11.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialVlad Filat, arestat preventiv pentru 30 de zile. Fostul premier moldovean a...

Vlad Filat, arestat preventiv pentru 30 de zile. Fostul premier moldovean a depus o plângere penală împotriva lui Ilan Shor

UPDATE: Avocatul lui Vlad Filat a declarat că fostul premier moldovean va contesta decizia instanței și că a depus o plângere penală împotriva omului de afaceri Ilan Shor, informează publika.md

De asemenea, avocatul lui Filat a subliniat că prin publicarea în presă a actelor de urmărire penală s-a încălcat prezumția de vinovăție a liderului PLDM. 

“Ne pare rău că deliberarea a durat asa mult. Instanţa a emis încheierea prin care a stabilit şi aplicat arestul preventiv pentru 30 de zile pentru domnul Filat. De regulă şi legal este ca avocaţii să nu comenteze aceste decizii. Vreau doar să vă spun că cu certitudine urmează ca avocaţii, echipa noastră, să meargă mai departe. Următoarea intanţă este Curtea de Apel. Iar dacă şi acolo va fi menţinut arestul preventiv, vom merge la CEDO. Fac două declaraţii: Dl Vlad Filat a depus o plângere penală împotriva lui Ilan Shor care a oferit declaraţii false, în dovedirea acestora au fost anexate acte care confirmă aceste lucruri. Iar în al doilea rând o să mă refer la publicarea în presă a actelor de urmărire penală care au afectat grav dreptul de apărare a domnului Filat. S-a încălcat prezumţia de vinovăţie. Noi sperăm că organele de drept se vor autosesiza şi vor porni o cauză penală pentru a depista cine se face vinovat de aceste lucruri. Vlad Filat a depus o cerere prin care a solicitat ca sentinţa să aibă loc în absenţa lui. El a invocat că are tensiune arterială înaltă”, a declarat avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa. 

——–

UPDATE: Fostul premier moldovean, Vlad Filat, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce instanța a aprobat cererea procurorilor, potrivit publika.md

“A fost admis demersul prin care a fost aplicat 30 de zile în privinţa învinuitului Vladimir Filat. Este dreptul instanţei, au fost multe aspecte care atestau necesitatea de a fi aplicata măsura preventivă. Au fost nişte situaţii tensionate, iar pentru a asigura buna funcţionare a procesului a fost nevoie de mascaţi. A fost o cerere prin care s-a solicitat ca depoziţia să fie analizată în lipsa lui. Motivul invocat este că nu se simte bine, respectiv este dreptul lui. Este o procedura foarte lungă, trebuie să verificăm fiecare declaraţie, inclusiv autodenunţul. Documentăm fiecare informaţie. Peste 30 de zile vom vedea ce vom face”, a declarat procurorul CNA, Adriana Beţişor.

—–

Un nou motiv de tensiune în stradă la Chişinău. Duminică se va decide, în instanţa de judecată, dacă Vlad Filat va fi arestat, aşa cum cer procurorii. Zeci de oameni sunt deja strânşi în faţa sălii de judecată, anunţă PRO TV Chişinău, consemnează Mediafax.

Citește și: DOCUMENT: Autodenunţul lui Ilan Shor, publicat pe Internet. Vlad Filat, reținut în baza spuselor lui Shor

Şedinţa în care se va stabili dacă Vlad Filat va fi plasat sau nu în arest preventiv pentru 30 de zile a început la ora 9.00 la Judecătoria din sectorul Buiucani.

Potrivit PRO TV Chişinău, Vlad Filat nu este în instanţă, fiind reprezentat de avocatul său, Igor Popa.

Avocatul fostului premier a cerut amanârea termenului, argumentând că nu a avut timp să studieze cantitatea mare de documentaţie din dosar.

Citește și: Premierul moldovean cere demisia șefului anticorupție

Procurorul Adriana Betisor, din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), se opune amânării termenului şi cere plasarea în arest preventiv a lui Vlad Filat.

În faţa instanţei sunt zeci de manifestanţi – simpatizanţi ai fostului premier, dar şi contestatari.

Vlad Filat, acuzat de fraudă bancară şi luare de mită, a fost reţinut joi seară, în baza unui mandat emis de Centrul Naţional moldovean Anticorupţie (CNA), la scurt timp după ce Parlamentul de la Chişinău a decis suspendarea imunităţii sale juridice. Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunităţii fostului premier argumentând că Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM). În alt dosar, liderul PLDM este acuzat că, în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul companiei Dufremol, Ilan Shor.

Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit bunuri de la Ilan Shor pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Rusia şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere. De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi bani în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Ilan Shor, pentru a determina funcţionari guvernamentali să ia decizii necesare asigurării emiterii suplimentare de acţiuni la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea participaţiei statului până la 33,3% şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă