12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. A murit Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului şi laureat al Premiului...

VIDEO. A murit Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Reacții internaționale

Scriitorul şi filosoful american născut în România Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a încetat din viaţă la vârsta de 87 de ani.

UPDATE 11.55: Și premierul Dacian Cioloș a transmis un mesaj de condoleanțe, la moartea lui Elie Wiesel, despre care a spus că a fost ”un mesager al umanității”. 

 “Elie Wiesel a plecat la Dumnezeu. Supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz şi al ororilor Holocaustului, şi-a distilat suferinţa în iubire faţă de semeni. A fost un mesager al umanităţii, o voce neobosită împotriva violenţei, opresiunii şi rasismului. Viaţa şi scrierile lui rămân în istorie ca mărturii ale păcii şi demnităţii umane, manifeste ale credinţei lui Elie Wiesel că forţele binelui şi ale libertăţii pot fi victorioase peste tot în lume. Dumnezeu să-l odihnească şi să-l aibă în pace”, se arată în mesajul Guvernului. 

11.00: Președintele Iohannis a transmis, într-un mesaj de condoleanțe, că Elie Wiesel ”va rămâne în conştiinţa umanităţii ca un mare spirit care s-a opus tiraniei şi a militat neobosit pentru cauza celor defavorizaţi”. 

“România, ţara în care s-a născut, îi onorează, cu deplin respect, memoria. Înalta lecţie de viaţă pe care a oferit-o Elie Wiesel omenirii va fi pentru noi o sursă de inspiraţie morală. Elie Wiesel ne-a onorat prin acceptarea preşedinţiei Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România şi prin munca pe care a depus-o în această calitate. Odată cu dispariţia sa, am pierdut cu toţii una dintre vocile cele mai puternice împotriva uitării şi a negaţionismului. Transmit familiei sale şi tuturor celor care l-au cunoscut şi preţuit sincerele mele condoleanţe”, se arată în mesajul președintelui. 

09.15: Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România și-a exprimat durerea față de moartea lui Elie Wiesel, ”cel care și-a dedicat întreaga viață pentru ca drama Holocaustului să fie cunoscută și ceea ce a fost să nu mai fie posibil!”

”Neobosit militant pentru libertate și drepturile omului, pentru respectul și afirmarea celuilalt, pentru înțelegere și dialog între oameni, scriitorul Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, rămâne un model de verticalitate umană și un reper pentru activitatea institutului”, se arată într-un comunicat al INSHR-EW.  

UPDATE 09.00Barack Obama: Elie Wiesel a obligat umanitatea să acţioneze în faţa suferinţei

—-

Un purtător de cuvânt al Yad Vashem (Memorialului Victimelor Holocaustului) a confirmat decesul celebrului scriitor american, fără să ofere alte detalii, conform Agerpres. 

Potrivit cotidianului New York Times, Elie Wiesel a decedat la domiciliul său din Manhattan la vârsta de 87 de ani.

Elie Wiesel “s-a stins din viață în urmă cu câteva ore”, potrivit purtătorului de cuvânt al Memorialului, Simmy Allen.

Într-un comunicat, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a salutat memoria acestuia, subliniind că a fost o “rază de lumină și un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului”.

“Israelul și poporul evreu plâng cu tristețe moartea lui Elie Wiesel”, a adăugat Benjamin Netanyahu.

 

“De-a lungul anilor sumbri ai Holocaustului, în cursul cărora ne-am pierdut șase milioane de frați și surori, Elie Wiesel a fost o rază de lumină și un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului”, a menționat premierul israelian în legătură cu cel care a străbătut întreaga lume pentru a perpetua memoria Holocaustului.

Scurtă biografie a lui Elie Wiesel: Lagărele de concentrare, ”Și lumea a tăcut”, Nobelul pentru Pace 

Elie Wiesel s-a născut la 30 septembrie 1928, la Sighetu Marmaţiei. Primii ani ai vieţii i-a dedicat studiilor religioase, deşi tatăl lui îl încuraja să studieze ebraica modernă şi discipline laice. Elli, prescurtarea de la Elizer, în copilărie era vorbitor a trei limbi: maghiara, româna şi germana, pe care le folosea în comunitate, acasă se vorbea idiş. Rudele din partea mamei erau hasizi – aparţineau sectei iudaice hasidice, care impunea pe lângă trăirea mistică a membrilor ei şi calitatea de stâlpi ai comunităţii, misticismul şi arta conducerii fiind elemente de bază. 

În 1944, Elie Wiesel împreună cu toţi ceilalţi evrei din oraş au fost deportaţi în lagărele de concentrare din Polonia. La Auschwitz-Birkenau își pierde mama și sora cea mică, iar împreună cu tatăl său face muncă silnică la Auschwitz III Monowitz.În timpul marșului spre Buchenwald, tatăl lui s-a stins din viaţă. A părăsit lagărul în aprilie 1945. 

După război a stat câţiva ani într-un orfelinat francez, iar din 1948 a început să studieze literatura, filosofia şi psihologia la Sorbona, Paris. S-a întreţinut lucrând ca dirijor de cor şi profesor de ebraică, a publicat în jurnalele franţuzeşti L’Arche şi Israeli Yediot Ahronot. 

De-a lungul vieții, Elie Wiesel a publicat 57 de cărți. Prima lucrare a fost ‘And the World Remained Silent’ (900 de pagini), scrisă iniţial în idiş şi publicată la Buenos Aires, Argentina (1954), carte de memorii, care descrie viața sa în lagărele de concentrare naziste, care după doi ani a apărut într-o formă restrânsă (127 pagini), în franceză, cu titlul ‘La Nuit’. Versiunea în engleză a memoriilor, a publicat-o în 1995, sub titlul ‘All Rivers Run to the Sea’. 

După 1963 s-a stabilit în SUA, unde a predat ştiinţele umaniste la Universitatea din Boston şi a scris pentru un jurnal de limbă idiş ‘Jewish Daily Forward’.  A publicat numeroase lucrări: studii iudaice, cărţi despre Holocaust, eseuri politice şi religioase. 

A fost numit preşedinte al Consiliului Memorial al Holocaustului din SUA (iniţial s-a numit Comisia prezidenţială pentru Holocaust) de către preşedintele Jimmy Carter (1978), iar în 1995 a fost medaliat de preşedintele Ronald Reagan pentru realizările sale. A primit Premiul Nobel pentru Pace, în 1986. Comitetul Norvegian pentru premiul Nobel pentru pace l-a numit: „un mesager al omeniei”. 

Elie Wiesel a vizitat România în 1964 şi în iulie 2002. A fost decorat de preşedintele Ion Iliescu cu Ordinul Naţional ‘Steaua României’, în grad de Mare Ofiţer. De asemenea, a primit din partea preşedintelui Academiei Române, Eugen Simion, însemnele academice pentru calitatea de membru de onoare al acestei instituţii (ales la 6 iunie 2001). 

În 2007, Editura Trei i-a publicat volumul ‘Nebuna dorinţă de a dansa’ (Paris, 2006, cu titlul ‘Un désir fou de danser’), în traducerea lui Doru Mareş. În 2008, a publicat cartea ‘Le cas Sondenberg’. 

 

 

Cele mai citite

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă