19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialA treia zi de proteste la mina Băița. Încă doi ortaci s-au...

A treia zi de proteste la mina Băița. Încă doi ortaci s-au blocat în subteran

Minerii de la Băița, județul Bihor, protestează, vineri, pentru a treia zi consecutiv și spun că vor continua acțiunea și la sfârșitul săptămânii, în condițiile în care niciun reprezentant al Ministerului Economiei sau Agenției pentru Resurse Minerale (ANRM) nu a venit la fața locului, relatează Mediafax

Administratorul firmei African Consolidated Resources, Gabriela Dobrotă, a declarat, vineri, că în subteran sunt blocați 52 de angajați – 50 de la societatea de stat Băița SA și doi de la African Consolidated Resources.

Citește și: SCANDAL la mina Băița. Compania asociată cu Băița SA îi cere demisia prefectului

”Protestul continuă, vineri, în subteran la Mina Băița, sunt 52 de persoane, din care 50 sunt angajate ale societății de stat Băița SA, iar două sunt ale firmei private African Consolidated Resources. Niciun reprezentant de la Ministerul Economiei sau de la Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) nu au mai ajuns la fața locului. Cei de la ANRM nu au mai ajuns la mină, s-au gândit, probabil, de ce să mai vorbească cu oamenii, poate renunță la protest. Dar oamenii nu renunță, vor rămâne și la sfârșit de săptămână în subteran. La suprafață protestează alte zeci de persoane”, a spus Dobrotă.

Potrivit acesteia, în semn de solidarite cu protestatarii de la Băița, mai mulți ortaci de la Mina Iacobeni, de lângă Vatra Dornei, au lucrat, joi, cu banderole albe pe braț, fiind vorba despre ”o grevă japoneză de două ore”.

Protestul de la Mina Băița a fost declanșat marți după-amiază, minerii fiind nemulțumiți că ANRM a refuzat să elibereze o licenţă de exploatare a calcarului, în baza căreia oamenii să poată lucra. Joi, 50 de ortaci erau blocați în subteran, iar alți 50 au protestat la suprafață.

Tot joi, directorul comercial al societăţii private Băiţa Bihor SA, Lucian Popa, declara că ortacii nu vor ieşi din mină până când nu vor ajunge la ei pentru a discuta oficiali ai Ministerului Economiei şi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Citește și: Protest. 25 de mineri de la Mina Băița s-au blocat în subteran

La rândul său, prefectul de Bihor, Claudiu Pop, spunea că reprezentanţi ai ANRM au plecat spre Mina Băița pentru a discuta cu protestatarii.

SC Băiţa SA este deţinută în proporţie de 100% de stat, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului.

Firma de stat Băiţa SA şi firma privată Băiţa Bihor SA au fost titularele unei licenţe de exploatare a calcarului, iar firma African Consolidated Resources SA are un contract cu firma de stat privind întreţinerea echipamentelor şi evacuarea apelor din galeriile minei.

Cele mai citite

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

Cea mai mare rețea de clinici de recuperare medicală, Centrokinetic, se extinde în vestul țării

Fondul de investiții de growth AGISTA a sprijinit cel mai mare lanț de recuperare medicală din România, Centrokinetic, în achiziția celei de-a opta clinici...
Ultima oră
Pe aceeași temă