15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Dosarul ROMGAZ: Adriean Videanu, audiat la DIICOT. Ce vorbea Videanu cu...

VIDEO. Dosarul ROMGAZ: Adriean Videanu, audiat la DIICOT. Ce vorbea Videanu cu Ioan Niculae. Aviz FAVORABIL pentru urmărirea penală în cazul lui Vosganian

UPDATE: Comisia Juridică a dat aviz favorabil pentru începerea urmăririi penale în cazul senatorului Varujan Vosganian.

Adriean Videanu a fost dus, marți, cu o dubă a Poliției, la sediul DIICOT, unde procurorii l-au anunțat că a fost schimbat expertul care va realiza expertiza în dosarul Romgaz, după ce DIICOT a cerut, luni, aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a foștilor miniștri Adriean Videanu și Varujan Vosganian.

Senatorul Varujan Vosganian, ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, şi Adriean Videanu, ministru al Economiei în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, sunt acuzați de complot şi subminarea economiei naţionale, pentru favorizarea omului de afaceri Ioan Niculae, între anii 2006-2010. Prejudiciul a fost estimat de DIICOT la 130 de milioane de dolari. 

Citește și: De ce refuză Vosganian să comenteze cererea DIICOT în cazul său

Potrivit referatului procurorului DIICOT, în anul 2005, s-a constituit o grupare infracţională formată din persoane de la INTERAGRO, de la Ministerul Economiei, ROMGAZ şi de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, care, prin influenţă şi exercitarea intenţionat defectuoasă a atribuţiilor specifice funcţiei, au acţionat în mod concertat în vederea obţinerii unor importante beneficii  materiale necuvenite pentru reprezentanţii SC INTERAGRO, în dauna SNGN ROMGAZ SA, punând astfel în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Ioan Niculae șantaja cu proteste

 Între 2005-2010, INTERAGRO era distribuitor de gaze naturale către şase societăți producătoare de îngrăşăminte pentru agricultură, societăţi controlate tot de Ioan Niculae. Licenţele de furnizare a gazelor naturale au fost obţinute de INTERAGRO prima data în 2001 ( premier Adrian Năstase, ministru al Economiei Dan Ioan Popescu) pe patru ani, apoi din din 2005 a primit licenţă din doi in doi ani, ultima, din februarie 2008, dată pentru o perioadă de trei ani ( premier in această perioada a fost Tăriceanu, iar ministru al Economiei- Varujan Vosganian).

Citește și: Dosarul Romgaz: DIICOT cere aviz de urmărire penală pentru Videanu şi Vosganian

Procurorul considera ca INTERAGRO nu avea statutul de consumator eligibil pentru a obţine facilităţile ( pentru că nu era producător direct de îngrăşăminte), însă atunci când reprezentanţii statului ezitau în a-i aproba facilităţile, Ioan Niculae ameninţa cu închiderea celor şase fabrici de îngrășămite pe care le controla şi cu mitinguri de protest, prin sindicatele de la firmele sale.

Care sunt faptele de care este acuzat Vosganian

Potrivit procurorului DIICOT, între decembrie 2006- decembrie 2008, ministrul Varujan  Vosganian a dat mai multe ordine, valabile până în martie 2009, prin care Ioan Niculae, prin INTERAGRO a beneficiat de facilităţi în livrarea gazelor naturale de la ROMGAZ la preţuri cu mult mai mici decât preţul pieţei. In contul lui Vosganian, procurorul a reţinut faptul că, în 2008, deşi firma INTERAGRO, controlată de  Ioan Niculae,  avea datorii totale la ROMGAZ de peste 235 de milioane de lei, ministrul a întocmit o notă specială pentru susţinerea facilităţilor în favoarea lui Niculae ( nota nr. 13351 din 19 februarie 2008)  pe care a argumentat-o personal la o şedinţă de Guvern ( premier Tăriceanu).

In notă, Vosganian susţinea că fabricile de îngrăsăminte au nevoie de livrare de gaze naturale la preţuri foarte reduse pentru a sprijini agricultura. În realitate, susţine procurorul DIICOT, cea mai mare parte a îngrăşămintelor fabricate de combinatele lui Niculae, subvenţionate prin gazele naturale achizitionate la preţuri foarte mici, mergeau la export. Cu alte cuvinte, agricultura românească nu a beneficiat de aceste subvenţii, beneficiarul fiind doar  Ioan Niculae. După aprobarea Guvernului Tăriceanu, Vosganian a emis mai multe ordine de ministru, ultimul ordin de acordare de facilităţi pentru INTERAGRO fiind valabil până în 31 martie 2009.

Ce a făcut Adriean Videanu

Ministrul Videanu (în perioada decembrie 2008-septembrie 2010), prin memorandumuri, a continuat politica lui Vosganian de favorizare a afacerilor lui Ioan Niculae, susţine procurorul DIICOT. Probele în cazul lui Videanu sunt mai colorate, deoarece sunt interceptări telefonice, interceptări de sms-uri, care fac deliciul presei, cititorilor, telespectatorilor şi au impact mult mai puternic decât nişte ordine seci, cu detalii tehnice, plicticoase, cuprinse în documente scrise.

Prima convorbire înregistrată datează din 26 februarie 2009, ora 12,21, cînd Niculae îi spune interlocutorului său „Domnule ministru, dacă se dau banii se dau direct la agricultură, nu la îngrăsăminte, asta e problema, nu suntem pe drumul cel bun”. Procurorul nu precizează, însă, că interlocutorul ar fi Videanu.

Procurorul DIICOT îl acuză pe Videanu că deşi cunoştea cuantumul datoriilor societăţilor lui Niculae către ROMGAZ şi TRANSGAZ, a susţinut în şedinţa de guvern ( Guvernul Boc, din care făcea parte şi Victor Ponta) continuarea acordării discount-urile pentru gazele naturale producătorilor de îngrăşăminte pentru agricultură.

INTERCEPTĂRI din dosar

Convorbire directă dintre Niculae şi Videanu:

Ioan Niculae: Alo!

Adriean Videanu: Să nu uiţi să dai tu telefonul acela, te rog eu mult de tot.

Ioan Niculae: L-am dat deja.

Adriean Videanu: Da? Bine, ok.

Ioan Niculae: Băi, vezi că nu a ieşit nici acum publicaţia aia.

Adriean Videanu: Ştiu, ştiu, vorbim noi, nu.

Ioan Niculae: Bine, bine.

SMS-urile lui Niculae către Videanu, susţine procurorul DIICOT:

Ioan Niculae: "Am nevoie să vorbesc cu tine maxim 5 minute pentru a lua decizia corectă. Înţeleg că nici partea care depindea numai de tine nu s-a discutat. Aştept";

Ioan Niculae: "Problema care nu era rezolvată ieri nu este rezolvată nici azi şi cred că o luăm razna";

Ioan Niculae: "La agricultură părea că nu ai apucat să vorbeşti, dar au stabilit o nouă întâlnire pentru mâine dimineaţă. În rest, pare totul OK".

Răspunsul lui Videanu Adriean: "Am vorbit personal".

În prezent, Videanu se află în arest preventiv, măsură dispusă într-un alt dosar instrumentat de DNA, în care este implicată și fosta șefă a DIICOT Alina Bica.

Citeşte şi: Adriean Videanu, reținut în dosarul Alinei Bica. Politicianul a ieșit cu cătușe din sediul DNA

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/7b8838069553dcbe6aed042ab9ed21f1/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă