11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAlte șapte persoane reținute în dosarul lui Horia Georgescu

Alte șapte persoane reținute în dosarul lui Horia Georgescu

Alte șapte persoane sunt reținute în dosarul fostului președinte al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, se arată într/un comunicat remis de Direcția Națională Anticorupție.

Citește și: Șeful ANI, Horia Georgescu, REȚINUT în dosarul retrocedărilor. Ce declarații făcea în 2014 despre despăgubirile de la ANRP

Astfel, vicepreședintele ANRP Mihnea Remus Uoraș, precum și  membra Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, Ingrid Luciana Popa Mocanu a fost reținută pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu.

Citește și: Dosarul retrocedărilor. Fosta șefă a Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor, Ingrid Zaarour, nu a fost reținută pentru că are cancer

Membrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P, Constantin Cătălin Canangiu, a fost reținut pentru  două  infracțiuni de abuz în serviciu.

 Expertul evaluator, Gheorghe Vișioia fost reținut pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, comise în forma complicității, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

În același dosar, anchetatorii au dispus reținerea și pentru Niculai Nistor, Alexandru Florin Hanu și Dorin Cornel Drulă întrucât sunt acuzați de abuz în serviciu, comisă în forma complicității, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Horia Georgescu este acuzat de procurorii anticorupție că, în perioada 2008-2009, Comisia pentru Stabilirea Depăgubirilor, din care făcea parte, a aprobat trei dosare în care despăgubirile acordate fuseseră supralicitate.

Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei ), precizează procurorii anticorupție.

”Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor trei dosare a rezultat că evaluatorii desemnați nu au purtat o corespondență cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agențiile imobiliare etc. privind tranzacțiile deja efectuate/certe cu proprietăți imobiliare similare. În două cazuri, evaluatorii desemnați au utilizat, în cadrul metodei comparației directe, „comparabile” constând în anunțuri de vânzare publicate online sau în ziare, fără a purta corespondență cu deținătorii de informații privind tranzacțiile certe cu proprietăți imobiliare, care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natură a determina prețul real al pieței imobiliare”, arată DNA.

Comisia a supraevaluat, astfel,bunurile imobile, la aproximativ 75 milioane de euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire.

Procurorii anticorupție cer arestarea preventivă pentru 30 de zile pentru Horia Georgescu. El va fi dus marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se va judeca cererea DNA.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă