20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialAmbasadele din România critică obstrucţionarea Justiţiei în cazul Ponta

Ambasadele din România critică obstrucţionarea Justiţiei în cazul Ponta

Reprezentanţii diplomatici ai statelor occidentale îşi exprimă dezamăgirea faţă de votul Camerei Deputaţilor, care a respins astăzi cererea de începere a urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta.

“Orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor”, subliniază Ambasada Statelor Unite la Bucureşti.

SUA insistă asupra importanţei separaţiei puterilor în stat: “Instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să îşi poată desfăşura activitatea complet independent şi trebuie să se respecte întru totul atât legislaţia românească, cât şi principiul unui proces echitabil”.

Citeşte şi: Ambasada SUA reacționează în cazul Ponta: Orice acuzație trebuie cercetată pe deplin

Evident, deşi face aluzie la situaţia şefului Guvernului de la Bucureşti, Ambasada SUA evită să pronunţe numele lui Victor Ponta: “Aşa cum am spus anterior, nu comentăm cazuri individuale”.

Ambasada SUA la București a subliniat însă, într-un nou comunicat de presă, că ”imunitatea parlamentară nu trebuie folosită pentru blocarea procedurilor judiciare”.

România are “probleme mai largi legate de atitudinile faţă de justitie şi corupţie”

“Evoluţiile recente din Parlament pun în lumină probleme mai largi legate de atitudinile faţă de justitie şi corupţie din România”, avertizează, la rândul ei, Ambasada Olandei la Bucureşti.

Ambasada aminteşte că activitatea Justiţiei din România este permanent monitorizată de instituţiile europene: “Această preocupare a fost evidenţiată în prima parte a anului prin raportul MCV al Comisiei Europene. Dăm o importanţă foarte mare recomandărilor din raportul MCV. Avem încredere că România şi toate instituţiile sale le iau în considerare (…). Olanda crede cu tărie că toţi oamenii sunt egali în faţa legii”.

Citeşte şi: Ambasada Olandei, reacţie TRANȘANTĂ cu privire la votul în cazul Ponta

Ca şi SUA, Marea Britanie evită să comenteze “cazuri individuale”, cum ar fi cel al lui Victor Ponta. În schimb, Guvernul britanic “recunoaşte importanţa luptei împotriva corupţiei în România şi necesitatea ca instituţiile sistemului judiciar să poată acţiona cu imparţialitate şi în spiritul unei independenţe depline”.

Ambasada Regatului Unit subliniază că, chiar înaintea summit-ului G7 din Germania, premierul David Cameron a atras atenţia asupra corupţiei ca ameninţare la adresa prosperităţii şi securităţii statelor, oriunde în lume. Premierul Cameron a anunţat că Marea Britanie va coordona un program anticorupţie, finalizat cu un summit dedicat luptei împotriva corupţiei, organizat la Londra în 2016.

Acum două zile, ambasadorul Regatului Unit la Bucureşti, Paul Brummell, a postat pe contul său de Twitter o trimitere către un articol despre corupţie postat de premierul David Cameron pe blogul Huffington Post. Ambasadorul Brummell a precizat că mesajul articolului “rezonează în România, ca oriunde altundeva”.

Articolul premierului britanic era intitulat “Corupţia este cancerul din inima atâtor probleme pe care le înfruntăm în toată lumea”. Premierul Cameron vorbeşte în mesajul lui despre scandalul de corupţie din FIFA, dar şi despre corupţie, ca fenomen general, precum şi despre planul anticorupţie al Guvernului de la Londra.

Citeşte şi: Reacția Ambasadei Marii Britanii, după votul în cazul Ponta

După cum se ştie, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale asupra premierului Ponta, cu 18 voturi “împotrivă”, 7 voturi “pentru” şi o abţinere.

O zi mai târziu, marți, plenul Camerei a respins solicitarea DNA de avizare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta, cu 231 de voturi ”pentru” respingerea urmăririi penale și 120 de voturi ”împotrivă”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dacă nu la fotbal, la tenis de masă! Elizabeta Samara câștigă Liga Campionilor

Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a reușit să obțină pentru a cincea oară în carieră titlul în Liga Campionilor europeni și...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă