11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialErupţie vulcanică la olteni?

Erupţie vulcanică la olteni?

Militarii americani  de la Deveselu au ca misiune administrarea elementelor din România ale sistemului antirachetă. Totuşi, aceasta nu este singura lor preocupare.

Pe site-ul bazei navale (Naval Support Facility) americane din Oltenia a fost postat un comunicat al bazei americane de la Sigonella (Sicilia). Comunicatul prezintă câteva recomandări, adresate angajaţilor Forţelor Navale americane, în cazul unei erupţii vulcanice.

“După cum ştim cu toţii, ne aflăm în apropierea unui vulcan activ. Dar niciodată nu ştim ce se poate întâmpla. Este foarte important să fim pregătiţi”, precizează comunicatul venit din Italia.

Evident, el face referire la vulcanul Etna din Sicilia, care este vulcanul cel mai înalt şi mai activ din Europa.

Citeşte şi: FOTO. Ministrul Duşa a făcut o vizită-fulger la baza antirachetă de la DEVESELU

Nu este clar de ce avertismentul referitor la Etna a fost republicat şi de militarii americani din Oltenia, în condiţiile în care pe teritoriul României nu există niciun vulcan activ.

Americanii de la Deveselu sunt însă informaţi că o erupţie generează lavă topită, gaze fierbinţi, stânci proiectate în aer, cenuşă vulcanică şi ploi acide, care pot ajunge la multe mile distanţă. Efectele ulterioare unei erupţii vulcanice pot fi un cutremur sau chiar un tsunami, precizează comunicatul american.

Măsurile recomandate sunt cunoaşterea zonelor de evacuare şi pregătirea unui plan de evacuare, precum şi deţinerea de măşti de gaze care să fie utilizate la nevoie.

Comunicatul nu face nicio referire la salvarea armamentului şi a muniţiei (care poate exploda), şi nici la eventuale măsuri de protejare a echipamentelor scutului antirachetă.

Citeşte şi: SUA şi Japonia au testat în Pacific noile RACHETE pentru România

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă