20 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialAncheta în cadrul incendiului din Colectiv a ajuns în ultima etapă

Ancheta în cadrul incendiului din Colectiv a ajuns în ultima etapă

Ancheta în cazul incendiului din clubul Colectiv a ajuns în ultima etapă, a declarat, luni, prim adjunctul procurorului general, Bogdan Licu. În consecință, Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, s-a prezentat, marți, la DNA, pentru a prezenta documente, informează Agerpres.

„Nu stagnează (ancheta, n.r.). S-au dispus expertize tehnice. În cazul Colectiv, la sfârşitul săptămânii trecute, a venit expertiza de la Institutul Naţional de Criminalistică şi, conform procedurii, această expertiză a fost trimisă experţilor parte. Sunt părţi din dosar care şi-au pus experţi, conform legii, şi trebuie să ia la cunoştinţă despre rezultatele expertizei, să formuleze obiecţiuni sau să fie de acord cu ea. Este ultima etapă”, a spus Bogdan Licu, răspunzând unei întrebări puse de jurnalişti cu ocazia prezentării bilanţului Ministerului Public pe anul 2015. 

Conform unei expertize tehnice întocmită de un specialist în construcţii la solicitarea Parchetului General, Primăria sectorului 4 nu a efectuat, în ultimii cinci ani, verificări în localul unde a funcţionat clubul Colectiv, în condiţiile în care a fost schimbată destinaţia spaţiului şi au fost executate lucrări de amenajare fără autorizaţii. 

Citește și: Incendiul din Colectiv: Un tânăr de 22 de ani este a 64-a victimă care a murit în spital

În expertiză se arată că nu au fost identificate dovezi că angajaţii administraţiei locale ar fi desfăşurat, cel puţin în ultimii cinci ani, activităţi de inspecţie şi control în spaţiul unde au funcţionat succesiv trei cluburi, ultimul fiind Colectiv. 

De asemenea, expertiza nu a identificat acte de control sau măsuri dispuse din punct de vedere al respectării legislaţiei nici din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, nici din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii Bucureşti. 

Din raportul tehnic mai reiese că în incinta de la Pionierul există lucrări de construire şi amenajare care nu îndeplinesc cerinţele legale, iar „cea mai mare parte a lucrărilor realizate necesitau autorizaţie de construcţie, o parte dintre lucrări nu îndeplinesc cerinţele impuse de normele în vigoare, în special în cazul în care este necesară o evacuare rapidă a utilizatorilor din spaţiul aferent”. 

Citește și:  VIDEO. Documentarul despre Colectiv, publicat pe Youtube de Discovery

Raportul mai arată că au fost folosite materiale uşor inflamabile în momentul în care a fost construit tavanul fals, „ventilaţiile, atât pentru aportul de aer proaspăt, cât şi pentru exhaustarea celui viciat, nu sunt poziţionate corespunzător”, iar „instalaţiile electrice dispuse pe sub panta din lemn sunt neconforme”. 

În plus, numărul căilor de acces pentru spaţii publice aglomerate trebuia să fie minim două, însă la clubul Colectiv exista doar una utilizabilă, dar şi aceasta neconformă.

 

Cele mai citite

Propunerea PSD pentru Plafonarea Adaosului Comercial la Produsele Românești: O Soluție pentru Protejarea Producătorilor Locali

Scandalul Produselor Românești și Răspunsul Retailerilor În contextul recentelor controverse legate de produsele românești din marile magazine, retailerii au refuzat să participe la dezbaterile din...

Nicușor Dan: Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi că Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei, el precizând că sunt alegeri într-un singur...

Guvernul aprobă reorganizarea ANAF. Organigrama crește cu 200 de oameni și încă un post de vicepreședinte

În ședința din 23 mai 2024, Executivul urmează să aprobe o Hotărâre de Guvern pentru modificarea organigramei Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Noile reglementări...
Ultima oră
Pe aceeași temă