8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialAutoritățile române în colaborare cu cele moldovene au destructurat o rețea de...

Autoritățile române în colaborare cu cele moldovene au destructurat o rețea de contrabandiști cu țigări

Autoritățile române au colaborat cu Procuratura Anticorupţie a Republicii Moldova și cu Departamentul Poliției de Frontieră al Republicii Moldova pentru a destructura o rețea de contrabandă cu țigări care acționa atât pe teritoriul României cât și peste Prut, potrivit unui comunicat DIICOT. 

DIICOT-Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi, împreună cu poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii au identificat, până în prezent, 11 persoane, cetăţeni din Republica Moldova, printre care şi doi polițiști de frontieră din Republica Moldova, care sunt implicate în activitatea infracțională. 

Pentru introducerea unor importante cantităţi de ţigări peste râul Prut, cetăţeni moldoveni au propus şi oferit poliţiştilor de frontieră români autorizaţi în cauză, cu titlu de mită, suma totală de 4.330 euro, a subliniat DIICOT. 

Citește și: Daniel Horodniceanu, avizat pozitiv de CSM pentru șefia DIICOT. Procurorul ieșean, acuzat de autoplagiat și că s-ar fi întâlnit cu primarul Nichita

De asemenea, în timpul flagrantului, poliţiştii de frontieră români şi moldoveni au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reținerea contrabandiștilor care nu s-au supus somațiilor legale, fiind trase 10 focuri de armă în plan vertical fără a rezulta victime umane sau pagube materiale.

În luna noiembrie 2014, un poliţist de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi a formulat un denunţ cu privire la faptul că a fost contactat de către doi cetăţeni moldoveni, V.P. şi I.P., în vărstă de 31 respectiv 32 ani, care i-au propus să le faciliteze introducerea unor importante cantităţi de ţigări peste râul Prut, în schimbul plăţii unor sume de bani.

Pentru documentarea completă a activităţii infracţionale, in perioada ianuarie-mai 2015, procurorul desemnat a autorizat introducerea supravegheată în România, peste râul Prut, a două transporturi de ţigări de contrabandă, cantitatea totală fiind de 19.000 pachete de ţigări. Pentru aceste transporturi cetăţenii moldoveni au oferit poliţiştilor de frontieră români suma de 2.930 euro pentru ajutorul acordat, bani ce au fost depuşi la dosarul cauzei, conform prevederilor legale.

Duminică, sub coordonarea procurorilor de caz din România şi Republica Moldova, s-a organizat o actiune pentru prinderea in flagrant a contrabandiştilor. Astfel, în intervalul orar 22.30-23.00, după ce a intrat legal în România, I.P., cetăţean R. Moldova, s-a întâlnit cu poliţiştii de frontieră ieşeni autorizaţi în cauză, cărora le-a promis cu titlu de mită suma de 1.400 euro. Aceştia s-au deplasat la malul românesc al râului Prut, iar după ce au încărcat primele colete cu ţigări, a fost declanşată acţiunea de prindere în flagrant la care au participat pe teritoriul României poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi lucrători din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi, iar pe teritoriul Republicii Moldova poliţişti de frontieră din cadrul Departamentului Poliţiei de Frontieră şi lucrători din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie.

În urma acţiunii pe teritoriul României, la malul râului Prut, a fost reţinută o persoană, a fost descoperită cantitatea de 10.725 pachete de ţigări şi au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor patru autoturisme folosite în activitatea infracţională, iar pe teritoriul Republicii Moldova au fost reţinute cinci persoane şi a fost descoperită barca cu care erau trecute ţigările peste râul Prut.

Citește și: Rețea de trafic de imigranți, destructurată de procurorii DIICOT

De asemenea, pe teritoriul Republicii Moldova au fost organizate, luni, percheziţii domiciliare în urma cărora au mai fost reţinute cinci persoane printre care şi doi poliţişti de frontieră moldoveni.

I.P. este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi instigare la infracţiunea de introducere în sau scoatere din ţară prin orice mijloace a bunurilor sau mărfurilor prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal. Faţă de el a fost dispusă măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.

Alte cinci persoane sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de introducere în sau scoatere din ţară prin orice mijloace a bunurilor sau mărfurilor prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă