10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialBanii Poștei Române, pentru partid! Fost secretar de stat la Comunicații, REȚINUT....

Banii Poștei Române, pentru partid! Fost secretar de stat la Comunicații, REȚINUT. Ex-ministrul Vreme a trimis felicitări alegătorilor, pe cheltuiala Poștei

DNA l-a reținut pe Marius Constantin Fecioru, fost secretar de stat din Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) pentru 24 de ore, fiind inculpat de săvârşirea, între 2011-2012, a infracţiunilor concurente de instigare la abuz în serviciu (în formă continuată  – 11 acte materiale), complicitate la trafic de influenţă şi de  constituire a unui grup infracţional organizat.

De serviciile acestui grup infracțional a beneficiat și șeful de atunci al lui Fecioru,  ministrul MCSI Valerian Vreme, care, pe cheltuiala Poștei, a trimis felicitări alegătorilor.

Valerian Vreme este urmărit penal și în dosarul ” Microsoft”.

De asemenea, tot în acest dosar a mai fost reţinută, şi Mioara Pribescu, la data faptelor director executiv al Direcției economice din CNPR SA, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu în formă continuată.

Totodată, Constantin Olimpiu Nicolae, la data faptelor directorul Direcției Regionale de Poștă Brașov, a fost pus sub control judiciar timp de 60 de zile pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat. 

Cum au fost săvârșite faptele

Potrivit DNA, Marius Constantin Fecioru, în calitate de secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, (împuternicit în martie 2010 de ministrului de resort „să coordoneze, să monitorizeze şi să ia toate măsurile necesare pentru restructurarea Companiei Naţionale Poşta Română SA pe centre de profit”; „să monitorizeze implementarea Strategiei de restructurare şi modernizare a Companiei Naţionale Poşta Română, aprobată prin hotărâre de guvern”)  şi reprezentanţii SC Terradox Solutions SRL, Panait Aurel Cezar (asociat şi administrator) şi Zaverdeanu Mihai Şerban (asociat şi director executiv) s-au înţeles  ca primul să-l determine pe Constantin Olimpiu Nicolae, directorul  Direcţiei Regionale de Poştă Braşov, prin intermediul lui Pribescu Mioara, director executiv al Direcţiei economice din CNPR, să pună în aplicare un mecanism prin funcţionarea căruia, compania distribuia plicuri fără ca, pentru o parte din corespondenţa din poşta hibridă, să încaseze preţul serviciului prestat, banii rămânând la SC Terradox Solutions SRL Bucureşti.                              

În consecinţă, la sfârşitul lunii mai 2011 Constantin Olimpiu Nicolae, la instigarea lui Marius Constantin Fecioru şi a Mioarei Pribescu, a dispus introducerea corespondenţei agenţilor economici  procesate şi tipărite în poşta hibridă, direct în compartimentul de cartare al Centrului Regional de Tranzit Braşov, urmând a fi distribuită, fără a mai trece pe la oficiul poştal de prezentare pentru numărare, ştampilare şi facturare. Constantin Olimpiu Nicolae a dispus distribuirea acelor loturi de corespondenţă care urmau a fi indicate de el ori de Pribescu Mioara.

Constantin Olimpiu Nicolae a exploatat o cutumă la care se recurge în CNPR, în situaţii de excepţie [determinate de  necesitatea respectării normelor de funcţionare a companiei, care prevăd „timpi de circulaţie a trimiterilor poştale”], când se distribuie corespondenţa fără a se număra ori ştampila; dar în aceste situaţii de excepţie facturarea se face ulterior.  În cazul de faţă corespondenţa distribuită nu a fost facturată.

Pentru a da greutate dispoziţiei sale şi pentru a menţine aparenţa de legalitate Constantin Olimpiu Nicolae a invocat faptul că era o decizie susţinută de conducerea companiei, pe care o puteau confirma, de exemplu, Pribescu Mioara şi Marius Constantin Fecioru.

Pribescu Mioara a confirmat cele susţinute de Constantin Olimpiu Nicolae, înlăturând implicit, ca urmare a funcţiei în care făcea afirmaţia (conducătoare a direcţiei economice), suspiciunile că distribuirea corespondenţei din poşta hibridă, predate direct în cartare nu era facturată.

Constantin Olimpiu Nicolae şi Pribescu Mioara s-au ascuns în spatele dispoziţiilor verbale, a faptului că nu au semnat nimic. Puteau astfel, dacă frauda ar fi fost descoperită să invoce împrejurarea că la mijloc era doar o neînţelegere remediabilă prin regularizări de plăţi; dacă explicaţia nu ţinea ar fi urmat ca răspunderea să fie aruncată asupra mai multor subalterni nevinovaţi.

Poștașii au muncit, iar banii s-au dus la partid

Toate acestea se petreceau în contextul în care procedura distribuirii corespondenţei din poşta hibridă nu era adusă la cunoştinţa angajaţilor prin instructaj, nu era normată, nu beneficia de proceduri privind evidenţa, francarea, manipularea, transportul şi facturarea, conducerea contabilităţii asocierii. Constantin Olimpiu Nicolae s-a folosit şi de aceste ambiguităţi.

Atunci când suspiciunile subalternilor nu au mai putut fi înlăturate, Constantin Olimpiu Nicolae a invocat autoritatea partidului, faptul că prin mecanismul descris se obţineau bani „pentru partid”.

În perioada mai 2011 – martie 2012, din dispoziţia lui Constantin Olimpiu Nicolae, la instigarea lui Pribescu Mioara şi a lui Marius Constantin Fecioru, a fost distribuită în mod repetat, de CNPR, fără facturare, corespondenţă a agenţilor economici  prelucrată în poştă hibridă, provocând companiei naţionale un prejudiciu de 1.128.228 lei.

Constantin Olimpiu Nicolae este cel care a stabilit când şi cât din corespondenţa  prezentată era preluată direct în cartare, pentru distribuire, Pribescu Mioara şi Marius Constantin Fecioru fiind informaţi ori consultaţi cu privire la aceste împrejurări; aceştia din urmă au fost cei care decideau dacă mecanismul de fraudare continua sau nu. În două împrejurări individualizarea loturilor de corespondenţă care ar fi urmat să fie distribuite fără francare, din dispoziţia lui Constantin Olimpiu Nicolae, a făcut-o Pribescu Mioara.

Cine a fost, în realitate, beneficiarul. Mecanismul fraudelor

SC Terradox Solutions SRL Bucureşti  a preluat electronic, procesat şi tipărit corespondenţa comercială  a mai mulţi operatori economici pentru care SC Terradox Solutions SRL a prestat servicii de procesare a corespondenţei în baza unor comenzi şi a unui contract de confidenţialitate.

SC Terradox Solutions SRL Bucureşti s-a ocupat şi de distribuirea corespondenţei procesate şi tipărite, apelând în acest sens la Compania Naţională „Poşta Română” S.A. cu care a încheiat contractul nr. 114.2/91/19.11.2009. Distribuirea corespondenţei se factura de către Compania Naţională „Poşta Română” S.A., fiind refacturată de SC Terradox Solutions SRL Bucureşti către clienţii săi.

De asemenea, SC Terradox Solutions SRL a procesat o parte a corespondenţei comerciale şi în asociere cu CN „Poşta Română” S.A., în baza contractului nr. 101/1356/28.02.2007,  acest serviciu fiind denumit „poştă hibridă” (aflat în coordonarea Sucursalei de servicii integrate a CNPR – condusă de Vasile Florinel, cumnatul secretarului de stat Marius Constantin Fecioru).

În cazul distribuirii corespondenţei procesate, tipărite în „poşta hibridă”, CN Poşta Română SA a avut drept client o asociere din care chiar ea făcea parte.

Incadrările juridice ale infracțiunilor

Abuzul în serviciu:

Fapta lui Constantin Olimpiu Nicolae care, în perioada mai 2011 – martie 2012, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, a dispus distribuirea repetată, de către Compania Naţională „Poşta Română” S.A., fără francare şi facturare, în folosul SC Terradox Solutions SRL, a unor loturi  de corespondenţă (procesate în poştă hibridă, loturi indicate de el ori de Mioara Pribescu), provocând companiei naţionale un prejudiciu de 1.128.228 lei, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu.

Fapta lui Pribescu Mioara de a-l determina pe Constantin Olimpiu Nicolae ca, în perioada mai 2011 – martie 2012,  să dispună distribuirea repetată, de către Compania Naţională „Poşta Română” S.A., fără facturare, în folosul SC Terradox Solutions SRL a corespondenţei agenţilor economici procesate în poştă hibridă), corespondenţă indicată de ea ori de Constantin Olimpiu Nicolae, provocând companiei naţionale un prejudiciu de 1.128.228 lei, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de instigare la abuz în serviciu.

Fapta lui Marius Constantin Fecioru de a-l determina pe Constantin Olimpiu Nicolae, prin intermediul Mioarei Pribescu, ca, în perioada mai 2011 – martie 2012,  să dispună distribuirea repetată, de către Compania Naţională „Poşta Română” S.A., fără facturare, în folosul SC Terradox Solutions SRL, a corespondenţei agenţilor economici procesate în poştă hibridă), provocând companiei naţionale un prejudiciu de 1.128.228 lei, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de instigare la abuz în serviciu 

Organizarea unui grup infracțional:

2. Marius Constantin Fecioru, Pribescu Mioara, Constantin Olimpiu Nicolae, Panait Aurel Cezar şi Zaverdeanu Mihai Şerban au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, o asociere cu o anumită continuitate, colaborare, coordonare şi o structură bine determinată, în cadrul căreia şi-au asumat roluri prestabilite. 

Astfel, Zaverdeanu Mihai Şerban, coordonat de Panait Cezar Aurel s-a ocupat de partea de producţie a corespondenţei (împărţirea loturilor de corespondenţă; stabilirea modului de a denatura datele  din documentele prezentate CNPR şi ascunderea modului de operare în relaţia cu agenţii economici ; instruirea subalternilor cu privire la ce trebuie sau nu trebuie să facă pentru a păstra caracterul conspirat al activităţii desfăşurate etc.), Constantin Olimpiu Nicolae, de distribuirea frauduloasă, asigurând aparenţa de legalitate şi faptul că nimeni nu îndrăzneşte să ceară lămuriri, Marius Constantin Fecioru şi Pribescu Mioara, de susţinerea politică şi de la nivelul central al CN Poșta Română, pentru a evita eventuale neajunsuri, curiozităţi ori impedimente. Membrii asocierii se consultau, se întâlneau pentru inventarierea volumului total al trimiterilor nefacturate, stabileau când şi dacă era oportun să se mai efectueze câte o livrare frauduloasă.

Fapta lui Marius Constantin Fecioru, Pribescu Mioara, Constantin Olimpiu Nicolae, Panait Aurel Cezar şi Zaverdeanu Mihai Şerban de a constitui o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, o asociere cu o anumită continuitate, colaborare, coordonare şi o structură bine determinată, în cadrul căreia şi-au asumat roluri prestabilite, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

Infracțiunea săvârșită pentru ministrul Valerian Vreme

3.  În data de 21.12.2011, Mioara Pribescu a solicitat lui Zaverdeanu Mihai Şerban şi apoi a obţinut, având susţinerea lui Marius Constantin Fecioru, un folos pentru altul, respectiv: preluarea de la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, dintr-un birou folosit de acesta din urmă (unde era depozitată provizoriu), a corespondenţei ministrului Valerian Vreme (reprezentând 14.280 de felicitări de Crăciun),  destinate electorilor săi din judeţul Bacău şi predarea ei pentru a fi distribuită de către CN Poşta Română SA, dar cu asumarea de SC Terradox Solutions SRL a costurilor pe care ar fi trebuit să le suporte ministrul.

Citește și: UPDATE: Nou dosar Poşta Română: Fost secretar de stat, REŢINUT pentru corupţie

Fapta Mioarei Pribescu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de influenţă, iar fapta lui Marius Constantin Fecioru, a celei de complicitate la trafic de influenţă.

Motivele reținerii lui Fecioru 

Având în vedere că în cauză există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Marius Constantin Fecioru a săvârşit infracţiunile de instigare la abuz în serviciu, complicitate la trafic de influenţă şi constituire a unui grup infracţional organizat, că măsura reţinerii este necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, că nu există nicio cauză care împiedică punerea în mişcare/exercitarea acţiunii penale, precum şi că măsura reţinerii este proporţională cu gravitatea acuzaţiei aduse inculpatului se impune luarea faţă de acesta a măsurii reţinerii.

 

 

Cele mai citite

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...
Ultima oră
Pe aceeași temă