13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialBăsescu: Migraţia, o problemă de securitate a UE. Ce măsuri a propus...

Băsescu: Migraţia, o problemă de securitate a UE. Ce măsuri a propus fostul șef al statului

Preşedintele partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu, a declarat, vineri, că este timpul ca migraţia să fie considerată o problemă de securitate a Uniunii Europene şi că resursele navale ale Uniunii, din zona Mării Mediterane, ar trebui folosite pentru a opri ambarcaţiunile care aduc migranţii în Europa. Fostul şef al statului a mai spus că Turcia trebuie ajutată financiar, astfel încât să menţină cele 2,5 milioane de refugiaţi în taberele pe care deja le-a organizat, scrie Mediafax. 

“Este timpul să considerăm problema migraţiei o problemă de securitate a UE, datorită controlului foarte dificil pe care îl avem asupra calităţii oamenilor care intră în Europa”, a declarat preşedintele MP Traian Băsescu, la finalul întâlnirii pe care a avut-o, la sediul MP, cu preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum.

Citeşte şi: Băsescu: Nepredarea guvernării în mâinile partidelor rusofone, miza majoră a Republicii Moldova

Traian Băsescu a afirmat că dacă migraţia ar fi considerată o problemă de securitate a UE, atunci Uniunea ar trebui să îşi pună în mişcare resursele navale din Marea Mediterană, adăugând că pe lângă flotele statelor UE din zonă, mai este şi flota a VI-a americană.

Băsescu a explicat că Marocul este o filieră pentru Magreb în Spania, Libia pentru refugiaţii economici sau politici din centrul Africii şi Turcia, iar Grecia este filiera pentru Orientul Mijlociu.

Întrebat dacă este de părere că România reuşeşte să exprime o poziţie clară privind migraţia, în contextul discuţiilor care au existat între premier şi preşedintele Iohannis, Traian Băsescu s-a eschivat, afirmând că nu vrea să intre într-un triunghi cu Iohannis şi Ponta.

“Nu aş vrea ca declaraţia mea să fie un motiv să mă băgaţi în triunghiul Iohannis, Ponta şi vă mai aveaţi nevoie de cineva. Deci, punctul meu de vedere vi l-am spus şi de aici puteţi deduce diferenţele de abordare”, a răspuns Traian Băsescu.

Citeşte şi: Traian Băsescu poate fi urmărit penal în dosarul jurnaliștilor răpiți. Ce a declarat fostul șef de stat

Preşedintele MP a declarat că în cadrul întâlnirii avute vineri cu Gunther Krichbaum a susţinut şi că România ar trebui să militeze pentru cota zero şi indiferent ce au susţinut la JAI să menţină acest punct de vedere.

“Cotă zero de migranţi cu atât mai mult cu cât nimeni nu spune când se va termina acest film şi (…) atâta timp cât UE nu generează o politică de blocare a aceste migraţii necontrolate”, a precizat Băsescu, adăugând că la discuţiile cu oficialul german a vorbit în calitate de “politician de opoziţie”, fără să angajeze ţara.

Traian Băsescu a mai spus că Turcia trebuie ajutată financiar să poată menţine cele 2,5 milioane de refugiaţi în taberele pe care deja le-a organizat, afirmând că va fi mult mai costisitor să primim migranţi în Europa decât să finanţăm şederea lor în taberele din Turcia.

Preşedintele MP a adăugat că Turcia nu este singura ţară care găzduieşte migranţi, amintind cazul Libanului care are 1,5 milioane de refugiaţi, dar şi al Iordaniei, cu peste jumătate de milion de refugiaţi.

“UE trebuie să înţeleagă şi să cofinanţeze împreună cu statele pe teritoriul cărora se află aceste tabere şederea refugiaţilor. (…) Cât timp nu recunoaştem că este şi o problemă europeană vom avea fluxul pe care l-am avut anul acesta şi îl vom avea până la sfârşitul anului din Turcia, Grecia, ruta Balanică şi până în inima Europei”, a mai spus Băsescu.

Cele mai citite

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă