15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialBăsescu explică de ce aruncă Ponta vina pe Iohannis

Băsescu explică de ce aruncă Ponta vina pe Iohannis

Traian Băsescu a declarat, joi, la B1 Tv, referitor la declaraţiile lansate de premierul Victor Ponta, cum că persoane din jurul preşedintelui Klaus Iohannis făceau lobby pentru firma austriacă Schweighofer, că aceste afirmații au fost lansate din dorința de a arunca responsabilitatea asupra şefului statului, punând ”în cârca altora efectele corupției din guvernarea Năstase”.

”Dorința de a arunca peste gardul Controceniului o problemă care, în niciun caz, nu este a lui Iohnannis. Dacă Iohannis a greșit cu ceva e că nu a dat o explicație publică de ce a întors legea. Rădăcinie firmei austriece în România sunt în 2003. La guvernarea Năstase a fost o practică, pădurile, date pe zece ani,  petrolul, dat pe zece ani… Oamenii aceștia încearcă acum să pună în cârca altora efectele corupției din guvernarea Năstase. Încearcă să pună în spatele unor noi veniți la putere responsabilitatea pentru ce au făcut în mandatul lui Năstase”, a declarat Băsescu. 

El a precizat că în timpul mandatelui său a avut de gestionat bătălia gaterelor ilegale.

”În timpul madatului meu a fost bătălia gaterelor ilegale. SRI a dat informații continuu guvernului și președințeie legat de faptul că se fac exploatări ilegale. Aici nu discutam de exploatări ilegale, ci de faptul că se fac exploatări abuzive cu acoperire legală.  Urmărind dezbatarea publică eu cred că se urmărește o schmbarea a legii, o îmbunătăție a punerii sub control a ce se întâmplă cu pădurile.  Trebuia îmbunătațit mai demult Codul silvic, sunt convins că și acest Cod silvic lasă loc de îmbunătățiri. Eu aș limita la 30% cifra de afaceri pe afacerile cu lemn, pentru a pune sub control tăierile”, a mai spus fostul președinte. 

Referitor la faptul că Victor Ponta ar fi primit date de la serviciile de informații în legătură cu intervenții facute la președintele Iohannis, Băsescu susține că aceste informații sunt ridicole.

„E puțin ridicol. Dacă serviciile de informații ar fi avut aceste informații, cu siguranță erau pe masa președintelui, mai ales că au fost dezbateri publice, proteste, iar la astfel de momente, serviciile de informații reacționează foarte prompt”, spune Băsescu.

“E puțin ridicol. Dacă SRI avea aceste informații cu siguranță erau pe masă președintelui. Victor Ponta a blufat ieri cu informațiile pe care dânsul le are. Nu am niciun dubiu, oricare ar fi simpatiile politice ale șefilor serviciilor, nu am dubiu că cineva ar îndrăzni să dea informații de asemenea importantă premierului și să nu i le dea și președintelui”, a declarat, Traian Băsescu.

Băsescu a admis, totodată, că până acum afacerile demarate de firma austriacă nu au constituit un subiect de dezbatere până în acest moment.

Mai mult, fostul şef al statului a ţinut să precizeze că în acest dosar nu vorbim despre o exploatare ilegală, ci despre o exploatare abuzivă.  Totuşi, fostul şef al statului a precizat că prin dezbaterea publică se urmăreşte punerea sub control a ceea ce se întâmplă cu pădurile.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, referitor la declaraţiile lansate de premierul Victor Ponta, cum că persoane din anturajul preşedintelui ar fi făcut lobby pentru firma austriacă Holzindustrie Schweighofer, că a apelat la SRI pentru a verifica spusele premierului.

Citeşte şi: Cum răspunde Iohannis atacurilor lui Ponta cu privire la firma Holzindustrie Schweighofer

“Recunosc că am luat act cu surprindere de această declaraţie. Afirma la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn şi lasă se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul Preşedintelui. Acest lucru este, deopotrivă, surprinzător şi fals. Am verificat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi nu a existat nicio discuţie, nici cu lobby-işti, nici măcar cu foşti colegi din PNL pe această temă”, a declarat Iohannis.

Reamintim că premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că anumiți oameni din PNL apără interesele companiei Schweighofer deoarece a primit informaţii potrivit cărora membri PNL  au avut întâlniri informale şi formale cu reprezentanţii companiei.

Citeşte şi: Victor Ponta acuză membri din PNL că apără interesele companiei Schweighofer

 

Cele mai citite

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...
Ultima oră
Pe aceeași temă