19.1 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialCastelul Peleș NU are autorizație ISU. Ce alte clădiri monument funcționează la...

Castelul Peleș NU are autorizație ISU. Ce alte clădiri monument funcționează la fel

Printre clădirile monument care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) se numără Castelul Peleş, Ateneul Român şi sediul principal al Muzeului Naţional de Artă Contemporană, aflat în Palatul Parlamentului, potrivit Mediafax. 

Mai multe clădiri importante din ţară, multe dintre ele cu statut de monument istoric, funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, au declarat surse guvernamentale pentru EurActiv.ro. 

Citește și: Cluburile și barurile din Capitală, amendate de ISU

Pe lista clădirilor de patrimoniu care găzduiesc, de regulă, evenimente publice cu sute de spectatori şi nu au o astfel de autorizaţie, cerută imperativ prin Legea 371/2006, se numără Ateneul Român, care este şi sediul Filarmonicii “George Enescu” din Bucureşti, şi Teatrul Naţional şi Opera Naţională din Cluj-Napoca.

Castelul Peleş, una dintre cele mai importante şi cunoscute clădiri de patrimoniu din România, nu are nici el autorizaţie de securitate la incendiu, cum nu are nici Muzeul Bran, unul dintre simbolurile României în lume.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) are sediul principal într-o aripă a Palatului Parlamentului din Bucureşti, dar nici această instituţie nu are aviz de securitate la incendiu.

Patrimoniul aflat în Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din Capitală nu este nici el sigur din punctul de vedere al avizelor de la ISU, deşi aici există o echipă specială de pompieri, pregătită să intervină în caz de incendiu.

Citește și: ISU ar fi fost sponsorizat de firmele pe care le controla

Avizul obligatoriu de la ISU a devenit subiect de interes după incendiul care a cuprins clubul bucureştean Colectiv, pe 30 octombrie, în urma căruia au murit 56 de persoane şi alte peste 150 au fost rănite.

În zilele care au urmat tragediei, un fost membru în Consiliul de Administraţie al Sălii Palatului din Bucureşti a declarat că nici aceasta nu are aviz de la ISU, iar premierul interimar Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educaţiei, a declarat, la rândul său, că 93% dintre şcolile din România funcţionează şi ele fără acest aviz al ISU.

 

Cele mai citite

Cum să alegi bateria potrivită pentru panoul tău fotovoltaic

Într-o lume unde există o evoluție a energiei regenerabile, cunoașterea elementelor esențiale ale sistemelor fotovoltaice este vitală. Articolul de față evidențiază factorii pe care...

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, vizită de lucru în Germania și Spania

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 16 - 19 mai 2024, o vizită de lucru în Republica Federală...

Președintele Klaus Iohannis vizitează miercuri Parcul Național „Piatra Craiului”

Președintele României, Klaus Iohannis, va vizita miercuri, 22 mai 2024, Parcul Național „Piatra Craiului”, cu prilejul Zilei Internaționale a Biodiversității și în marja Zilei...
Ultima oră
Pe aceeași temă