16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialSenatorul PSD Ioan Chelaru, ales președinte al Comisiei de revizuire a Constituției

Senatorul PSD Ioan Chelaru, ales președinte al Comisiei de revizuire a Constituției

UPDATE 14.45:  Vicepreședintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD), a fost ales, luni, cu unanimitate de voturi, în funcția de președinte al Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituției, informează Mediafax.

După vot, Chelaru a subliniat că, pentru ca noua Constituție să fie adoptată, este nevoie de votul favorabil "a două treimi obținute și în Senat, și în Camera Deputaților, dar și în referendum, după noua lege a referendumului'.

"Nu cred că o viitoare revizuire a Constituției, un proiect pe care noi îl propunem, dar care nu întrunește consensul politic, poate fi un proiect extrem de serios și viabil pentru societatea românească", a menționat social-democratul.

Reprezentanta PNL în Biroul Permanent al Comisiei comune, Valeria Schelean, a afirmat că parlamentarii liberali din comisie l-au votat pe Ioan Chelaru în această funcție pentru a se respecta "principiul simetriei" în desemnarea președinților de Comisii comune ale Parlamentului, în condițiile în care deputatul liberal Mihai Voicu a preluat președinția Comisiei de Cod electoral. 

———–

Comisia de revizuire a Constituţiei îşi reia, luni, activitatea, la un an după ce Curtea Constituţională a respins proiectul de revizuire adoptat de Parlament.

Astfel, luni, la ora 12.30 la Senat, membrii Comisiei vor stabili conducerea şi programul de lucru pentru perioada următoare, după ce Crin Antonescu a anunțat săptămâna trecută că se retrage din Comisie. 

Senatul şi Camera Deputaţilor au aprobat, săptămâna trecută, modificarea componenţei comisiei pentru revizuirea Constituţiei, și au stabilit că senatorul PNL Puiu Hasotti îl va înlocui pe Crin Antonescu, iar deputatul PNL Eugen Nicolaescu va fi în locul liderului PNL Alina Gorghiu.

Altă modificare aprobată de plenul Parlamentului este numirea în comisie a deputatului PNL Ioan Cupşa în locul lui Petre Roman, care şi-a pierdut mandatul fiind găsit incompatibil de ANI.

Citește și: Prima ședință a Comisiei de revizuire a Constituţiei, după un an: Care sunt prioritățile membrilor

De asemenea, senatorul PNL Cătălin Boboc va fi în locul lui Tudor Chiuariu, care a demisionat din PNL, iar deputatul liberal Gabriel Andronache îl va înlocui pe George Scutaru, care a demisionat din Parlament pentru a ocupa funcţia de consilier prezidenţial.

Așadar, din comisia de revizuire a Constituţiei mai fac parte Ion Chelaru (PSD), Bogdan Ciucă (PC), Daniel Fenechiu, Mate Andras Levente (UDMR), Valeria Schelean (PNL), Florin Iordache (PSD)Varujan Pambuccian (minorităţi), Ovidiu Donţu (PSD), Cristian Dumitrescu (PSD), Gheroghe Emacu (PSD), Daniel Florea (PSD), Dan Motreanu (PNL), Ciprian Nica (PSD), Ioan Oltean (PNL), Călin Popescu Tăriceanu (PLR), Alin Tişe (PNL), Haralambie Vochiţoiu (PSD).

Comisia de revizuire a Constituţiei a dat, în 19 iunie 2013, votul final asupra proiectului de revizuire a Legii fundamentale, acesta fiind adoptat cu 17 voturi "pentru" şi o abţinere, reprezentanţii PDL şi PPDD nefiind prezenţi la şedinţă, după ce au anunțat că se retrag de la lucrările comisiei, în semn de protest.

După adoptarea în comisie, PDL a atacat la Curtea Constituţională forma finală a proiectuluide revizuire a Constituţiei.

În luna februarie, Curtea Constituţională a analizat textul proiectului de revizuire a Constituţiei, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, declarând după şedinţă, că judecătorii CC au analizat propunerea de revizuire a Constituţiei până la articolul 102, şi că sunt în jur de 10 articole care au fost găsite în contradicţie cu articolul 152 din legea fundamentală.

"Până aici (la articolul 102 – n.r.) au fost articole care au fost găsite în contradicţie cu articolul 152, alineatul 2 din Constituţie, care nu pot fi revizuite, pentru că încalcă sau afectează drepturile fundamentale", spunea Zegrean. 

Cele mai citite

Atacurile asupra libertății presei, la nivel mondial, s-au intensificat. Siguranța jurnaliștilor în România, motiv de îngrijorare

Atacurile politice asupra libertăţii presei, inclusiv detenţia jurnaliştilor, suprimarea instituţiilor media independente şi difuzarea pe scară largă a dezinformării s-au intensificat în mod semnificativ...

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...
Ultima oră
Pe aceeași temă