8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialConducerea Armatei verifică apărarea antiaeriană a Capitalei

Conducerea Armatei verifică apărarea antiaeriană a Capitalei

Militarii din Brigada 1 Rachete Sol – Aer au finalizat un exercițiu de antrenament în vederea doborârii aeronavelor inamice, precum și a respingerii unui atac aerian împotriva sistemelor antiaeriene românești.

Exercițiul s-a desfășurat în poligonul Mihai Bravu (județul Giurgiu), în prezența ministrului Apărării, Mircea Dușa.

Citește și: Exclusiv RL: Forțele Terestre ale României vor primi în dotare elicoptere de transport și de atac

Brigada 1 Rachete este unitatea care asigură apărarea antiaeriană a sudului României, inclusiv a Capitalei. Conform procedurilor folosite în timp de război, în cazul unei eventuale agresiuni externe, primele ținte lovite sunt sistemele de apărare antiaeriană – pentru a permite, ulterior, intrarea în spațiul aerian al țării atacate cu avioane care transportă trupe.

Citește și: Armata a început să modernizeze Baza Aeriană Otopeni. Cât costă lucrările

Exercițiul din această săptămână a urmărit evaluarea unei baterii de rachete sol – aer Hawk din cadrul Brigăzii 1 Rachete Sol – Aer „General Nicolae Dăscălescu”. Brigada 1 are în compunere un batalion Hawk, compatibil cu NATO, precum și sisteme de rachete Volhov, de fabricație sovietică.

Brigada 1 Rachete este subordonată Statului Major al Forțelor Aeriene.

Spre deosebire de alte activități de instruire, exercițiul de apărare antiaeriană s-a desfășurat fără accesul presei, fiind anunțat doar ulterior, printr-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale.

Atacul a fost simulat cu avioane, elicoptere și parașutiști

La exerciţiu au participat 200 de militari cu tehnică de rachete sol-aer Hawk PIP III R. Atacurile împotriva obiectivului au fost simulate de aeronave C-27 J Spartan, apte să lanseze parașutiști, de elicoptere IAR-330 Puma şi de avioane MiG-21 LanceR pentru atac la sol.

Cu prilejul exercițiului, s-a încercat verificarea, în condiţii cât mai apropiate de cele reale, a procedurilor de operare a sistemului de comandă-control pentru conducerea în luptă a rachetelor sol-aer.

Citește și: GALERIE FOTO. 2.200 de militari se pregătesc pentru război, în poligonul Smârdan

Sistemele de rachete sol-aer cu bătaie medie Hawk PIP III R asigură apărarea aeriană cu baza la sol a unor obiective importante împotriva atacurilor cu avioane pilotate şi fără pilot, împotriva rachetelor de croazieră şi a altor echipamente de zbor ce evoluează la înălţimi mici şi medii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă