11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCum explică mama tânărului din Craiova, acuzat de propagandă jihadistă, radicalizarea fiului...

Cum explică mama tânărului din Craiova, acuzat de propagandă jihadistă, radicalizarea fiului ei

Mama tânărului de 17 ani, din Craiova, suspectat de propagandă jihadistă, a declarat, miercuri, că fiul său era “doar un copil îndrăgostit de o religie”, iar procesul de îndoctrinare a fost făcut în multitudinea de ore pe care băiatul le-a petrecut pe calculator, informează Mediafax. 

Femeia s-a prezentat miercuri la sediul DIICOT, iar la intrare le-a spus jurnaliștilor că bătatul ei era un copil cuminte care îşi căuta cel mai probabil liniştea.

“El e doar un copil îndrăgostit de o religie şi atât, nu ştim dacă a trecut la extrem, şi cu diabetul, era supărat. Poate s-a refugiat acolo, a zis că şi-a găsit liniştea. Poate l-au racolat alţii. Nu ştiu. (…) Era îndoctrinat de pe calculator. A stat foarte mult acolo. Copilul meu nu era aşa. El nu racola pe nimeni în şcoală. Era doar religia lui şi atât”, a spus femeia.

Ea a apreciat totodată că imamul din Craiova, la care fiul ei s-a botezat, nu trebuia să-l primească, deoarece era un minor.

Citeşte şi: Tânărul de 17 ani din Craiova, suspectat de propagandă jihadistă, va fi eliberat

“El (imamul, n.r.) de ce a fost de acord? Acum spune că ei nu au treabă. Adică nu ştie de ce venea copilul meuvineri la moschee şi cu cine pleca de acolo? Poate sunt alţii în spatele moscheei. Copilul meu nu are nicio vinăpentru că era racolat de alţii”, a spus mama tânărului.

Femeia a povestit că ea nu avea acces la calculatorul băiatului, că nu ştia parola şi nu ştia ce făcea acesta peinternet şi recunoaşte că tânărul devenea violent şi agresiv verbal dacă cineva îi ataca noua religie.

“Era foarte îndoctrinat. Era violent şi agresiv doar verbal, doar dacă îi atacai religia. În rest era ok. S-a schimbat în ultimul an foarte mult. Prima dată era calm. A zis: Mami mi-am găsit liniştea acolo. Nu beau, nu fumez, nu mă droghez”, a mai spus femeia.

C.B, în vârstă de 17 ani, din Craiova, a fost reținut de procurorii DIICOT, care au făcut marți percheziții la locuința lui, iar apoi l-au audiat. Miercuri, tânărul a fost supus, cu acordul său, unei expertize psihiatrice la Institutul Naționalde Medicină Legală “Mina Minovici”.

Citeşte şi: DIICOT: Tânărul radicalizat era dispus să se arunce în aer pentru Stat Islamic

Potrivit procurorilor, tânărul și-ar fi arătat disponibilitatea de a deveni martir pentru Statul Islamic (ISIS), fie mergând acolo unde gruparea acționează, fie sacrificându-se în state din Europa la ordinul membrilor grupării.

El s-ar fi interesat de modul în care ar putea achiziţiona arme de tip AK, grenade, veste antiglonţ şi, de asemeneade a studia modalitatea în care poate fi construită artizanal o bombă. 

Anchetatorii arată că tânărul a alocat un timp foarte mare accesării şi vizualizării unor materiale de propagandăpentru Statul Islamic, ce prezentau execuţii prin decapitare, incendiere, împuşcare şi antrenamente specifice.

În plus, el și-a ales nume de origine arabă și, sub acestea, şi-a creat mai multe conturi pe reţelele de socializare, încercând la început să intre în contact cu adepţi sau membri ai Statului Islamic. Ulterior, mai spun procurorii, pefondul radicalizării sale profunde, adolescentul a ajuns să convingă noi persoane să devină adepţi ai Statului Islamic.

Băiatul este elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Auto din Craiova. Mama sa este angajată la Regia Autonomăde Transport Craiova, iar tatăl său a fost eliberat recent din penitenciar.

Citeşte şi: Tânărul simpatizant ISIS, supus miercuri unei expertize psihiatrice

Familia tânărului spune că acesta a renunțat în urmă cu doi ani la religia creștin-ortodoxă și a trecut la cea islamică. Bunicul băiatului afirmă că acesta mergea frecvent “la o biserică musulmană”.

Tânărul de 17 ani, din Craiova, a fost ridicat, marţi, de anchetatori, care au probe că acesta ar fi transmis, prin Internet, mesaje de susţinere a grupării jihadiste şi filme în care erau prezentate decapitări. Miercuri, el a fost eliberat şi pus sub control judiciar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă