20.5 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialAPEL. Universitarii vor să stopeze fenomenul plagiatului

APEL. Universitarii vor să stopeze fenomenul plagiatului

Mai mulți academicieni, printre care și Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu și Aurora Liiceanu, au lansat un protest pentru stoparea fenomenului plagiatului la nivelul tezelor de doctorat, potrivit revista22.ro. 

Astfel, aceștia au propus: 

  • Verificarea de către comisii academice interne a tuturor lucrărilor de doctorat susţinute după 1990, aparţinând persoanelor care deţin la ora actuală funcţii politice şi demnităţi în stat.
  • Adresarea unei invitații tuturor deţinătorilor de doctorate autentice din România de a semna – cu numele şi cu specificaţia „doctorat fără plagiat” – o scrisoare deschisă.
  • Cu ocazia deschiderii noului an universitar, în toate academiile şi universităţile doctorale, propunem ca toţi doctorii să poarte un ecuson pe care să scrie „doctorat fără plagiat”. 

În urma dezbaterii pe tema ”Plagiatul ca stare a naţiunii”, organizată, marți, de Grupul pentru Dialog social, participanții la dezbatere au decis să atragă atenția clasei politice și a societății civile din România asupra faptului că ”plagiatul la nivelul doctoratelor susţinute de membri ai clasei politice şi de persoane cu înalte funcţii în stat a căpătat proporţii endemice”. 

Citește și: Andrei Pleșu, inițiatorul unui protest față de plagiat. Cum răspund doctoranzii

De asemenea, semnatarii scrisorii i-au cerut preşedintele României să ia poziţie faţă de gravitatea epidemiei plagiatului în clasa politică.

”Credem că este evident pentru noi toţi că „România lucrului bine făcut” şi „interesul naţional” nu pot fi slujite de demnitari (adică de oameni cu demnitate şi onoare) care, plagiind, şi-au inclus frauda intelectuală în CV-ul lor”, au scris academicienii. 

Semnatarii scrisorii scriu că situația din România privind plagiatul nu are echivalent în lume. 

” 1.Un doctor plagiator devine conducător de doctorate plagiate. 2. Consiliul Naţional de Etică creat de Ministerul Învăţământului, în loc să semnaleze şi să sancţioneze plagiatele, le acoperă şi-i inocentează pe autorii lor. 3. Autorul plagiat (în nu puţine cazuri chiar conducătorul de doctorat), în loc să denunţe plagiatul şi să-şi revendice paternitatea lucrării plagiate, devine, prin nesemnalarea plagiatului, solidar cu plagiatorul”, se arată în scrisoarea citată. 

Citește și: Un nou scandal de plagiat, cu o teză coordonată de Gabriel Oprea. Procurorul general adjunct al României ar fi copiat de la Cristi Danileț

Academicienii au subliniat că prin faptul că Victor Ponta nu a fost sancționat după ce s-a stabilit că a plgiat în lucrarea de doctorat s-a ”ctitorit practic în ţara nostră frauda intelectuală în lanţ”. 

”În ultima vreme, atenţia presei a fost reţinută în mod deosebit de cazul generalului Gabriel Oprea care, la şase luni după obţinerea titlului de doctor la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” cu o lucrare asupra căreia planează cele mai grave suspiciuni de plagiat, a primit titlul de profesor universitar şi de coordonator de doctorate la Academia menţionată. Până în clipa de faţă, sub conducerea sa, au fost conferite alte şapte titluri doctorale pe lucrări cu zeci de pagini copiate fără citare din alte lucrări”, se arată în scrisoarea citată. 

Cei care vor să susţină protestul pot folosi face acest lucru prin completarea formularului din secțiunea de comentarii a articolului ”Apelul universitarilor. DOCTORAT FĂRĂ PLAGIAT!” de pe revista22.ro. 

 

 

 

Cele mai citite

“Nu fac alte comentarii până la finalizarea anchetei”, susține fostul general Coldea

Florian Coldea, general în rezervă și fost prim-adjunct al directorului SRI, s-a prezentat în dimineața de luni, 27 mai, la un sediu de poliție...

Regulamentul privind industria „zero net” face ca UE să devină căminul producției de tehnologii curate

Regulamentului privind industria „zero net” (RIZN) a fost adoptată în ședința de astăzi, 27 mai, în cadrul întâlnirii Comisiei Europene. Noul regulament ar urma să...

GALERIE FOTO. Wanda Nara, ambasadoarea unei platforme pentru adulți

Wanda Nara, soția și impresara fotbalistului argentinian Mauro Icardi, și-a anunțat urmăritorii de pe rețelele de socializare că a devenit ambasadoarea unei platforme asemănătoare...
Ultima oră
Pe aceeași temă