17.4 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Audierea lui Dan Voiculescu, în dosarul ICA, s-a terminat: ”Sunt pensionar,...

UPDATE. Audierea lui Dan Voiculescu, în dosarul ICA, s-a terminat: ”Sunt pensionar, nu mai sunt oligarh”

UPDATE 17.48. După o pauză de 15 minute, magistrații au reluat ședința în dosarul ICA. Judecătoarea Bogdan continuă audierea cu fostul cenzor ICA, Marinescu Istrate. Și el își susține nevinovăția la fel că ceilalți inculpați.  

UPDATE 16.50 Urmează audierea inculpatului Petre Alexandru, fost cenzor la ICA.  "Domnul Voiculescu s-a implicat personal, implicarea dânsului a fost permanentă, își făcea timp. Dânsul dădea del când era de plătit ceva și nu am rămas cu nici o datorie la stat, ca alte institute. Se implica și la ICA și la altele. Activul net al ICA la momentul aprilie 2003 era de 3.032.844 lei vechi. Am avizat activul, fără să știu că era de folosit pentru privatizare. Domnul Voiculescu nu a făcut presiuni asupra mea pentru a subevalua activul net contabil pentru a favoriza interesele Grivco la o eventuală privatizare", a spus Alexandru în fața instanței.

UPDATE 16.10 Procesul ICA a fost reluat. Magistrații care judecă dosarul în care este anchetat Dan Voiculescu luaseră o pauză de 50 minute, după audierea lui Gheorghe Mencinicopschi. Este audiat Gheorghe Sin, fost membru în AGA a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). A fost audiat și Constantin Baciu, fost membru în AGA a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) din partea ministerului Agriculturii.  Acesta spune că nu a avut nici o legătură cu cei implicați în privatizare. "Nu am făcut nici un business, nu am talent la așa ceva. Pe Dan Voiculescu l-am cunoscut doar în timpul procesului la ÎCCJ. L-oi fi văzut la televizor, dar nu am discutat niciodată cu dânsul sau cu colaboratorii săi. Nu am beneficiat de nici o sponsorizare de la dânsul". Nu am știut că am să fac parte din CA al ICA, eu am fost numit în AGA la ICA. (…) Am aflat de privatizarea ICA în 2007, după 3 – 4 ani.  

UPDATE 15 00  Gheorghe Mencinicopschi a spus în fața instanței că nu avut nicio discuție cu Dan Voiculescu despre privatizarea ICA.

”Nu există nicio probă împotriva mea. Nu am avut nicio atribuție în privatizarea ICA. Nu am obținut niciun avantaj. Activitatea științifică mi-am finantaț-o din burse, pe banii celor din afară. Nu stiu cine a avut ideea transformării ICA în societate pe acțiuni, știu că s-a făcut prin hotărâre de guvern. Nu cunosc care este diferența dintre domeniul public și domeniul privat al statului. Nu știu de conturile de la Banca Românească. Am lucrat mai demult cu banca aceasta, dar le-am închis.Nimeni nu a fost de acord din ICA, ca GRIVCO să construiască pe terenul societății. Dansii, GRIVCO, au cerut autorizație de construcție și dreptul de folosință a terenului. Terenul din Ion Minulescu din Bucuresti a fost închiriat la Bioprod. Am cerut redevenȚele pentru ICA, în perioada 1995-1999, de la Bioprod SRL, ca urmare a folosinței terenului, am primit răspuns ca societatea a înregistrat pierderi și nu ne poate da redevențe”

Gheorghe Mencinicopschi a mai precizat că toate acțiunile sale au fost făcute cu bună credință. ”Precizez că nu am avut nicio discuție cu Dan Voiculescu despre privatizarea ICA, că nu a exercitat influență asupra mea, că nu am fost omul de casă a lui Dan voiculescu, nici nu știu unde locuiește”, a completat, candid, nutriționistul preferat al Partidului Conservator.

 

UPDATE 13.47 A început audierea medicului Gheorghe Mencinicopschi: "sunt profund nevinovat, nu am știut când a început și s-a finalizat privatizarea. Nu am obținut niciun folos material sau moral în urma privatizarii". Mencinicopschi spune că la privatizarea ICA nu avea atribuții directe, preferând să se retragă în activitatea științifică. Acesta mai arată că, director fiind, nu a participat la licitație, ci l-a desemnat pe un subaltern, precizând că nu știe ce a făcut respectivul.  

UPDATE 13.37 Audierea lui Dan Voiculescu, în dosarul ICA, s-a terminat. Voiculescu a anuntat că pleacă din sedința de judecată și că nu vrea sa le pună intrebări colegilor de dosar.  

Omul de afaceri a declarat la ieșirea de la Curtea de Apel București că ”toate întrebările au fost absolut corecte”.

Dan Voiculescu a mai declarat că ar fi neplăcută o pedeapsă în executare. El a mai spus că este pensionar,nu mai este oligarh dar că va rămâne om politic. ”Oligarhii asigură locuri de muncă”, a spus Voiculescu.

Dan Voiculescu a mai vorbit despre faptul că Monica Macovei a ”defăimat România” când a spus la PE că s-au furat voturi la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu.

UPDATE 13.10  Voiculescu a spus în fața instanței că atunci când s-a făcut privatizarea ICA,el nu mai era nici la Crescent, nici la Grivco. ”Am cedat împuternicirea de la crescent în 94 – 95". 

Citește și: Robert Turcescu: Voiculescu e în spatele firmei care a luat hectarele “de aur” din Giurgiu

UPDATE 12.40 Dan Voiculescu cere să fie judecat și pentru prima acuzație, referindu-se la fapta prescrisă.  "Doresc sa fiu judecat și pt prima acuzație. Este dreptul meu. Ea nu apare în sentința Tribunalului. Am cerut continuarea judecății. Vreau să se stabilească dacă sunt vinovat sau nu”, a spus Dan Voiculescu.

Dan Voiculescu a mai spus că activicatea ICA se desfășuta într-o clădire insalubră din Calea Plevnei, din acest motiv a trebuit să se mute într-o altă clădire.”Oamenii nu aveau condiții de lucru, lucrau în condiții insalubre".

UPDATE 12.25  Dan Voiculscu depune un memoriu în care susține că procurorul DNA care se ocupă acest caz a intimidat martorii ca să-l indice vinovat.

UPDATE 12.15 Dan Voiculescu a declarat în fața judecătorilor că nu cunoaște învinuirile care i se aduc în dosarul ICA. Voiculescu susține că nu se face vinovat de nimic, că totul este o înscenare a procurorilor și că au disparut 40 de dosare de urmărire penală.

UPDATE 12.10 Începe audierea lui Dan Voiculescu.

UPDATE 11.40 Avocatul lui Dan Voiculescu contestă completul de judecată. 

Avocatul Gheorghiță Mateuț ridică o excepție. Este vorba despre modul în care a fost format completul de judecată. Cere ca acestă solicitare să fie judecată de completul următor care este de serviciu.  

 Avocaţii părţilor judecate în dosarul ICA au depus mai multe cereri de amânare a procesului. Acestea au fost respinse, împreună cu o solicitare ca incidentul procedural să fie judecat de altă instanţă pe lipsă de temei, arată Hotnews. 

UPDATE 11.30 A început procesul lui Dan Voiculescu. Completul de judecată este în sală. Totț inculpații sunt prezenți.și pot fi audiați fără probleme.

UPDATE 11.13 Avocatul Liviu Popescu refuză dosarul ICA, anunță B1TV

UPDATE 11.05 Voiculescu își întărește apărarea. El vrea să mai angajeze un avocat care să-l susțină în procesul ICA. Este vorba despre Liviu Popescu, unul dintre avocații care l-au apărat și pe Adrian Năstatse, potrivit B1TV.

UPDATE11.00 Dan Voiculescu a ajuns la Curtea de Apel București unde se judecă un nou termen în dosarul ICA.

—-

Dan Voiculescu merge, luni dimineață, la Curtea de Apel București unde se judecă un nou termen în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) în care a fost condamnat la 5 ani de închisoare în primă instanță. 

Citește și: Voiculescu neagă acuzațiile Monicăi Macovei conform cărora ar fi agresat-o și spune că aceasta a defăimat România. ”Va fi o acțiune penală”

Săptămâna trecută magistrații de la CAB au cerut ca avocații să aibă concluziile pregătite iar toți inculpații să fie prezenți în sală pentru a fi audiați. În acest dosar Voiculescu este judecat pentru că ar fi prejudiciat statul cu peste 60 de milioane de euro.

Citește și: Curtea Supremă judecă pe 24 septembrie cererea lui Dan Voiculescu de strămutare a dosarului ICA

Cererea lui Dan Voiculescu de strămutare a dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, de la Curtea de Apel Bucureşti la o altă instanţă, se va judeca în 24 septembrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Avocaţii lui Dan Voiculescu au înaintat această solicitare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce la termenul din 1 iulie al procesului au sesizat faptul că noul preşedinte al completului de judecată nu este imparţial.

Cererea de strămutare a dosarului formulată de Dan Voiculescu a fost înregistrată vineri la instanţa supremă, iar termenul de judecată a fost stabilit în 24 septembrie.

Citește și: Voiculescu a fugit de la propria conferință de presă

La termenul din 1 iulie al dosarului ICA, judecătoarea Camelia Bogdan, preşedintele completului, a respins mai multe excepţii, cereri de amânare şi de recuzare înaintate de avocaţi şi a extins sechestrul pus pe averea preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu.

Cele mai citite

Insomnie și stres: probleme gestionate prin masaj. Beneficii și detalii despre saloanele de masaj

Noaptea, gândurile nu-ți dau pace. Ziua, oboseala te prinde din urmă, iar tu nu mai dai randament. Relaxează-te la un salon de masaj! Află...

Pericol de inundații în județele Neamț și Iași! Hidrologii au instituit codul portocaliu

Hidrologii au instituit un cod portocaliu de inundaţii, valabil până la ora 23:00 pe râuri mici din judeţele Neamţ şi Iaşi. Potrivit Institutului Naţional de...

MAI propune modificarea legislației pentru a permite monitorizarea cu brățări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar și arest la domiciliu

Modificările legislative au ca obiectiv creșterea gradului de siguranță publică și eficientizarea modului de supraveghere a executării măsurilor dispuse de organele judiciare, un deziderat...
Ultima oră
Pe aceeași temă