21.7 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialMercurialul lui Vanghelie: șpăgi de 20% din valoarea lucrărilor, zeci de imobile,...

Mercurialul lui Vanghelie: șpăgi de 20% din valoarea lucrărilor, zeci de imobile, ceasuri, renovări de sedii PSD, cumpărare de semnături pentru candidaturi, inclusiv pentru Elena Băsescu

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis arestarea lui Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5,  pentru că, pe o perioadă de opt ani, în schimbul a 20% din plățile încasate, l-a ajutat pe omul de afaceri Dumitru Marin (denunțător) să obţină mai multecontracte de lucrări publice a căror valoare însumată depăşeşte 2.000.000.000 de lei noi.

Firmele lui Dumitru Marinau au obținut, cu ajutorul lui Vanghelie, contracte la ADP Sector 5 și  la alte instituții subordonate primăriei.

În afară de comisionul de 20%,  denunțătorul a susținut că în anul 2012, când fiul lui Vanghelie și-a serbat majoratul, i-a dat aproximativ 95.000 de euro.

Citește și: INCENDIAR! Vanghelie, presiuni pe președintele Iohannis, prin jurnalistul Rareș Bogdan, pentru a scăpa de dosar? INTERCEPTĂRI

De asemenea, denunțătorul a mai susținut că, în 2014, Vanghelie i-a cerut să strângă 10.000 de semnături pentru candidata la alegerile europarlamentare Elena Băsescu, banii cheltuiți fiind scăzuți din comisionul de 20%. Denunțătorul Dumitru Marin a mai susținut în declarațiile sale că a plătit câte 15 lei pentru fiecare din cele 9.000 de semnături strânse. 

Cum a plătit denunțătorul grosul comisionului de 20% din cele peste două miliarde de lei noi

Comisionul de 20% era plătit prin persoane apropiate lui Vanghelie, respectiv Dinuţ Daniel Nicoale şi Niculae Mircea Sorin. Comisionul s-a plătit  sub forma unor contracte cu firme controlate, prin intermediari, de Marian Vanghelie,  prin cedare de imobile, prin renovări de imobile, iar cash-ul obținut  de firmele care au primit bani pe contracte fictive a fost folosit pentru cumpărări de semnături în campanii electorale, pentru renovări de sedii PSD. De asemenea, Vanghelie ar fi primit patru ceasuri de la denunțător, din cele nouă ridicate la percheziții.

Plata șpăgii prin contracte fictive cu firme controlate de Vanghelie

Plata șpăgii sub forma unor contracte nejustificate comercial au fost încheiate între Premier Palace SRL (controlată, prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, de către Dumitru Marin) şi societăţile controlate de Vanghelie, respectiv Bucureşti SA, Fashion Brand Management SRL (Niculae Mircea Sorin era asociat, iar iubita lui Vanghelie, Oana Mizil, parlamentar PSD era administrator), Calex Bussines SRL (controlată de Bodea Tiberiu, apropiat al lui Vanghelie Marian Daniel) şi Economat Sector 5 SRL (director general-Ciocan Laura, apropiată lui Vanghelie Marian Daniel).

Plata șpăgii prin cedare de imobile și a unei firme care avea în proprietate multe imobile

Dumitru Marin a plătit o parte din comisionul de 20% din încasările pe care le primea de la instituțiile subordonate Primăriei Sectorului 5 prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie Marian Daniel , spre exemplu către Dinu Mariana Carla.

De asemenea, Dumitru Marin a cedat controlul  SC Splai SA, care avea în proprietate numeroase imobile – clădiri şi terenuri, tot unor persoane apropiate lui Vanghelie Marian Daniel.

A treia modalitate de plată erau achitarea costurilor renovărilor firmei administrată de iubita lui Vanghelie, Oana Mizil, renovarea unor sedii PSD.

În dosar a fost audiat ieri și realizatorul TV Rareș Bogdan, care nu s-a dezis de prietenia cu Marian Vanghelie. Rareș Bogdan a declarat că se întâlnea des cu Vanghelie, spera să-și facă repede noul partid și să-l dea jos pe Ponta.

Numele lui Rareș Bogdan apare în interceptări în care Vanghelie dădea asigurări unei persoane, folosite drept paravan pentru imobilele primite de la denunțător, că îl va trimite pe Rareș Bogdan acasă la președintele Klaus Iohannis pentru a primi sprijin în dosarul penal în care era cercetat. Vanghelie o asigura pe interlocutoare de faptul că președintele țării are nevoie de sprijinul său pentru a răsturna Guvernul Ponta.

Fragment din referatul de arestare în care apare numele lui Rareș Bogdan

“(…)inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a înțeles, în încercarea sa de a determina  o persoană ( Dinu Marian Carela -nn)  să dea declaraţii favorabile acestuia, să o convingă pe aceasta de faptul că are capacitatea ca – prin intermediul jurnalistului Rareş Bogdan – să exercite presiuni asupra preşedintelui ţării, presiuni care, în aprecierea inculpatului, ar avea aptitudinea de a influenţa cercetările în prezenta cauză

…………………………………………………………………………………………………………….

VANGHELIE DANIEL MARIAN: Deci, eu știu toate fazele. Deci, nu trebuie să… să discutăm! Discutăm numai la ureche, așa! Și eu… Poți să te duci acasă, să vii mai târziu, să vin la tine, să trimit avocatul, să vină… Eu recunosc că ai venit la mine, că nu sunt prost! Tre’ să recunosc: ”Da, domn’e, a venit, ai venit să te sfătui cu mine.” Și dacă vrei… Da’ spune-mi adevărul! Pentru că mă poți ajuta! E păcat de Dumnezeu așa să… pentru că te sperii… că nu te ajuți nici pe tine, nici pe mine, înțelegi? Ai răbdare, dracu, rămâi cu casele alea sunt un milion de euro. N-are rost. Eu mă duc oricum în seara asta, auzi, să vorbesc cu RAREȘ, să se ducă mâine dimineață, la prima oră, la IOHANNIS, înțelegi? Că eu am o… țin relația prin RAREȘ BOGDAN cu IOHANNIS, pentru că are nevoie de mine să fac majoritatea la Senat.

Dinu Mariana  Carla: Am înțeles!

……………………………………………………………………………………………………………..

Dinu  Mariana Carla : N-a venit?

VANGHELIE DANIEL MARIAN: Da’ te rog eu frumos spune-mi, scrie-mi pe foaie ce s-a întâmplat acolo, ca să știu! Te rog eu frumos! Ai încredere în mine! Eu te cunosc! Eu știu bine și cum fac ăștia cu jocurile, înțelegi? Eu, după ce termin cu tine și cu avocații, mă duc la… mă duc și mă întâlnesc ca să trimit pe cineva la IOHANNIS acasă. Deci, eu o să încerc să opresc căcatul ăsta, da’ problema… am nevoie de tine să fii lângă mine. Nu știu ce dracu ai zis, spune-mi ce-ai spus acolo și hai, să vedem cum o întoarcem cu avocații! Mă gândesc, că nu-s nebun și tu ești deșteaptă. Scrie-mi exact pe foaie, c-o tocăm! Zi-mi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, ce ți-a zis să faci? Și cu mine ce să faci și dacă vii la mine și nu știu ce și după aia eu îți… discutăm, dacă vine avocatul, discutăm! Numai de cum te ajut cu avocatul, cu nu știu ce, nu știu… Mă, ce scrii tu, asta, nu știe nimeni, decât noi doi, dă-o naibi! Spune-mi, nu ți-au zis să mă… vorbesc, să vezi, să mă înregistreze ei de pe undeva, să facă, să mă prindă cu ceva!? Te rog eu frumos, te rog eu! …[neinteligibil]… în, în tine stă, în tine stă pentru… Tu… dacă te ții bine un pic este decât ca să nu mi se întâmple ceva.

………………………………………………………………………………………………………………………….

VANGHELIE DANIEL MARIAN: Nu știu …[neinteligibil]… încredere în mine.

Dinu M. C.: …[neinteligibil]… sunt speriată, nu mai știu.

VANGHELIE DANIEL MARIAN: Eu îți dau avocat, îți dau aia… mă ocup de tot. ”Eu una dacă eu nu pot să ies n-am nicio problemă.” Ei, cred că, pe bătăliile astea politice, vor să ajungă la mine. Eu, una, eu sunt și în to… am o grămadă de relații, am tot. Dar dacă m-ai mă ia și pe mine și mă încurcă. Ai înțeles?

DINU MARIANA CARLA: Am înțeles!

VANGHELIE DANIEL MARIAN: Eu pot să chem în seara asta, chem șapte-opt inși din justiție și vorbesc, pac, pac, fac toate lucrurile, fac… Pentru orice facem pasul unu, pasul doi, pasul trei …[neinteligibil-vorbește în șoaptă]…

Dinu Mariana Carla : Ok.”

 

 

Cele mai citite

Meniul la prânzul din familia Ceaușescu

Despre meniul familiei Ceaușescu s-au spus multe. Ba că era unul elitist, alcătuit din delicatese, ba dimpotrivă, că era unul simplu. În continuare...

Meniul la prânzul din familia Ceaușescu

Despre meniul familiei Ceaușescu s-au spus multe. Ba că era unul elitist, alcătuit din delicatese, ba dimpotrivă, că era unul simplu. În continuare...

Ce fac politicienii dați în mintea copiilor, de 1 Iunie

Ilustrație: Marian Avramescu Ziua Internațională a Copilului, 1 Iunie, se încadrează, anul acesta, în perioada campaniilor electorale din România pentru alegerile locale și pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă