14.5 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialMinisterul Afacerilor Interne este în deficit de personal. Ce măsuri au fost...

Ministerul Afacerilor Interne este în deficit de personal. Ce măsuri au fost luate în regim de urgență

Ministerul Afacerilor Interne este în deficit de personal. Potrivit unui raport remis ziarului România liberă, la nivelul MAI sunt angajați aproximativ 135.000 de oameni, însă în acest moment ar fi nevoie de 12.000 de ofițeri și agenți pentru a acoperi necesarul de cadre. 

Poliția Română are cei mai mulți angajați, aproximativ 53.000 de oameni. La nivelul Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române sunt angajați 13.000 de oameni, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență are 27.000 de persoane angajate, iar Inspectoratul General al Jandarmeriei Române are 25.000, se arată în raportul MAI. 

Cum încearcă MAI să acopere deficitul de personal

Pentru acoperirea deficitului de personal, la nivelul unor structuri din Ministerul Afacerilor Interne a fost demarată procedura de ocupare, prin concurs, a 1000 de posturi vacante de ofițer, prin trecerea în corpul ofițerilor a agenților de poliție, maiștrilor militari, subofițerilor care îndeplinesc condițiile legale.

Citește și: Ministerul de Interne vrea să-i reangajeze pe unii dintre polițiștii care au plecat din sistem

Pentru încadrare din sursă externă, rechemare în activitate sau reîncadrare a unor posturi din structurile operative ale Poliției Române, Poliției de Frontieră Române, Inspectoratului General pentru Imigrări, Jandarmeriei Române și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a fost aprobată demararea procedurilor pentru încadrare, prin concurs, a aproximativ 3000 de posturi vacante de agenți de poliție sau subofițeri.

Poliția are cel mai mare deficit de cadre

Cu toate că Poliția Română are cei mai mulți angajați, deficitul de cadre din această structură este cel mai mare din MAI. Deja, de la 1 aprilie a fost demarată procedura reîncadrărilor de personal. Astfel, au fost scoase la concurs 46 de posturi de agent la nivel naţional, câte unul în fiecare judeţe şi 6 la D.G.P.M.B. Vor  fi însă și angajări din sursă externă 1.854 de locuri  sunt disponibile la nivel naţional, în vederea completării deficitului de personal existent la nivelul Poliţiei Române.

Potrivit IGPR, posturile scoase la concurs sunt repartizate la Posturile de Poliţie Rurală, precum şi la secţiile de poliţie din Bucureşti. În afară de numărul posturilor destinat reîncadrărilor, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti îi sunt alocate 194 de posturi pentru încadrare din sursă externă.

Citește și: Proiect legislativ: Unităţi de Jandarmerie rurală ar putea fi infiinţate în comunele unde infracţionalitatea este mare

Cine participă la concursuri

Sursa de reîncadrare pentru concursuri este formată din persoanele care au avut calitatea de agent de poliţie şi pot fi reîncadrate. La reîncadrare, polițiștii ar putea primi aceleași grade profesionale pe care le dețineau la data trecerii lor în rezervă.

Pentru posturile de agenți de ordine publică nu există limită de vârstă, însă candidații trebuie să îndeplinească o serie de condiții minime: cum ar fi să se încadreze în limitele de înălțime de 1,60 metri pentru femei și 1.65 metri pentru bărbați, să poate susține probe sportive și să nu aibă condamnări. Pentru DCPMB există și condiția ca cei care vor să fie agenți de ordine publică să aibă și permis de conducere. 

Surse din cadul poliției susțin că au descoperit, printre dosarele de participare la concursuri, foarte mulți tineri care au dosare penale. ”Din păcate acești tineri nu vor putea participa la concurs”, susțin sursele citate.

La probele sportive, concurenții care vin din sursă externă vor susține ”rezistența” și ”abdomene”, iar cei care vor să fie reîncadrați, vor trebui doar să susțină proba de ”rezistență”. 

Înscrierile pentru concursul ce va avea loc în data de 14 mai 2016, se fac personal, indiferent de localitatea unde îşi are domiciliul candidatul şi doar la unităţile de recrutare în al căror stat de organizare se regăseşte postul/ structura pentru care optează fiecare candidat (exemplu, candidații care doresc să se înscrie la concurs la D.G.P.M.B. nu pot depune cerere la un inspectorat de poliție județean), până la data de 08.04.2016, în zilele lucrătoare, între orele 09.00 – 14.00, în interiorul punctului de control acces din str. Eforie nr. 3-5, sector 5, Bucureşti.

Trebuie reținut că nu vor putea fi reîncadrați în MAI foștii polițiști ale căror raporturi de serviciu au încetat la împlinirea vârstei și a celorlalte condiții de pensionare ori ca urmare a destituirii din poliție, acordării calificativului nesatisfăcător în urma evaluării anuale, condamnării prin hotărâre judecătorească definitivă, nepromovării examenului de definitivare în profesie, nedefinitivării studiilor cerute de lege sau încadrării frauduloase.

Cele mai citite

Cum s-a „scos” ambasadoarea din Maroc, Maria Ciobanu, după ce a sabotat România la cel mai mare salon agricol din Africa și Orientul Mijlociu

Ambasadoarea Maria Ciobanu a sabotat participarea României la cel mai mare salon agricol din Africa și Orientul Mijlociu-SIAM 2024, care a avut loc...

Atac armat în Londra. Sunt mai multe persoane rănite

Un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost arestat la Hainault, în estul Londrei, după ce a atacat trecători cu o sabie...

Înțelegerea Declarației 700

Declarația 700 este un instrument esențial în cadrul sistemului de administrare fiscală din România, utilizat atât de antreprenori cât și de alte entități de...
Ultima oră
Pe aceeași temă