9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDiscuțiile privind rezolvarea situației de la Mina Băița, reluate. Ortacii NU renunță...

Discuțiile privind rezolvarea situației de la Mina Băița, reluate. Ortacii NU renunță la greva foamei

Discuțiile privind rezolvarea situației de la Mina Băița, județul Bihor, vor fi reluate, marți, în timp ce 15 mineri au intrat în greva foamei, iar 55 protestează în subteran de o săptămână, informează Mediafax.

”Discuțiile de luni au fost un «semisucces», important este că, marți, de la ora 14.00, vor continua discuțiile la București, la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), pentru a armoniza anumite acte privind licența de exploatare. În ceea ce privește angajații de la societatea de stat Băița SA, va avea loc la ora 12.00 o ședință a Consiliului de Administrație și toate doleanțele lor, legate de condițiile de muncă, vor fi votate. Sunt două momente care rezolvă problemele, astfel încât nu se mai justifică nicio formă de protest. Dar până la urmă este decizia fiecăruia de a recurge la o formă de protest”, a declarat ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

Citește și: Protestele la mina Băița continuă. 15 mineri au intrat în greva foamei

Pop a fost prezent, luni, la Băița, alături de oficiali ai Ministerului Economiei, unde a avut întâlniri cu reprezentanții firmelor care se ocupă de exploatarea calcarului, și a intrat și în subteran, unde a discutat cu protestatarii.

”Au fost peste cinci ore de discuții cu toate părțile, am discutat și cu cei blocați în subteran și cu cei care protestează la suprafață. Din ce am constatat, a fost faptul că administratorul firmei de stat Băița SA nu a informat corect conducerea centrală despre ce se întâmplă acolo. Aceste lucruri se vor clarifica. Legat de condițiile de muncă ale minerilor, acolo este nevoie de investiții serioase”, a subliniat Liviu Pop.

El consideră că lucrurile s-au precipitat la Băița din partea uneia dintre firmele private, în condițiile în care, în 27 august, a fost depus la DNA un raport al Corpului de Control al ministrului Economiei, ”privind anumite nereguli înregistrate în cazul unor vânzări de active și drepturi de licență de la firma de stat către o firmă privată”.

”Minerii își doresc un singur lucru, să muncească. În subteran sunt blocați angajați de la o firmă de stat și una privată, clar că pe linia firmei de stat lucrurile se rezolvă marți, iar acești angajați de la Băița SA nu mai au motive de protest. De cealaltă parte, cine are dreptul să lucreze mai departe sunt chestiuni care trebuie reglementate de ANRM, după care, dacă se rezolvă marți, minerii nu mai au motive să protesteze. Au contracte de onorat și eu mă bazez pe conștiința fiecăruia. Sunt optimist că lucrurile se rezolvă marți”, a menționat ministrul delegat pentru Dialog Social.

Acesta s-a declarat dezamăgit că mai mulți reprezentanți ai PNL ar fi încercat să politizeze protestul minerilor de la Băița.

Marți, la Mina Băița, sunt blocați în subteran 55 de angajați de la societatea de stat Băița SA și de la firma privată African Consolidated Resources, iar alte 60 de persoane de la altă firmă privată, Băița Bihor SA, protestează la suprafață.

Dintre persoanele care protestează la suprafață, 15 au intrat în greva foamei, fiind monitorizate continuu de către un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Bihor.

Directorul Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Bihor, Gheorghe Pintea, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX că trei dintre greviștii foamei aveau tensiune crescută.

”Sunt 15 mineri de la Băița în greva foamei, din care 14 bărbați și o femeie, care se află la suprafață. În subteran sunt 55 de persoane iar la suprafață sunt 60. Dintre cei 15 greviști ai foamei, trei aveau tensiunea crescută, dar nu sunt probleme. Au și glicemia stabilă. La fața locului este asigurată monitorizare non-stop, avem un echipaj de ambulanță complet”, a spus Pintea.

Protestul de la Mina Băița a fost declanșat în urmă cu șapte zile, în 25 august, minerii fiind nemulțumiți că ANRM a refuzat să elibereze o licenţă de exploatare a calcarului, în baza căreia oamenii să poată lucra.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă