15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDNA: Alte trei persoane, urmărite penal în dosarul lui Mircea Govor

DNA: Alte trei persoane, urmărite penal în dosarul lui Mircea Govor

Urmărirea penală a prefectului judeţului Satu Mare, Eugen Avram, şi a senatorului Marian Valeler a fost extinsă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Oradea, pentru complicitate la şantaj în formă agravată, în dosarul vicepreşedintelui CJ Satu Mare, Mircea Govor.

Totodată, în acest dosar este urmărit penal administratorul unei societăţi comerciale, Mirel Vlas.

Astfel, procurorii DNA au transmis, vineri, că Mirel Vlas i-a solicitat lui Mircea Govor să îl sprijine în legătură cu atribuirea unor lucrări publice în favoarea firmei sale, în aprilie 2010. Mai mult, în aprilie – mai 2010, liderul PSD Satu Mare, Mircea Govor, s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra unui ziar local, ameninţând, în prezenţa lui Vlas, un avocat din Baroul Satu Mare.

“În acelaşi context, în perioada aprilie-mai 2010, Mircea Govor, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra unei publicaţii cotidiene locale, în prezenţa lui Mirel Vlas, a ameninţat un avocat din Baroul Satu Mare că în ziarul respectiv vor apărea mai multe articole compromiţătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalităţii pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obţinut mai multe contracte de consultanţă juridică cu diferite entităţi publice. În continuare, Govor i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea lui Vlas să câştige mai multe licitaţii publice ce se aflau în derulare în acel moment şi care erau organizate de instituţii cu care firma avocatului avea contract de consultanţă juridică pe linia achiziţiilor publice”, transmit procurorii într-un comunicat.

Citeşte şi: Cum l-a supărat primarul din Odoreu pe Mircea Govor și de ce a ajuns Victor Ponta la DNA Oradea

Mai mult, procurorii DNA precizează că acţiunile lui Govor au creat o “stare de temere avocatului” care a acceptat o solicitare alternativă formulată de lideul PSD Satu Mare, prin care să îi convingă pe administratorii a două societăţi care câştigaseră o licitaţie privind o lucrare publică în valoare de aproape 21,4 milioane lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas), să vireze 124.800 lei în contul unei alte firme controlate de vicepreşedintele CJ. Din aceaste fapte au rezultat “oprirea oricărui articol denigrator” la adresa avocatului, în publicaţia respectivă. 

Totodată, în perioada noiembrie-decembrie 2010, Mircea Govor, beneficiind de ajutorul lui Valer Marian şi folosindu-se de influenţa pe care o aveau asupra aceleiaşi publicaţii, a impus, prin intermediul redactorilor, declanşarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună”, cu scopul “de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitaţie, cu privire la o lucrare finanţată din fonduri europene cu o valoare estimativă de aproape 9,9 milioane lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de Mirel Vlas”, transmit procurorii DNA. 

“În perioada iunie-iulie 2014, Govor după ce, în cadrul unei conferinţe de presă, dar şi personal, i-a solicitat inspectorului şef al ITM Satu Mare să-şi dea demisia, şi-a folosit în acest sens autoritatea şi influenţa deţinute de calitatea de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic şi vicepreşedinte CJ Satu Mare, pe lângă prefectul judeţului, Eugen Avram, pentru a se dispune, în afara cadrului legal, efectuarea unui control la instituţia publică respectivă. Solicitarea a fost refuzată de inspectorul şef, motiv pentru care a fost demarată, la 23 iunie 2015, o acţiune de control”, se mai arată în comunicat. 

Citeşte şi: Fostul premier Victor Ponta, audiat la DNA Oradea, în dosarul lui Mircea Govor

Potrivit DNA, scopul acţiunii de control a vizat atât identificarea deficienţelor în activitatea instituţiei mai sus amintite, în vederea constrângerii inspectorului şef de a renunţa la funcţia publică de conducere deţinută, cât şi dobândirea unui folos material pentru altul (numirea în funcţia respectivă a unei persoane agreate de inculpat) şi a unui folos nepatrimonial pentru sine (subordonarea instituţiei intereselor sale în contextul în care inculpatul şi familia sa deţineau mai multe societăţi comerciale care aveau angajaţi). 

Preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a fost arestat preventiv, în 23 decembrie, la solicitarea DNA, în dosarul în care este acuzat de şantaj şi intervenţii la persoane din conducerea ANAF pentru numirea unor persoane propuse de el la AJFP.

Preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a fost reţinut, pe 17 decembrie, de procurorii DNA, după ce a fost ridicat de la locuinţa sa din Satu Mare şi dus la Direcţia Naţională Anticorupţie Bucureşti cu mandat.

Govor este acuzat de procurorii DNA Oradea de folosirea influenţei sau autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (două infracţiuni), şantaj în formă agravată (patru infracţiuni).

Citeşte şi: Liderul PSD Satu Mare, Mircea Govor, este ARESTAT preventiv

În acelaşi dosar, deputatul PSD Andrei Dolineaschi, la data faptelor secretar general al PSD Botoşani, este urmărit penal pentru două infracţiuni de complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă