15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportFormula 1Cum l-a supărat primarul din Odoreu pe Mircea Govor și de ce...

Cum l-a supărat primarul din Odoreu pe Mircea Govor și de ce a ajuns Victor Ponta la DNA Oradea

Vicepreședintele CJ Satu Mare, Mircea Govor, a încercat să-l linșeze în presă pe primarul din Odoreu, Satu Mare, după ce edilul nu a fost de acord să acorde un contract la o licitație unei firme pe care o voia Govor. Atunci, edilul s-a plâns lui Victor Ponta, care conducea Partidul Social-Democrat (PSD).

Fostul premier a fost audiat,marți, la DNA Oradea, în calitate de martor, în dosarul vicepreședintelui CJ Satu Mare. 

Citește și:  Mircea Govor, mobilizare cu forța a preoților pentru votarea lui Ponta președinte: ”I-am spus la Preasfințit. La mine la ușă nu mai veniți!”

Mircea Govor, șef PSD Satu Mare și vicepreședinte al CJ Satu Mare, arestat preventiv pentru 30 de zile, pentru șantaj și folosirea influenței în scopuri obținerii de foloase necuvenite, a fost deranjat, în 2010, că primarul din Odoreu, Dumitru Pop, nu a vrut să atribuie o licitație privind reabilitarea unor drumuri firmei Tehnic Asist SRL, întrucât firma nu îndeplinea criteriile cerute de legislația în vigoare. Tehnic Asist SRL aparținea unui apropiat al lui Govor, Mirel Vlas, și câștigase mai multe contracte acordate de CJ Satu Mare. 

În urma refuzului lui Pop, Govor a decis ca, împreună cu senatorul Valer Marian, președinte al PSD Satu Mare la vremea respectivă, să ducă, prin televiziunea și ziarul pe care le controla (Gazeta de Nord Vest Satu Mare și Gazeta de Nord-Vest TV), o campanie de presă în care să-l denigreze pe Dumitru Pop.

Citește și: Fostul premier Victor Ponta, audiat la DNA Oradea, în dosarul lui Mircea Govor

Campanie de denigrare în presa locală contra primarului 

După ce, în 2011, procedura de atribuire a lucrării s-a încheiat, iar primarul nu a dat contractul firmei pe care o ceruse Mircea Govor, Dumitru Pop a declarat în presă că a fost supus presiunilor vicelui Satu Mare. În replică, Govor a orchestrat o campanie de presă în Satu Mare și a creat, împreună cu Valer Marian, care era președinte al organizației județene PSD, în ziarul ”Gazeta de Nord Vest Satu Mare”, ”Rubrica lui Mitică”, în care primarul din Odoreu era desenat cu capul în jos, iar exemplare ale cotidianului erau distribuite chiar în comună.

De altfel, mai mulți martori au povestit procurorilor că Mircea Govor și Valer Marian făceau ”campanii de defăimare, denigrare sau șantaj, împotriva acelor persoane sau instituții care nu răspundeau comenzilor lor, ori nu se aliniau celor impuse de ei.

Cum arătau articolele din presa locală contra lui Dumitru Pop

Unul din articolele semnate în presa locală în ziarul ”Gazeta de Nord-Vest” , din decembrie 2010, sună în felul următor: ”Primarul pop hop și mitică din Odoreu s-a tot lăudat și a tot împroșcat în ultima vreme că pentru el numai legea este sfântă și că pe el nu-l poate influența nimeni și cu nimic. Primarele Mitică a dat ca exemplu,în acest sens, licitația pentru obiectivul ”Canalizare și reabilitare drumuri în comuna Odoreu”, care a avut loc în luna noiembrie. Numai că primarele Mitică și gășcarii lui din comisia de licitație au atribuit lucrarea nu firmei care a avut cea mai redusă ofertă, ci firmei care s-a clasat pe locul doi. De ce a făcut acesta? Pentru că firma respectivă este apropiată de actuala coaliție de guvernare PDL-UDMRT-UNPR, cu care primarele Mitică cochetează și de la care suge țâță de mai multe luni. După cum s-a mai spus, primarele Mitică a obținut finalizarea canalizării și reabilitării de drumuri de la Odoreu cu concursul generalului de izmene și bocanci, Gabriel Oprea, care a intervenit la Elena Udrea. Ministresa blondă și-a băgat nasul pentru a fi finanțată lucrarea de la Odoreu cu suma de 2,5 milioane euro, prin tăierea de la finanțare a proiectului de reabilitare drumuri depus de comuna Batarci, care este condusă tot de un primar PSD. Firma care s-a clasat pe primul loc, dar care a pierdut licitația datorită gheșefturilor primarelui Mitică, a făcut contestație, care i-a fost admisă săptămâna trecută de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, fiind declarată câștigătoare a licitației de la Odoreu. Acum primarele Mitică și gășcarii lui din comisia de licitație vor trebui să dea cu subsemnatul pentru aranjarea licitației, nefiind exclus să ajungă la zdup…”.

Plângere la Ponta

Ulterior, PSD Odoreu a fost desființată, iar Dumitru Pop scos din organizație, iar Valer Marian s-a dus în comună ca să-l instaleze pe noul președinte al organizației locale. Atunci, Dumitru Pop s-a dus laVictor Ponta, președinte al PSD la acea vreme, căruia i-a explicat situația și i-a arătat articolele din presă publicate împotriva sa. Ponta l-ar fi asigurat, atunci, pe primar, că va discuta cu senatorul Valer Marian, iar ”situația urmează a fi detensionată în cadrul organizației județene Satu Mare”. Tot în 2011, Valer Marian a confirmat că a fost chemat de Victor Ponta să îi explice conflictul dintre Mircea Govor și primarul Dumitru Pop, iar premierul de atunci i-a cerut senatorului să pună capăt situației.

În acest fel, Mircea Govor a ajuns să fie cercetat și pentru șantaj. ”În perioada noiembrie-decembrie 2010, folosindu-se de influența pe care o avea asupra publicației cotidiene locale Gazeta de Nord-Vest Satu Mare, împreună cu numitul Valer Marian (senator în Parlamentul României și președinte al PSD Satu Mare la acea vreme, persoană care controla linia editorială a ziarului menționat), au impus, prin intermediul redactorilor cotidianului, declanșarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa numitului Pop Dumitru, primar al Comunei Odoreu, scopul urmărit de Govor fiind acela de a-l constrânge pe primar să intervină pe lângă membrii comisiei de licitație privind lucrarea ”Servicii de proiectare în vederea realizării proiect tehnic, obține autorizații,avize,acorduri, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări pentru proiect integrat în comuna Odoreu”, cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, finanțat de FEADR – măsura 322, în vederea atribuirii lucrării în favoarea SC TEHNIC ASIST SRL”.

 

Cele mai citite

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă