13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDNA cere arestarea în lipsă a lui Marko Attila

DNA cere arestarea în lipsă a lui Marko Attila

Procurorii DNA au propus, luni, arestarea preventivă în lipsă, pe o perioadă de 30 zile, în cazul deputatului Marko Attila, întrucât este suspectat de trei infracțiuni de abuz în serviciu, în dosarul în care este acuzat că a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la ANRP, informează un comunicat al instituției.

Citește și: Avocat: Marko Attila s-a stabilit în Ungaria. Deputatul refuza jurisdicția României deoarece nu este echidistantă

Marko Attila a fost trimis în judecată, pe 9 aprilie 2015, alături de alți șapte inculpați care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P), precum și patru inculpați care aveau calitatea de experți evaluatori autorizaţi.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpați au produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro (304.837.796 lei).

”Din ansamblul activităţilor investigative, desfăşurate până la momentul emiterii rechizitoriului, a rezultat că inculpatul MARKO ATTILA-GABOR s-a sustras activităţilor de urmărire penală, părăsind teritoriul României, nefiind audiat”, se explică în comunicatul citat.

Marko Attila a demisionat din funcția de deputat în 1 aprilie.

”Azi am demisionat din funcția de deputat. A fost cea mai grea decizie a vieții mele să mă retrag de bunăvoie și nevinovat din munca pentru care mi-am dedicat întreaga viață”, scria Marko Attila pe pagina sa de Facebook.

Înaintea vacanței de Paște, Marko Attila și-a trimis demisia prin fax la Camera Deputaților, însă documentul nu a fost supus la vot în plenul Camerei. Deputații au amânat de două ori votul: o dată invocând faptul că așteaptă documentul original, iar a doua oară când nu a fost cvorum.

Marko Attila a fost trimis în judecată de DNA în 9 aprilie, alături de fostul şef al ANI Horia Georgescu şi de deputatul Theodor Nicolescu, toți trei fiind acuzați că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

Citește și: Marko Attila, fără imunitate. Când și cum va fi adus în țară?

Deputatul UDMR Marko Attila a plecat în Ungaria în decembrie 2014, după ce colegii săi au votat în favoarea arestării preventive în dosarul ANRP. Deşi nu a mai revenit în ţară, Marko Attila a beneficiat de toate drepturile de parlamentar, respectiv de indemnizațiile de deputat, de bani de cazare în București și de banii pentru funcționarea biroului său parlamentar.

Procurorii au suspiciuni că, în 2008, Marko Attila Gabor, împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75 de milioane de euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire.

 

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă