18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialDNA cere prelungirea arestului pentru Elena Udrea, în dosarul Gala Bute. Au...

DNA cere prelungirea arestului pentru Elena Udrea, în dosarul Gala Bute. Au renunțat la măsuri în dosarul Microsoft

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție cer prelungirea arestului preventiv pentru Elena Udrea, în dosarul Gala Bute. În dosarul Microsoft, deputata a scăpat de măsura arestului la domiciliu, în dosarul Microsoft, întrucât procurorii nu au mai cerut prelungirea arestului la domiciliu, informează B1 Tv.

Citește și: Elena Udrea scapă de măsura arestului la domiciliu, în dosarul Microsoft

În motivarea deciziei de aresare preventivă, în dosarul Gala Bute, ÎCCJ arată în motivarea deciziei că apropiații fostului ministru, inculpați în același dosar, au declarat că o parte din banii primiți ca mită pentru atribuirea contractelor finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului au ajuns fie nemijlocit la Elena Udrea, fie în patrimoniul altor persoane, dar la cererea și în interesul acesteia, fiind folosiți pentru a achita cheltuieli ale Partidului Democrat Liberal, și în special ale Organizației București a cărei președintă era.

Citește și: Motivarea ÎCCJ pentru arestarea Elenei Udrea, în dosarul Gala Bute

Din probele de la dosar rezultă că un întreg sistem de corupție coordonat și controlat de către Elena Udrea, prin intermediul căruia societățile care aveau contracte achitau un comision de 10% cvasistabil și cvasigeneralizat, aproape automat, văzându-se din încasările celor trei societăți că toate plățile din minister duceau la plata acestui comision, se arată în documentul citat.

Comisioanele erau încasate de persoanele cele mai apropiate de Udrea, respectiv de consilierul său personal, de asistentul său personal, Tudor Breazu, de prietena sa cea mai bună, Ana Maria Topoliceanu, către Gheorghe Nastasia, omul de încredere al acestuia căruia i-a delegat toate atribuțiile ministeriale. Potrivit motivării, toate aceste persoane apropiate ale Elenei Udrea au arătat că sumele de bani îi erau destinate, cu excepția lui Tudor Breazu.

“Declarațiile celor mai sus menționați se coroborează cu înscrisurile care au urmărit traseul pentru o parte din bani din care rezultă că banii au ajuns, fie nemijlocit la inculpată, fie în patrimoniul altor persoane, dar la cererea și în interesul inculpatei Udrea Elena Gabriela, fiind folosiți pentru a achita cheltuieli ale Partidului Democrat Liberal, și în special ale Organizației București a cărei președintă era aceasta, fie în patrimoniul lui Rudel Obreja pentru a acoperi creditul bancar acordat de la BRD tot la insistența și cu contribuția inculpatei”, se spune în motivare.

În dosarul Microsoft, procurorii o acuză pe deputată de luare de mită, abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

În dosarul Microsoft, Elena Udrea a intermediat mita de 9 milioane de euro pe care fostul ei soț, omul de afaceri Dorin Cocoș, le-a cerut-o lui Claudiu Florică și Dinu Pescariu. Cocoș se angaja ca firmele susținute de Claudiu Florică să încheie contractul de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor, conform referatului procurorilor DNA.

Totodată, din rechizitoriu reiese că beneficiarii sumelor de bani din contract sunt, printre alții, Sandu Gabriel, inculpatul Cocoş Dorin şi Partidul Democrat Liberal (PDL), care a beneficiat de plata unor materiale electorale.

De asemenea, procurorii mai arată că ministrul Comunicațiilor Gabriel Sandu a încheiat procedura de achiziție și contractul de licențiere  ca urmare a presiunilor exercitate de Elena Udrea, precum și ca urmare a presiunilor exercitate de alte persoane din conducerea partidului.

”S-a stabilit, de asemenea, că beneficiari ai sumelor de bani din plăţile efectuate în baza contractului sunt printre alţii inculpatul Sandu Gabriel, inculpatul Cocoş Dorin şi Partidul Democrat Liberal care a beneficiat de plata unor materiale electorale.Pentru promovarea hotărârii de guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, inculpatul Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea ministrului Udrea Elena Gabriela. În toamna anului 2009, și s-a încheiat cu Partidul Democrat Liberal un contract de prestări de servicii ce a fost şi care avea ca obiect prestarea serviciilor de tipărire şi anvelopare a unui nr. de 4.000.000 de scrisori electorale, numărul acestor scrisori a fost suplimentat la 8.600.000, stabilindu-se să se încheie un act adiţional la contractul iniţial. Având în vedere că pentru diferenţa de 4.600.000 scrisori nu a mai fost achitată contravaloarea prestaţiilor, aşa încât cei care au prestat au ajuns să discute cu Dorin Cocoş şi au fost în audienţă la Udrea Elena Gabriela – vicepreşedinte P.D.L, dar s-au exercitat presiuni să se renunţe la pretenţii”, arată procurorii DNA.

Cele mai citite

Probleme pentru Klaus Iohannis? Turcia îl susţine pe Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO

Ministerul turc de Externe a confirmat că Turcia îl susține pe premierul olandez Mark Rutte pentru a prelua funcția de secretar general al NATO...

ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor, persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial. Conform...

Abordarea și Sprijinul pentru Tinerii Care Trăiesc cu Această Tulburare

Sindromul Tourette este o tulburare neurologică caracterizată prin prezența ticurilor motorii și vocale persistente. Acesta poate afecta semnificativ calitatea vieții copiilor care trăiesc...
Ultima oră
Pe aceeași temă