12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDNA anchetează coloanele oficiale folosite ilegal de Patriarhul Daniel, procurorul general Nițu...

DNA anchetează coloanele oficiale folosite ilegal de Patriarhul Daniel, procurorul general Nițu și ministrul Oprea

UPDATE 15.00: Sesizarea privind folosirea coloanelor oficiale îl include și pe ministrul de Interne Gabriel Oprea, care este anchetat în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. 

—-

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) anchetează felul în care au folosit Patriarhul Daniel și procurorul general Tiberiu Nițu coloanele oficiale, au precizat,pentru România liberă, surse judiciare. Dosarul penal a fost înregistrat la 5 noiembrie, ca urmare a unui denunţ, depus de o persoană fizică și un ONG. 

Citește și: Procurorii Tribunalului București: Oprea a folosit coloana pentru deplasări private. Pentru ce va fi cercetat

Miercuri, Parchetul Tribunalului București și-a declinat competența către Parchetul General în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină, în care este cercetat ministrul Gabriel Oprea. El ar putea fi anchetat pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi folosit coloana oficială și pentru deplasări private, arată procurorii Tribunalului București, în ordonanța în care și-au declinat competența către Parchetul instanței supreme. 

Ministrul Gabriel Oprea a avut, în 10 luni, 1.607 deplasări cu coloană oficială, la instituţii publice şi la destinaţii private, în timp ce primul-ministru a avut 814 deplasări, iar preşedintele a avut 580 de deplasări.

“Faţă de cele expuse mai sus, în cauză se impune efectuarea de cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin.1 C.p., privitor la modul de constituire şi folosire a coloanelor oficiale ale ministrului Afacerilor Interne. Întrucât beneficiarul deplasărilor în cauză a fost ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, competenţa de soluţionare a cauzei aparţine Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se mai arată în documentul citat.

Anchetatorii mai au informaţii că, în seara tragediei, Gabriel Oprea venea de la o unitate militară din Băneasa şi mergea spre locuinţa sa, au precizat sursele citate.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

În acest caz a fost deschis iniţial un dosar la Parchetul Tribunalului Bucureşti, care l-a audiat, în 28 octombrie, în calitate de martor, pe Gabriel Oprea.

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat că nu a beneficiat de servicii în plus față de alți miniștri de Interne și că în întreaga sa activitate nu a încălcat niciodată legea. Oprea a precizat că a trimis la Parchet toate documentele solicitate, a făcut declarații în fața procurorilor și va da declarații anchetatorilor de fiecare dată când i se va solicita.

Întrebat dacă s-a deplasat cu coloană oficială de peste 1.500 de ori de la începutul acestui an, ministrul a răspuns că a avut “mai multe deplasări”, tot timpul pentru a-și face datoria.

După accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, în spaţiul public s-au vehiculat mai multe întrebări care încă aşteaptă un răspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care şi cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloană oficială, dar şi locul de unde acesta venea şi unde trebuia să ajungă în ziua accidentului şi dacă, în condiţii de ploaie, nu trebuia să renunţe la escorta cu motociclist.

 

Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...
Ultima oră
Pe aceeași temă