14.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialElena Udrea a cerut RECUZAREA procuroarei de caz. Cererea, RESPINSĂ

Elena Udrea a cerut RECUZAREA procuroarei de caz. Cererea, RESPINSĂ

UPDATE: Cererea Elenei Udrea de recuzare a procuroarei de caz, Mihaela Moraru, a fost respinsă de DNA. 

”O să mă întorc la 14:00 la DNA. Vom vedea ce vor face procurorii, au posibilitatea să mă rețină. Nu m-ar mira să facă acest lucru de dragul imaginii. Am recuzat procurorul pentru că am făcut două sesizări la CSM și mi se pare normal de vreme ce sunt lucruri pe care le-am sesizat. Este vorba despre modul în care s-au petrecut lucrurile în februarie, martie și aprilie: presiuni asupra unor oameni, unii au fost scoși din arest preventiv fără avocat și forțați să dea declarații despre mine…Eu voi face declarații complete oricum în fața altui procuror sau în fața dânsei dacă mi se refuză cererea” a declarat Elena Udrea.

De asemenea, Elena Udrea a declarat că și Alina Gorghiu a fost la DNA, dar a intrat pe ușa din lateral. 

”În discurs am vrut să spun că cert Gorghiu, după cum Ponta e cercetat în dosarul Turceni-Rovinari, și ea trebuie să fie cercetată. Ea a și trecut pe la DNA, dar a intrat pe ușa din spate, nu pe unde sunt jurnaliștii. Am vrut să vorbesc și despre dosarul EADS, în care este pomenit Blaga. Și acela va fi un dosar în care vom vedea public că se vor forma acuzații împotriva sa. La adresa lui Orban de asemenea am putea auzi acuzații măcar în dosarul modului de finanțare a Transalpina. Alți colegi cred că sunt sub protecția sistemului sau că sunt apărați de Iohannis, dar sistemul are un obiectiv: să preia puterea nedemocratic. Gorghiu a intrat prin lateral la DNA. Eu eram în arest la vremea aceea. Numai unii sunt expuși presei când vin la DNA pentru că dacă apari la DNA mai ales cu cătușe cum am fost eu luni de zile deja ești condamnat în ochii opiniei publice. Parlamentarii ar trebui să spună bărbătește <<nu am vrut să o protejăm pe Udrea, dar e prea mult să spălăm abuzurile cu mâna Parlamentului>>”, a declarat Elena Udrea.

————

UPDATE: Elena Udrea a plecat după aproximativ o jumătate de oră de la DNA, precizând că se va întoarce la ora 14.00. Deputata a cerut recuzarea procuroarei de caz și a arătat că dacă cererea ei nu este admisă va da declarații în fața ei. 

”Nu cred că este surprinzător faptul că am cerut recuzarea, pentru că am depus două sesizări la CSM legate de modul în care se derulează ancheta împotriva mea și modul în care s-a derulat ancheta și în luna martie. Vorbim de aceeași doamnă procuror. Ca urmare nu am încredere în corectitudinea și în imparțialitatea dânsei. Am făcut cerere de recuzare. Se poate desemna un nou procuror, iar eu revin în câteva ore ca să dau declarații. Dacă nu, voi da declarații tot în fața acesteo procuroare”, a spus Udrea. 

———

UPDATE: Elena Udrea a ajuns, vineri dimineața, la sediul DNA din Capitală. Deputata a reiterat ce a spus în Parlament și anume că procurorii ar fi trebuit să o cheme să dea declarații, înainte de cere încuviințarea arestării ei. 

”Dacă aș fi fost chemată înainte de tot circul cu arestarea aș fi dat declarațiile atunci, dar nu s-a întâmplat, așa că le dau acum. Nu am promis niciodată dezvăluiri, am spus că ce am spus o să spun. Lăsați-mă să le spun procurorilor ce am de spus”, a spus Udrea. 

De asemenea, Udrea a explicat că este ilegal să i se mai pună cătușe. 

”Se mai practică cătușele?. Este ilegal să pui cătușe, doar dacă am de gând să fug, sau să mă bat cu procurorii”, a spus deputata, când a fost întrebată dacă se așteaptă să iasă în cătușe din DNA. 

——–

Deputata Elena Udrea a fost citată să se prezinte vineri la DNA, după ce Camera Deputaţilor a avizat cererea de urmărire penală şi reţinere a acesteia în noul dosar, în care este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii, potrivit Mediafax. 

Documentele privind avizarea cererilor de începere a urmăririi penale şi de reţinere a deputatului Elena Udrea au ajuns joi de la Camera Deputaţilor la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Citește și: Sistemul care a protejat-o pe Elena Udrea

Procurorii au citat-o pe Elena Udrea să se prezinte vineri la DNA, pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile din noul dosar, care vizează vânzarea și renovarea unei vile din Eforie Sud, dar și un contract între Hidroelectrica și o firma privată, pentru care Elena Udrea ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.

Avocatul Alexandru Chiciu a declarat că urmează să meargă vineri la DNA, împreună cu clienta sa, Elena Udrea.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea ar fi primit mită de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vanzare – cumparare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

“În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru al Guvernului şi de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA”, a precizat DNA.

Citește și: Decizia Camerei Deputaților: Elena Udrea poate fi REȚINUTĂ, dar nu poate fi ARESTATĂ

Anchetatorii susţin că, pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și a celor din SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, Elena Udrea a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari şi o creanță de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass-media.

Elena Udrea susţine că omul de afaceri căruia i s-au cerut cinci milioane de dolari pentru un contract cu Hidroelectrica este Bogdan Buzăianu, iar Ana Maria Topoliceanu este cea care a folosit acești bani și care trebuie să răspundă.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Florin Piersic a fost transferat de la ATI într-un salon din Compartimentul Septic al Spitalului Foișor

Florin Piersic a fost mutat din secția ATI într-un salon din Compartimentul Septic al Spitalului Foișor. A început să meargă pe distanțe scurte, potrivit...

Starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico este gravă și are o capacitate limitată de comunicare

Starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico este în continuare gravă şi capacitatea sa de comunicare este limitată după ce a fost miercuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă