20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialExclusiv RL. România va propune Agenţiei Europene de Apărare un sistem dronă...

Exclusiv RL. România va propune Agenţiei Europene de Apărare un sistem dronă antidronă

Specialiştii militari români lucrează în prezent la un sistem dronă antidronă, care va fi propus Agenţiei Europene de Apărare (EDA).

EDA este o structură de cooperare millitară în cadrul Uniunii Europene. În calitate de stat membru UE, România a primit din partea EDA invitaţia de a propune un program comun de cercetare, cu dublă utilizare – civilă şi militară, care să priemască finanţare din partea EDA.

În acest context, Departamentul pentru Armamente din Ministerul Român al Apărării pregăteşte o serie de proiecte, ale căror teme vor fi propuse EDA. Ele vor concura cu alte proiecte similare, trimise de alte ţări UE.

În final, EDA va decide ce proiecte acceptă.

Citeşte şi: Întreprinderile mici și mijlocii din România pot participa la programele de apărare ale Uniunii Europene

Generalul inginer Cătălin Moraru, locţiitorul şefului Departamentului pentru Armamente din MApN, a precizat pentru România Liberă că pe lista proiectelor ce vor fi înaintate figurează şi un sistem dronă antidronă. Un asemenea sistem ar folosi un vehicul aerian fără pilot, care ajunge să captureze drona adversarului, chiar fără a o distruge.

Departamentul pentru Armamente lucrează de câţiva ani la un program dedicat avioanelor fără pilot (UAV), dar ele nu au fost concepute, până acum, să captureze drone. Asemenea vehicule aeriene au fost proiectate şi construite la Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) de la Clinceni.

Încercări de realizare a unor echipamente dronă  antidronă se fac şi în alte ţări, de exemplu în Franţa. Prototipul francez foloseşte o plasă similară unui năvod de pescar, care prinde în interior drona adversarului şi apoi o aduce la sol.

Un sistem de acest tip, care nu distruge drona suspectă, ci doar îi întrerupe zborul, are utilitate şi în domeniul civil, pentru a captura drone care ajung, accidental, în zone interzise – de exemplu deasupra unor aeroporturi.

Citeşte şi:  Cum poți doborî o dronă militară

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Doi urși au ajuns în câteva localități din Harghita

Doi urși au fost văzuți în ultimele 24 de ore în localități din județul Harghita. Autoritățile au informat populația. Echipe mixte au fost trimise...

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...

VIDEO. Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist îi cer premierului Pedro Sanchez să rămână în funcție

Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist au venit sâmbătă, 27 aprilie 2024, din întreaga Spanie la un miting la Madrid pentru a-i cere premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă