15.7 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialFostul șef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, audiat la DNA

Fostul șef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, audiat la DNA

Fostul șef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), Nicolae Gheorghe, serviciul secret al Internelor, a fost citat, marți, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie  (DNA) pentru a fi audiat în legătură cu deturnările de fonduri destinate instituției pentru activități investigative anticorupție.

În dosar este implicat și fostul ministru de Interne, care, în calitate de ordonator principal de credite, a avizat cumpărarea, din banii destinați anticorupției, a unei mașini  de lux spre folosința sa.

 Senatului a admis solicitarea DNA de  ridicare a imunităţii lui Gabriel Oprea. Este al doilea dosar în care fostul ministru de Interne este urmărit penal pentru abuz în serviciu.

În 15 februarie, procurorii anticorupție au anunţat că s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de chestor principal de poliţie, Nicolae Gheorghe, la data faptelor şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), cu rang de secretar de stat, pentru complicitate la abuz în serviciu şi două infracţiuni de deturnare de fonduri. 

În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal comisarul şef de poliţie, Gabriel Nicolae Pavel, la data faptei şef al Serviciului Juridic DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Marian Dănuţ Iacob, comisar şef, la data faptei şef al Diviziunii Administrative în DIPI, pentru deturnare de fonduri, în formă continuată (3 acte materiale), şi Nelu Zărnică, chestor principal de poliţie, la data faptei adjunct al şefului DIPI cu rang de subsecretar de stat, pentru deturnare de fonduri, în formă continuată (2 acte materiale). 

Ulterior, în 17 februarie, șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, la data faptei viceprim-ministru pentru securitate naţională şi ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea unei infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. 

Citește și: Senatorii au decis: Oprea poate fi URMĂRIT PENAL. Și Doina Tudor poate fi reținută și arestată

DNA a precizat că, în 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul lui Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, şi Gabriel-Nicolae Pavel, şef al Serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliţie şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor. 

Citește și: DEZMĂȚ la serviciul de informații al MAI: Fostul șef DIPI a cheltuit banii destinați anticorupției pe PROTOCOL și pe un Audi pentru OPREA

„Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie. Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei. În perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosinţa exclusivă a autoturismului Audi A8, achiziţionat în modalitatea de mai sus”, susţin procurorii. 

 

Cele mai citite

Asistat de Xi Jinping, Putin se pregătește de un război lung cu Occidentul

Prezența unui civil în fruntea ministerului apărării din Federația Rusă și recenta modificare a legii învățământului din China, prin care elevii din gimnaziu vor...

Avertismentul lui Norbert Wiener

Inteligența artificială a apărut pe o altă linie a abordării raționării decât cea moștenită din cultura clasică. Să amintim câteva momente de cotitură care...

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...
Ultima oră
Pe aceeași temă