16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialProcurorii extind urmărirea penală pentru ginerele lui Băsescu. Vezi noile acuzaţii

Procurorii extind urmărirea penală pentru ginerele lui Băsescu. Vezi noile acuzaţii

UPDATE: Procurorii anticorupţie au decis să extindă urmărirea penală faţă de Radu Pricopie, avocat în Baroul din Bucureşti, pentru săvârşirea infracțiunii de instigare la infracţiunea de fals în declaraţii.

Anchetatorii au arătat că în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Pricop, în contextul unor discuţii, i-a oferit lui Sergiu Lucinschi a soluţie pentru obţinerea unei sume de 2.000.000 euro de la un om de afaceri, încheierea cu acesta din urmă a unui contract de împrumut.

Concret, Lucinschi trebuia să declare, în mod nereal, în faţa notarului public că, în perioada 2008-2010, ar fi dat omului de afaceri suma respectivă, cu titlu de împrumut.

“Prin această conduită, inculpatul Pricop Radu Petru l-a instigat pe celălalt inculpat să comită infracţiunea de fals în declaraţii, consumată la 17 martie 2015, cu ocazia încheierii contractului respectiv”, potrivit comunicatului DNA.

——-

UPDATE: Radu Pricop a plecat de la sediul DNA după ce a fost audiat timp de o oră şi jumătate. Ginere lui Băsescu nu a vrut să facă declaraţii. 

——-

Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, este audiat miercuri dimineaţa la DNA. 

Pricop este cercetat penal pentru complicitate la șanaj în dosarul lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, care a fost și el audiat marți la DNA.

“În perioada decembrie 2014 – martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea altor persoane, a exercitat asupra unui om de afaceri acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la DIICOT pentru mai multe infracțiuni (printre care și gestiune frauduloasă)”, potrivit DNA.

Citeşte şi: DNA a extins urmărirea penală pentru Sergiu Lucinschi. Care sunt noile acuzaţii

Procurorii susțin că Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracțiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

Citeşte şi: Ginerele lui Băsescu şi fiul lui Lucinschi: un şantaj de 4.000.000 de euro

Radu Pricop se află în control judiciar pentru 60 de zile, din 3 aprilie.

“Inculpatul Pricop Radu Petru a uzat de calitatea de avocat în săvârșirea faptei reținute în sarcina sa, rezultând că, deși inițial a oferit personal inculpatului Lucinschi Sergiu „consultanță juridică” conținând elemente  contrare legii, ulterior, pentru a masca participația la săvârșirea infracțiunii, a procedat la interpunerea, în relația cu inculpatul Lucinschi Sergiu a altor persoane, pentru a disipa eventuala răspundere penală, transmițând prin intermediul acestora, lui Lucinschi Sergiu, informațiile necesare obținerii sumei de bani necuvenite”, se arată în comunicatul DNA.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Opt persoane au murit într-un restaurant din Beirut în urma unui incendiu porvocat de explozia unei butelii de gaz

Un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz a ucis marţi cel puţin opt persoane într-un restaurant din capitala Libanului, Beirut, au informat...

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...
Ultima oră
Pe aceeași temă