21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Vanghelie, ARESTAT preventiv pentru 30 de zile. Ce mesaj a transmis...

UPDATE. Vanghelie, ARESTAT preventiv pentru 30 de zile. Ce mesaj a transmis pentru Ponta şi Oprea

UPDATE sâmbătă 8.40

Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5 al Capitalei,  a fost arestat preventiv pe 30 de zile pentru luare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani, infracțiuni săvârșite între 2007-2015. Prejudiciul adus bugetului primăriei  este de două miliarde de lei noi ( circa 450 milioane de euro)

Vanghelie ar fi primit  20% (în total, peste 88 milioane de euro, în ultimii opt ani) din contractele publice alocate firmelor apropiatului său Dumitru Marin, arestat in septembrie 2014. Dumitru a făcut denunț, ca de altfel si alte persoane din anturajul lui Vanghelie, între care și avocatul Doru Giugula, suspect în dosar. 

O parte din mita luată de Vanghelie a fost dată pe cumpărare de semnături pentru listele electorale ale PSD, pentru publicitate la televiziuni, pentru renovarea și întreținerea sediilor PSD.

 Edilul a fost dus deja la arestul Poliției. Decizia NU este definitivă. Avocații lui Vanghelie vor ataca cu recurs decizia primei instanțe. 

—–

Instanța analizează, vineri seară, cererea DNA de arestare a primarului sectorului 5, Marian Vanghelie, acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.

La ora 00.30, primarul Marian Vanghelie a părăsit sediul ICCJ și a mers acasaă pentru a aștepta decizia. Mandatul de reținere pentru 24 de ore pe numele lui Marian Vanghelie a expirat la ora 23:00.

Dacă magistrații vor rămâne în pronunțare, cel mai probabil, primarul Sectorului 5 își va petrece noapte acasă, urmând ca, dacă judecătorii admit cererea DNA, să se reîntoarcă în arestul Poliției Capitalei.

La intrarea în sediul ICCJ, primarul Sectorului 5 al Capitalei a spus: ”Am un loc în celulă pentru Ponta şi Oprea”. Marian Vanghelie le-a mai spus jurnaliștilor prezenți că nu are emoții.

Alături de Marian Vanghelie, au fost duși la instanța supremă, vineri seară, cu propunerea de arestare preventivă, vărul primarului, Mircea-Sorin Niculae, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, şoferul lui Vanghelie, Adrian Murgoci ( care este și unchiul edilului), directoarea Economat Sector 5, Laura Ciocan, și soțul acesteia, Sorin Ciocan, reținuți în același dosar.

Marian Vanghelie a fost reţinut, joi seară, de căre procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, într-un dosar privind atribuirea de contracte publice în mod ilegal. Primarul ar fi luat mită pentru a favoriza firmele omului de afaceri Dumitru Marin să obţină contracte de două miliarde de lei cu primăria pentru lucrările de anvelopări de imobile făcute în sectorul 5 al Capitalei. Procurorii ar fi aflat informaţii chiar de la omul de afaceri Dumitru Marin, cel care i-ar fi dat mita edilului.

Citește și: Procurorii au ajuns la pușculiţa lui Vanghelie

Procurorii spun că prejudiciul în acest dosar este de peste două miliarde de lei, bani proveniți din procentul de 20% pe care îl percepea Vanghelie pentru fiecare plată pe lucrările contractate de primărie prin firmele omului de afaceri Dumitru Marin, în special anvelopări de imobile. Infracțiunile se derulează din 2007 și până în prezent. Banii primiți de Vanghelie erau investiți în imobile, prin firme-paravan controlate de apropiații săi între care vărul, nepotul, iubita și chiar și șoferul său.

Citește și: Marian Vanghelie și paravanele prin care spăla banii, REȚINUȚI. Oana Mizil va fi cercetată în libertate

Cele mai citite

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

România are cea mai evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de de parte,...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...
Ultima oră
Pe aceeași temă