22.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialDNA cere arestarea a cinci persoane, REȚINUTE în dosarul lui Sorin Oprescu

DNA cere arestarea a cinci persoane, REȚINUTE în dosarul lui Sorin Oprescu

Directorul general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și alte patru persoane au fost reținute de procurorii anticorupție în dosarul lui Sorin Oprescu, potrivit unui comunicat al DNA. 

Astfel, Ruxandra Avasiloae Petroi, Cristian Stanca, Florin Șupeală, Mircea Constantinescu și Claudiu Begalici au fost reținuți pentru 24 de ora de procurorii anticorupție pentru luare de mită, dare de mită, spălare de bani și trafic de influență. 

Cristian Stanca este acuzat de complicitate la luare de mită (3 infracțiuni), complicitate la dare de mită și trafic de influență,

Ruxandra Avasiloae Petroi, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, a fost reținută sub aspectul săvârşirii infracțiunii de luare de mită,

Totodată, Florin Șupeală, director adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, a fost reținut pentru luare de mită. 

De asemenea, Mircea Octavian Constantinescu directorul economic din Primăria Municipiului București este reținut pentru mită. 

Citește și: Directorul economic al Primăriei Capitalei, REŢINUT

Procurorii anticorupție l-au reținut și pe adminstratorul unei societăți comerciale, Claudiu Begalici, pentru complicitate la spălare de bani. 

În ordonanțele de reținere, procurorii arată că, în perioada mai-august 2015, Stanca Cristian împreună cu o altă persoană ce deținea o funcție de conducere în PMB, a pretins de la patru denunţători, oameni de afaceri, suma de 852.626,5 lei, din care au primit echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro.

În aceste circumstanţe, persoana respectivă a fost de acord să vireze din patrimoniul instituţiei în cel al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului suma necesară. Instituția urma să achite contravaloarea lucrărilor executate de societatea denunţătoare în temeiul unui contract de prestări servicii.

Citește și: Lovitură grea pentru PSD: pică rețeaua Oprescu. Primarul a fost arestat 30 de zile

De asemenea, în perioada iulie-august 2015, Stanca Cristian, ştiind că Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela și Șupeală Florin, în calitate de directori la Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, au fost de acord să primească drept mită suma de 70.000 euro pentru amândoi, de la aceleași persoane denunţătoare, a insistat în mod repetat pe lângă acestea din urmă să achite celor doi măcar o parte din banii promiși.

Suma de bani urma să fie remisă pentru ca cei doi să fie de acord cu încheierea şi derularea contractului de prestări servicii menționat.

Totodată, în iulie 2015, Stanca Cristian împreună cu aceeași persoană a pretins de la aceeași oameni de afaceri, suma de 7.000 euro (cel de-al doilea primind echivalentul în lei), pentru a-i remite lui Constantinescu Octavian Mircea, director economic în PMB. Banii au fost primiți în 12.08.2015.  

Banii au fost pretinși Constantinescu Octavian Mircea, pentru că a fost de acord să dispună virarea cu prioritate a unor sume de bani necesare achitării lucrărilor executate de firma oamenilor de afaceri.

În perioada iulie-august 2015, Stanca Cristian împreună cu aceeași persoană cu funcție de conducere în PMB, a pretins de la cei patru denunţătorii sume de bani, pe care le-a particularizat la data de 04.08.2015 ca fiind 50.000 euro. 

Stanca a susținut că, prin influenţa pe care o are asupra lui Sorin Oprescu, îl va determina pe acesta să aprobe virarea către Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului a sumelor necesare achitării către societatea oamenilor de afaceri a lucrărilor executate.

Citește și: Antena 3, platforma mediatică a lui Oprescu

De asemenea, Stanca Cristian a precizat denunțătorilor că banii vor fi remiși de el Primarului Municipiului Bucureşti, în scopul arătat mai sus.

În cursul anului 2014, Bengalici Claudiu a ajutat persoana cu funcție de conducere în Primăria Capitalei, să disimuleze adevărata natură a provenienței sumei de 6.428.698 lei, primită în două rânduri cu titlu de mită de la aceleași persoane.

Citește și: Omul de afaceri Claudiu Bengalici, reținut în dosarul lui Oprescu

Astfel, Bengalici a creat aparența că între firma pe care o administrează și cea a denunțătorilor au existat relaţii contractuale care să justifice plata sumei respective, cunoscând că banii proveneau din săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

 

Cele mai citite

Coldea, sub control judiciar

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat, pentru Agerpres,...

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă