15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMărturia copilotului avionului prăbușit în Brăila

Mărturia copilotului avionului prăbușit în Brăila

Copilotul avionului prăbuşit în Brăila le-a spus anchetatorilor că aparatul de zbor a intrat într-un viraj necontrolat la scurt timp de la decolare şi nu a mai putut fi redresat, potrivit Mediafax

Copilotul avionului prăbuşit, aflat sub îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean din Brăila, a fost audiat, sâmbătă seara, de anchetatori. Procurorul Virgil Luparu a precizat că, în urma anchetei se va stabili dacă s-au respectat dispoziţiile şi cerinţele tehnice. 

“Copilotul a precizat că după decolare, în momentul în care a ajuns cu avionul la o înălţime de aproximativ 10-15 metri, fără niciun motiv din partea lui explicabil, avionul a intrat într-un viraj pe partea stângă necontrolat. Au încercat să îi păstreze direcţia de zbor şi nu au reuşit şi atunci au intrat în impact cu solul şi s-au prăbuşit”, a declarat, duminică, procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Virgil Luparu.

Citește și: Avion de mici dimensiuni, PRĂBUŞIT în Brăila. Pilotul aeronavei a MURIT

Procurorul a precizat că se fac verificări pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc acest accident, cu privire la toate datele tehnice vizând societatea de care aparţine avionul, dar şi privind dispoziţiile legale pe care trebuiau să le respecte toţi membrii personalului aviatic.

“La articolul 98 din Codul Aerian se prevede încălcarea/nerespectarea dispoziţiilor de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea acestora, iar ca urmare a acestor încălcări s-a produs decesul victimei. Aceasta este fapta, dar nu am început urmărirea penală faţă de nicio persoană, ci în legătură cu această faptă facem noi verificări. Practic, această infracţiune atrage şi competenţa Parchetului Curţii de Apel, respectiv art. 112 din Codul Aerian. Noi facem verificări doar cu privire la faptă şi în virtutea acestor aspecte verificăm dacă s-au respecat sau nu toate dispoziţiile, vizând norme de protecţie a muncii, omologarea avionului, toate aceste activităţi pe care le specifică legea. Nu pot să spun în acest moment dacă a încălcat sau nu o persoană aceste dispoziţii, noi facem verificări”, a spus Luparu.

El a afirmat că se fac verificări inclusiv din punct de vedere tehnic, în ceea ce priveşte starea avionului.

Luparu a menţioanat că la finalizarea cercetărilor la locul accidentului aeronava a fost predată specialiştilor din cadrul CIAS pentru a se efectua expertizele tehnice dispuse.

Accidentul aviatic a avut loc sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 07.40 fiind sesizat, prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, faptul că un avion utilitar s-a prăbușit în comuna Stăncuța, județul Brăila.

La scurt timp după producerea accidentului, pilotul şi copilotul avionului utilitar au fost preluați cu două ambulanțe, fiind transportați, în stare stabilă, la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean Brăila.

Pilotul, în vârstă de 59 ani, avea politraumatisme, iar copilotul, în vârstă de 59 de ani, a suferit traumatisme la torace și la membrul inferior stâng, care nu îi pun viața în pericol, se preciza într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

Citește și: Accident aviatic Brăila: MAI a luat primele măsuri operative

Ulterior, medicii de la Spitalul Judeţean din Brăila au decis transferarea pilotului la Spitalul Floreasca din Capitală, iar pentru preluarea acestuia a fost trimis un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne, însă bărbatul a suferit un stop cardio-respirator. Echipajul medical care trebuia să îl aducă la spitalul din Capitală a încercat resuscitarea pilotului, însă fără rezultat, preciza secretarul de stat Raed Arafat.

Copilotul avionului utilitar a rămas internat la Spitalul Judeţean din Brăila.

Potrivit colonelului Ștefan Stoian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila, avionul era de tip Antonov 2 și a fost închiriat de o firmă din Brăila de la o firmă din Galați, cei doi, pilotul și copilotul, fiind delegați de societatea căreia îi aparține aparatul de zbor.

“Avionul s-a prăbușit pe un teren agricol, pe o orezărie, din apropierea localității Stăncuța, nu a explodat, nu a luat foc, iar când au ajuns la fața locului pompierii s-au eliminat toate riscurile. Cei doi au ieșit din aparatul de zbor pe picioarele lor, au fost conștienți, au cooperat cu personalul medical. Avionul a fost avariat în partea din față, aripi, motor, în timp ce partea din spate nu a suferit avarii, acolo fiind și substanța ce urma să fie împrăștiată pe câmp”, declara Ștefan Stoian.

Potrivit sursei citate, avionul era pilotat de Costică Vâlcu, în vârstă de 59 de ani, din Brăila, cu o experienţă de peste 30 de ani în domeniu. Copilotul-mecanic Viorel Frantz este din Galaţi şi a lucrat mult timp la Aerodromul Vădeni.

Virgil Luparu, procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, ajuns sâmbătă la locul accidentului, declara că instituţia a început o anchetă în acest caz. “În cauză, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi efectuează cercetări pentru a stabili condiţiile în care s-a produs acest eveniment aviatic şi pentru a stabili dacă este vorba de infracţiuni prevăzute în Codul Silvic sau infracţiuni de vătămare corporală din culpă”, spunea Luparu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Brăila, Camelia Bucur, declara că poliţiştii au făcut cercetări la locul accidentului, sub coordonarea procurorului de la Galaţi.

Ea spunea că şi Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile face cercetări în acest caz, dar şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila, precizând că, pe lângă ancheta pentru vătămare corporală din culpă, investigaţia s-a extins şi pentru ucidere din culpă, având în vedere că pilotul a murit.

Conform unor surse locale, avionul aparţinea firmei Pegas din Galaţi şi a fost închiriat de o firmă din Brăila pentru a împrăştia îngrăşământ. Aceleaşi surse spuneau că avionul de tip Antonov 2, construit înainte de 1980, era în stare bună de funcţionare.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă