12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialMilitarii americani luptă pe două fronturi în România

Militarii americani luptă pe două fronturi în România

Trupele americane participă în aceste zile la două exerciţii paralele în România, care ar putea sugera derularea a două crize militare simultane.

Cea mai mare desfăşurare de forţe americane este în poligonul Cincu (judeţul Braşov), unde se află trupele care au participat, zilele trecute, la “Marşul Cavaleriei”.

În paralel, în România se desfăşoară un alt exerciţiu multinaţional cu participare americană, care a început astăzi. Exerciţiul Platinum Eagle 2015 se desfăşoară în poligonul Babadag (judeţul Tulcea) până la data de 28 mai.

SUA au trimis la acest exerciţiu 150 de militari din Forţele Navale şi din Infanteria Marină. Alături de ei, la exerciţiu participă militari din Bulgaria şi din România.

România are în poligon 750 de luptători din Brigada 1 Mecanizată, precum şi din Forţele Aeriene şi Forţele Navale – ca structuri de sprijin.

“Platinum Eagle 2015 doreşte să demonstreze capacitatea aliaţilor din NATO în estul Europei”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren.

Militarii vor exersa proceduri specifice infanteriei, antrenamente de paraşutare, lupta împotriva vehiculelor blindate, precum şi proceduri de prim-ajutor.

În poligon se vor executa şi trageri cu muniţie de război.

Citeşte şi: Foto. Armata Română exersează trecerea tancurilor peste Dunăre. România are frontieră fluvială cu Bulgaria şi cu Ucraina

Platinum Eagle 2015 face parte din exerciţiul multinaţional „Black Sea Rotational Force 15” (BSRF-15), condus de Comandamentul Forţelor Infanteriei Marine ale SUA dislocate în Europa şi Africa. BSRF se desfăşoară în zona Mării Negre, în Balcani şi în regiunea Caucazului.

Potrivit Ministerului român al Apărării, scopul BSRF este creşterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contra-insurgenţă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă