11.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Reacţia MAE în legătură cu situaţia deputatului UDMR, Marko Attila

UPDATE. Reacţia MAE în legătură cu situaţia deputatului UDMR, Marko Attila

Ca urmare a interpelării adresate ministrului afacerilor externe de către deputatul Bogdan Diaconu referitor la măsurile diplomatice luate pentru găsirea deputatului UDMR Marko Attila ascuns și protejat de statul ungar în urma votului de încuviințare a arestării acestuia acordat de Camera Deputaților pe 3 decembrie 2014”, Ministerul Afacerilor Externe precizează că:

"La nivelul Uniunii Europene, arestarea și predarea persoanelor date în urmărire internațională între statele membre se realizează prin intermediul instituției mandatului european de arestare. Ministerul Afacerilor Externe nu are niciun fel de competenţe legale în materia emiterii și punerii în executare a mandatului european de arestare, procedurile aferente realizându-se exclusiv pe calea cooperării judiciare și polițienești directe. 

Din datele de care Ministerul Afacerilor Externe dispune de la instituțiile competente, până în prezent nu a fost emis un astfel de mandat pe numele persoanei menţionate.

În aceste condiții, având în vedere absenţa competențelor legale ale Ministerului Afacerilor Externe în ce priveşte realizarea unor asemenea demersuri, cât și în absența, până în prezent, a unui mandat european de arestare în raport cu persoana menționată, rezultă că, la acest moment, nu sunt întrunite condițiile care să permită MAE să întreprindă un eventual demers diplomatic în această speță".

***

Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, a declarat, marţi, că nu ştie unde se află deputatul Marko Attila condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi anchetat în dosarul disjuns din cel în care Alina Bica a fost trimisă în judecată. Deputatul nu mai beneficiază de imunitatea parlamentară din 3 decembrie 2014, atunci când deputaţii au încuviinţat arestarea preventivă a sa în dosarul de corupţie al fostului procuror şef al DIICOT, Alina Bica, privind despăgubirea de la ANRP pentru un teren supraevaluat.

CITEŞTE ŞI  Alina Bica, trimisă în judecată în dosarul despăgubirilor ​

Declaraţia lui Cazanciuc vine în contextul informaţiilor că deputatul Marko Attila, s-ar afla la Budapesta, sub protecţia premierului maghiar Viktor Orban, aşa cum susţine avocatul acestuia. "Nu ştiu exact unde se află domnul deputat acum. Putem face discuţii acum în măsura în care lucrurile sunt foarte bine bazate pe lege. Putem negocia dacă există un acord bilateral, reguli europene, putem negocia cu Ungaria. Nu cunosc exact unde se află domnul deputat în momentul de faţă, dar nu cred că este oportun să facem negocieri pe ceea ce legea prevede în mod obligatoriu. Autorităţile oricărui stat europeane sunt obligate să procedeze conform nomelor europene, dacă sunt solicitări din partea altui stat", a spus ministrul Robert Cazanciuc, după şedinţa de plen a CSM, informează Mediafax.

CITEŞTE ŞI  UDMR protestează faţă de încercarea de HĂRŢUIRE a lui Marko Attila şi este SOLIDARĂ cu acesta

Între timp, dosarul a fost trimis în judecată, însă procurorii au fost nevoiţi să disjungă cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru că el nu s-a aflat în ţară şi nu a putut fi audiat. "Având în vedere faptul că procedurile de citare faţă de inculpatul Marko Attila-Gabor nu au putut fi îndeplinite în totalitate, în aşa fel încât să nu poată fi invocate nerespectarea unor garanţii procesuale privind inclusiv dreptul la apărare, întrucât acesta este plecat din ţară, se va dispune disjungerea cauzei, urmând ca cercetările să fie continuate într-un dosar distinct, sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", se arata în comunicatul DNA.

CITEŞTE ŞI  Deputatul Marko Attila este la Budapesta. El nu s-a prezentat la DNA, unde a fost citat în dosarul despăgubirilor​  

 

Cele mai citite

Rolls-Royce își extinde fabrica pentru a putea construi mașinile mult mai încet ca în prezent

Rolls-Royce își extinde fabrica din Chichester, Anglia, cu cinci noi clădiri, construcția fiind planificată să înceapă anul viitor, scrie CNN. De obicei, atunci când un...

Recent eliberat din închisoare, prins în flagrant în timp ce transporta 7 grame de heroină

La data de 26.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au decis reținerea unui individ,...

Rusia – Ucraina, ziua 774. Ucraina ar fi retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Ucraina ar fi retras tancurile Abrams M1A1, de fabricație americană, de pe linia frontului, pe motiv că s-ar fi dovedit prea vulnerabile în fața...
Ultima oră
Pe aceeași temă