15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMotivarea ÎCCJ în cazul Toni Greblă

Motivarea ÎCCJ în cazul Toni Greblă

Judecătorul de drepturi și libertăți a refuzat să emită mandat de arestare pe numele fostului judecător CCR Toni Greblă, întrucât DNA se bazează doar pe supoziții, informează B1 Tv.

Citeşte şi: UPDATE: Toni Greblă rămâne sub control judiciar. Ce declarații a făcut fostul judecător CCR

“Din punct de vedere al Judecătorului de drepturi și libertăți nu a fost argumentat, nu a fost dovedit un comportament în sarcina inculpatului Toni Greblă care să genereze o astfel de măsură, astpect învederat și în hotărârea Scundeanu c. România din 16 februarie 2010, CEDO, care a sancționat utilizarea excesivă a noțiunii de pericol pentru “buna desfășurare a procesului penal” în situații abstracte sau diferite”, se arată în motivarea ICCJ, în cazul lui toni Greblă.

ICCJ susţine că, în conţinutul solicitării DNA, se face referire la indicii, ci nu la probe concrete, asa cum prevede legea.

“Judecarea inculpatului Toni Greblă în stare de libertate, prin neluarea nici unei măsuri preventive, se circumstanțiază cerinței și criteriilor stabilite pentru asemenea situații, și nu sunt de natură să impună luare vreunei măsuri”, mai scrie în raportul de motivare în cazul fostului judecător CCR Toni Greblă.

Astfel, fostul judecător al Curţii Constituţionale a României (CCR), Toni Greblă, va fi cercetat în libertate, nu în arest la domiciliu, aşa cum au cerut procurorii anticorupţie, a stabilit, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Decizia este definitivă. 

Fostul judecătorul CCR este acuzat de trafic de influență, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și constituirea unui grup infracțional organizat.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă că, între 2010 și 2015, Toni Greblă, atât în calitatea sa de senator (până în 2013), cât și ca magistrat, a pretins și primit de la Bîrcină Ion, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:

– în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită, întreținerea și asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de Bîrcină Ion), în echivalent de 56.070 euro;
– în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri
– în 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare);
– în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afișe.

Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni și determina diferiți funcționari publici să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de suspectul Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ș.a.), arată procurorii.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă