19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Toni Greblă rămâne sub control judiciar. Ce declarații a făcut fostul...

UPDATE: Toni Greblă rămâne sub control judiciar. Ce declarații a făcut fostul judecător CCR

UPDATE: Toni Greblă rămâne sub control judiciar.

Fostul judecător al Curţii Constituţionale a României (CCR), Toni Greblă, va fi cercetat în libertate, nu în arest la domiciliu, aşa cum au cerut procurorii anticorupţie, a stabilit, joi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Decizia este definitivă. 

——-

UPDATE: Fostul judecător CCR Toni Greblă a declarat, joi, la ieșirea de la Curtea Supremă că nu a apărut niciun element nou în dosarul în care este cercetat, informează B1 Tv.

El a precizat că nu este vinovat de niciuna din acuzațiile care i se impusă și este ferm convins că judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție vor lua o decizie corectă în ceea ce îl privește.

”Nu există niciun argument rational ca să fie luată măsura arestării preventive”, a declarat Greblă.

În ce priveşte acuzaţiile legate de caprele pe care acesta ar fi încercat să le vândă, Toni Greblă a spus că în acest moment se concentrează asupra apărării pentru a dovedi că nu a săvârşit niciuna din faptele de care este acuzat.

“Caprele există acolo unde au fost. Se zice că aş fi încercat să înstrăinez aceste capre pentru a obţine un avans de 5.000 de euro pentru că aş fi avut nevoie de un împrumut. Nu aveam nevoie de un împrumut. Un avocat de prin Ploieşti pe care nu îl cunosc s-ar fi oferit să facă un proiect de contract, fie de împrumut, fie de vânzare-cumpărare, nu am înţeles foarte bine despre ce este vorba, eu nu auzisem în viaţa mea de acel avocat şi pe care eu l-aş fi rugat printr-un intermediar să mă ajute. Dacă aş fi avut nevoie de un contract de cumpărare l-aş fi făcut eu însumi şi nu aş fi apelat la nuştiu cine din municipiul Ploieşti”, a spus Greblă.

——-

Înalta Curte de Casație și Justiție judecă, joi, contestația DNA pentru arestarea la domiciliu al lui Toni Greblă, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență.

Citește și: Primul judecător CCR, Toni Greblă, REȚINUT pentru corupție. Avocatul său: A încercat să vândă niște capre. DNA cere arest la domiciliu

ÎCCJ a respins, în 11 martie, cererea DNA de arestare la domiciliu a lui Toni Greblă.

Fostul judecătorul CCR este acuzat de trafic de influență, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și constituirea unui grup infracțional organizat.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă că, între 2010 și 2015, Toni Greblă, atât în calitatea sa de senator (până în 2013), cât și ca magistrat, a pretins și primit de la Bîrcină Ion, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:

– în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită, întreținerea și asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de Bîrcină Ion), în echivalent de 56.070 euro;
– în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri
– în 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare);
– în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afișe.

Citește și: INTERCEPTĂRI și DENUNȚURI. Toni Greblă – contractele pentru energie, caprele și încălcarea embargoului

Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni și determina diferiți funcționari publici să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de suspectul Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ș.a.), arată procurorii.

Citește și: UPDATE: Judecătorul Toni Greblă a demisionat din CCR, la 14 zile de când a fost pus sub urmărire penală

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...
Ultima oră
Pe aceeași temă