15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPrimul judecător CCR, Toni Greblă, REȚINUT pentru corupție. Avocatul său: A încercat...

Primul judecător CCR, Toni Greblă, REȚINUT pentru corupție. Avocatul său: A încercat să vândă niște capre. DNA cere arest la domiciliu

UPDATE 14.00: Procurorii anticorupție vor cere, miercuri, magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție arestul la domiciliu pentru Toni Greblă.

Judecătorul CCR este acuzat de trafic de influență, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și constituirea unui grup infracțional organizat.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă că, între 2010 și 2015, Toni Greblă, atât în calitatea sa de senator (până în 2013), cât și ca magistrat, a pretins și primit de la Bîrcină Ion, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:
– în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită, întreținerea și asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de Bîrcină Ion), în echivalent de 56.070 euro;
– în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri
– în 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare);
– în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afișe.

Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni și determina diferiți funcționari publici să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de suspectul Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ș.a.), arată procurorii.

———-

UPDATE 13.40: Judecătorul Toni Greblă, reținut pentru 24 de ore într-un dosar de corupție, a fost scos din arestul poliției pentru a fi dus la spital.

————

UPDATE ora 12.10

PREMIERĂ: Toni Greblă, primul ( fost) judecător de la Curtea Constituțională a României  a fost reținut de DNA! Toni Greblă a fost și șeful comisiei juridice a Senatului României.

Avocatul său a susținut că motivul reținerii lui Greblă ar fi fost faptul că ar fi încercat să-și vândă niște capre, prin interpuși. Acuzațiile procurorilor din referat sunt însă extrem de grave: constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență, mită, multe infracțiuni în concurs de infracțiuni. Este al doilea șef al comisiei juridice al Senatului reținut de procurori pentru corupție, după Tudor Chiuariu, condamnat definitiv.

UPDATE, ora 11.20

Toni Greblă, fost judecător al Curții Constituționale, fost senator PSD, este audiat la DNA fiind suspectat de o serie lungă de infracțiuni grave de corupție și riscă să fie REȚINUT.  La intrarea în DNA, Greblă a declarat că nu ar exista motive pentru reținerea sa.

În urmă cu mai mult de o lună, înainte ca Toni Greblă să-și dea demisia din CCR,  DNA a cerut aviz pentru reținerea și arestarea sa.  Prin demisie, Greblă și-a pierdut imunitatea.

Potrivit solicitării de reținere și arestare înaintată de DNA, Toni Greblă era suspectat de faptul că ,în perioada 2010 – 2015, a săvârşit infracţiunile pentru care, prin ordonanţa din 20.01.2015, s-a început urmărirea penală împotriva sa, respectiv:

1. – trafic de influenţă pe relaţia sa cu BÎRCINĂ ION;

2. – efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite ( două fapte distincte);

3. – constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate,

Toate faptele ar fi în  concurs de infracţiuni, ceea ce ar atrage o pedeapsă mai mare, dacă va fi trimis în judecată si găsit vinovat de instanță.

În plus, față de Toni Greblă s-a dispus extinderea urmării penale și pentru:

– favorizarea făptuitorului;

– folosirea în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este folosită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,  ambele în concurs de infracțiuni.

În referatul procurorilor, în dreptul fiecărei infracțiuni sunt detaliate și modul în care s-au desfășurat faptele și care sunt indiciile rezonabile de probe.

Redăm ca exemplu traficul de influență pe relația cu Ion BÎRCINĂ.

"(…)în perioada 2010 – 2015, numitul TONI GREBLĂ, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a pretins şi primit de la numitul BÎRCINĂ ION, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:

– în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru autoturismul marca BMW Serie 5, cu numărul de înmatriculare B-20-WEV (înmatriculat succesiv pe S.C. HERMES COMIMPEX S.R.L., S.C. AGENA SYSTEMS S.R.L., S.C. ELECTRIC SERVICE ORIENT S.R.L. şi S.C. ELECTRO CONSTRUCT SYSTEM S.R.L. – firme controlate de BÎRCINĂ ION), în echivalent de 56.070 euro;

– în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită a postului telefonic cu numărul 0744.841.964, înregistrat pe S.C. POWER PLUS S.R.L.;

– în 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul a două rochii de damă, cadou pentru soţia sa);

– în octombrie 2012, materiale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare: şase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelină de 6 şi alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale.

Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de BÎRCINĂ ION, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.).

În perioada 2010 – 2015, BÎRCINĂ ION a controlat şi controlează prin interpuşi firme cu obiect de activitate divers, cu referire la S.C. AGENA SYSTEMS S.R.L., S.C. HERMES COMIMPEX S.R.L., S.C. RESMIN S.R.L., S.C. BUDIROM SERV S.R.L., S.C. HERMES S.A., S.C. ELECTRO CONSTRUCT SYSTEM S.R.L. (fostă S.C. ELECTRIC SERVICE ORIENT S.R.L.), S.C. GOG METAL S.R.L., S.C. POWER PLUS S.R.L. ş.a.

În schimbul foloaselor necuvenite primite, numitul TONI GREBLĂ, de la nivelul funcţiei de senator, respectiv judecător la Curtea Constituţională, în baza  promisiunii făcute lui BÎRCINĂ ION, s-a întâlnit cu numiţii CONDESCU MARIN (preşedinte al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia), GRAURE LAURENŢIU OCTAVIAN (director Complex Energetic Turceni), BURLAN DANIEL (director la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia), TROTEA TIBERIU (director Complex Energetic Rovinari), NARCIS NEAGA (funcţionar în cadrul CNADNR), intervenind în mod determinant pe lângă aceştia pentru satisfacerea intereselor economice lui BÎRCINĂ ION".

 Una dintre probele enumerate de procurori este declarația din " 22.01.2015 a suspectului SĂVOIU BARTOLOMEU-CONSTANTIN ( general în retragere, șef de lojă masonică-nn), din care rezultă că, în luna august 2014, judecătorul TONI GREBLĂ, cunoscând că este o personalitate, cu multe cunoştinţe în domeniul internaţional, l-a rugat să-l însoţească pe BÎRCINĂ ION, în calitate de om de afaceri, la o expoziţie de franciză la Istanbul, motivaţia lui TONI GREBLĂ fiind aceea că BÎRCINĂ ION (zis „DAN”) şi însoţitorul său turc, SEVKET COREKCI, nu vorbesc engleza foarte bine.

Interesul lui BÎRCINĂ ION şi a însoţitorului său era acela ca, prin personalitatea sa (SĂVOIU BARTOLOMEU-CONSTANTIN), să faciliteze contacte comerciale la nivel înalt pentru export de energie din România în Turcia.

Suspectul a mai arătat că TONI GREBLĂ l-a rugat, la începutul anului 2014, să găsească o bancă puternică, care să finanţeze o societate care are probleme de lichidităţi şi care are ca obiect de activitate creşterea struţilor pentru vânzarea la marile lanţuri de magazine, fiind vorba de societatea lui DENIS SURAKI, un apropiat al senatorului / judecătorului". 

 ______

 

Fostul judecător CCR, Toni Greblă, a ajuns la DNA, în dimineața zilei de marți pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat pentru coupție.

”Pentru a nu fragiliza activitatea muncii am demisionat. Acum sunt un simplu cetățean , nu am nicio funcție și sunt implicat într-o anchetă judiciară. Din punct de vedere penal,  efectiv nu înțeleg ce mi se întâmplă. Astăzi am fost chemat la DNA și ca orice cetățean mă prezint. Acuzele care mi se aduc, unele le cunoașteți, altele sunt niște interpretări de-a dreptul fanstamagorice,  nu a apărut nimic nou în dosar, de fapt multe confirmă argumentele mele. Eu sunt convins că adevărul va ieși la iveală. Eu nu am furat din banul public. Am niște acuze și o parte dintre ele par de-a dreptul….mă rog, nu vreau să comentez”, a declarat fostul judecător. 

Citește și: UPDATE: Judecătorul Toni Greblă a demisionat din CCR, la 14 zile de când a fost pus sub urmărire penală

Greblă a declarat referitor la relația sa cu finul său, Ion Bîrcină, că este o relație pe care și-o asumă, chiar dacă a putut părea nepotrivită uneori. 

De asemenea, fostul judecător CCR a subliniat că nu se așteaptă să fie reținut. 

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010-2015, Toni Greblă ar fi pretins şi primit de la Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele: folosinţa gratuită, întreținerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (în echivalent de 56.070 euro), folosinţa gratuită a unui post telefonic, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare), respectiv materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare. 

Procurorii au extins rmărirea penală pentru Greblă. El este cercetat acum și pentru favorizarea făptuitorului și folosirea în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este folosită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Citește și: Toni Greblă preferă concediul rușinos unei demisii de onoare

Toni Greblă a demisionat din funcția de judecător la Curtea Constituțională, la două săptămâni după ce a fost pus sub urmărire penală. 

"Astăzi, 4 februarie 2015, domnul Toni GREBLĂ s-a prezentat la sediul Curţii Constituţionale şi a comunicat Plenului decizia de a demisiona din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Plenul Curţii Constituţionale a luat act de decizia sa, iar Preşedintele Curţii Constituţionale a constatat, în temeiul art.67 alin.(1) lit.a) şi alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, încetarea mandatului de judecător al Curţii Constituţionale al domnului Toni GREBLĂ. Curtea constată că actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instanţei constituţionale în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale prevăzute de Legea fundamentală", a transmis Curtea Cosntituțională.

Citește și: Toni Greblă, noi clarificări despre dosarul său de corupție

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 779: Kremlinul spune că declarațiile lui Macron sunt parte a unei tendințe periculoase

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris astăzi comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în...

Atacurile asupra libertății presei, la nivel mondial, s-au intensificat. Siguranța jurnaliștilor în România, motiv de îngrijorare

Atacurile politice asupra libertăţii presei, inclusiv detenţia jurnaliştilor, suprimarea instituţiilor media independente şi difuzarea pe scară largă a dezinformării s-au intensificat în mod semnificativ...

Rusia – Ucraina, ziua 779: Kremlinul spune că declarațiile lui Macron sunt parte a unei tendințe periculoase

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris astăzi comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în...
Ultima oră
Pe aceeași temă