19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialINTERCEPTĂRI și DENUNȚURI. Toni Greblă - contractele pentru energie, caprele și încălcarea...

INTERCEPTĂRI și DENUNȚURI. Toni Greblă – contractele pentru energie, caprele și încălcarea embargoului

Toni Greblă, judecător CCR la data săvârșirii unora dintre fapte, reținut marți de DNA și eliberat de instanța Înaltei Curți, este cercetat pentru mai multe fapte de corupție, între care trafic de influență pentru firmele finului său, Ion Bîrcină,  acte de comerț cu fermele pe care le controla, încălcarea embargoului cu Rusia și constituire de grup infracțional organizat.

Cum aranja Greblă contractele pentru energie pentru firmele din anturajul său

BURLAN DANIEL(director la Societatea Națională a  Lignitului Oltenia) :Sunt la Tîrgu Jiu,  da.

TONI GREBLĂ:Rogu-vă eu frumos, uitaţi-vă pe mail şi vedeţi că ieri pe la 12 aveţi o solicitare de la o I.C.P.E. ELECTROCOND.

BURLAN DANIEL:Ă…. Da, mă  uit.

TONI GREBLĂ:Aşa. Şi vedeţi. …(neinteligibil)…

BURLAN DANIEL:Da, da! Da, da, da. Bine.(Neinteligibil)

TONI GREBLĂ:Mulţam. Succese. (…)

Citește și: UPDATE. Toni Greblă va fi cercetat în libertate. DNA a contestat decizia ICCJ

A doua convorbire pentru pentru contracte de enerrgie

TONI GREBLĂ: Ce să facă ? Să vină mâine ?

BURLAN DANIEL:Da …. Ă…poa’ să vină, da, pân’ la mine.

TONI GREBLĂ: Păi nu,   da vine cu un folos sau vine degeaba ?

BURLAN DANIEL:Nu, păi îi spun că e  …o…… Să vină … Îi spun eu  că, nu mai  este solicitant pe….. pentru ăia 10

TONI GREBLĂ: Aha. Aha.

BURLAN DANIEL:Să vină mâine pân’ la mine să discut cu el.

A treia convorbire tot pentru contracte energie 

BURLAN DANIEL:Alo !

TONI GREBLĂ:Bună ziua domnule director general ! 

BURLAN DANIEL:Să trăiţi !

TONI GREBLĂ:Păi îl trimiserăţi pe prietenul meu colo jos, la localitatea aia,  ca să primească sfaturi, după 1 ianuarie ca să …

BURLAN DANIEL:Nu, păi …eu alaltăieri am vorbit şi mi-a spus că l-a chemat la el să-i facă contractu’.

TONI GREBLĂ:Da! Şi …după ianuarie să depună acolo ceva…un document.

BURLAN DANIEL:Haideţi că-l sun  îna …îl sun din nou pe ăsta.

TONI GREBLĂ:El ……(neinteligibil)…

BURLAN DANIEL:Eu am vorbit alaltăieri şi aşa mi-a spus..

TONI GREBLĂ:…..(neinteligibil)…

BURLAN DANIEL:..că l-a chemat să facă contractu’. „

Citește și: Caprele l-au băgat după gratii pe Toni Greblă

Deoarece „ăsta” nu a rezolvat cu contractul, directorul Burlan de la Societatea Națională a Lignitului Oltenia  îl contactează pe Graure, director al Complexului Energetic Turceni tot pentru  contractul  pentru energie “pentră senatorul ăstălalt”

GRAURE LAURENŢIU OCTAVIAN: Da domn’ director !

BURLAN DANIEL:Tavi !

GRAURE LAURENŢIU OCTAVIAN:Ordonaţi !

BURLAN DANIEL:Mă, mi-ai spus că-l rezolvi pe ăla, că mă sună senatoru’ ….celălalt….

GRAURE LAURENŢIU OCTAVIAN:Da!

BURLAN DANIEL:..că nu l-ai rezolvat. Că l-ai trimis la plimbare şi să vină la anu’.

GRAURE LAURENŢIU OCTAVIAN: Mă omu…. I-auzi ce-ntrebări îmi pui prin telefon ! Eu scosei tot ce trebuie, la licitaţie, legal, îi explicai  fenomenu’ …..

Citește și: Ce a declarat soția lui Toni Greblă despre reținerea fostului judecător CCR

BURLAN DANIEL:Aşa.

GRAURE LAURENŢIU OCTAVIAN:Păi scosei pe …..(neinteligibil)… scosei cantităţi suficiente. Cum ? Da …. Deci facem totul legal noi, la licitaţie.

BURLAN DANIEL: Păi ai  lămurit-o cu el ?

GRAURE LAURENŢIU OCTAVIAN:Da mă, da, da, da. Hai că nu mai vorbi prostiile ăstea.

BURLAN DANIEL:Bine. Pa, pa !

GRAURE LAURENŢIU OCTAVIAN:…(neinteligibil)… Hai, pa !”

Convorbire despre contractele fermei de struți…

Discuţia purtată în 16.09.2014, ora 11:48, între judecătorul de Curte Constituţională TONI GREBLĂ şi MĂDĂLINA BERBECEL (n.n. – „GIGI” fiind nimeni altul decât GHEORGHE GRECU, persoana angajată de PRUNDIANU ca şi custode al struţilor la cererea lui TONI GREBLĂ):

„… Să depunem actele la Registrul Comerţului pentru cooperativa agricolă şi vroiam să ştiu, că sunteţi membru fondator acolo şi vroiam să ştiu cine, ce, pe cine trec, că ne trebuie şi actele, autorizaţia sanitar-veterinară. Pe ce aveţi acolo, cu ferma, cum… Păi da, eu nu ştiu dacă pot, oricum nu sunt io. Dacă e, e GIGI, trebuie. … Păi nu, cine ziceţi dumneavoastră că trebuie trecut. Nu trebuie să trecem pe cine are documentele. Cu cine iau legătura, pe cine sunaţi?… Păi cu GIGI, da, nu ştiu dacă, dacă el nu… dacă ziceam şi io că o văd la sfârşitul săptămânii, să vedem ce naiba e acolo, adică despre ce e vorba… Ho, ho, ho, la sfârşitul săptămânii? Da’ pot să vă trec ca persoană fizică? Să trec o persoană fizică, nu dumneavoastră, unul dintre copii, chiar dacă nu este nicio autorizaţie, ceva?… Aş prefera pe GIGI dacă, sau nu ştiu cum, adică trebuie vorbit cu el, n-aş băga copiii, că fiecare e cu activitatea lui… Pentru că trebuie să încheiem un contract cu Careffour şi ne presează puţin cu documentele, că mai e o lună până a deschiderea magazinului…Aha, deci eu sau copiii în niciun caz… Nu ştiu, vorbeşte cu GIGI şi vezi dacă el e de acord…”.

Caprele lui Greblă

Greblă a vrut să vândă cele 50 de capre cu 300 de euro bucata. Fragment din declarația unui denunțător despre afacerile agricole ale lui Greblă

“În data de vineri, 13 februarie 2015, un avocat a fost contactat pentru încheierea unui contract de vânzare cumpărare, implicat fiind  judecătorul TONI GREBLĂ, carea făcut demersuri pentru a înstrăina caprele către un cumpărător din Braşov, om de afaceri.

Pe marginea discuţiilor cu avocatul asupra detaliilor privind preţul, vârsta animalelor, modalitatea de transport, de unde le avea dl. Greblă până unde urmau să ajungă efectiv animalele (pentru că locaţia s-a mutat de la o fermă a domnului FRUNZĂ DANIEL, de la Corabia, la o altă fermă din judeţul Braşov, datele de identificare ale persoanelor interpuse, în speţă interpusul vânzătorului şi interpusul cumpărătorului, s-au purtat mai multe discuţii atât cu BĂLUŢESCU ADRIAN, cât şi cu FRUNZĂ DANIEL. BĂLUŢESCU ADRIAN făcuse obiectul unei proceduri judiciare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, unde fusese cercetat pentru infracţiunea de trafic de influenţă şi înşelăciune şi exista posibilitatea ca eu, în calitate de profesionist, să cad la mijloc între aceste părţi cu probleme judiciare acesta a făcut denunţ. Pe BĂLUŢESCU ADRIAN, în calitate de avocat l-am cunoscut în prima jumătate a anului 2014 şi, tot prin intermediul lui BĂLUŢESCU ADRIAN, în a doua jumătate a anului 2014, l-am cunoscut şi pe FRUNZĂ DANIEL în Braşov.

Ceea ce este relevant este faptul că, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în 2014, BĂLUŢESCU ADRIAN a organizat o întâlnire la ferma lui DANIEL FRUNZĂ, la care ştiu că a participat şi TONI GREBLĂ şi la care trebuia să particip şi avocatul denunţător, dar din considerente personale, de familie, nu a mai ajuns. la întâlnire a participat şi un cetăţean moldovean sau rus, cu care TONI GREBLĂ se afla în relaţii de afacere. DANIEL FRUNZĂ are mai multe afaceri (energie, prelucrare material lemnos) şi, printre ele, se află şi o fermă la Corabia. Cred că este o fermă de animale şi agricultură”.

Greblă, masonii, moldovenii, turcii, rușii și încălcarea embargoului

TONI GREBLĂ a arătat că, în urmă cu aproximativ un an, BÎRCINĂ ION i-a spus întâmplător că el vrea să înceapă o afacere cu carne sau produse din carne, intenţionând să închirieze un abator / carmangerie undeva în Transilvania. În avara – toamna anului 2014, BÎRCINĂ ION i-a cerut să-l însoţească la Istanbul la o expoziţie motivând că, dacă se duce singur, nu face o impresie bună.

TONI GREBLĂ l-a refuzat din considerente ce ţineau de activitatea la Curtea Constituţională, din discuţiile cu ION BÎRCINĂ reieşind că l-ar putea însoţi generalul SĂVOIU BARTOLOMEU-CONSTANTIN, lucru care s-a şi întâmplat. După trei săptămâni, generalul SĂVOIU, cu care s-a întâlnit întâmplător, i-a lăudat finul, fără însă a-i da detalii cu privire la programul avut la Istanbul.

TONI GREBLĂ a arătat că îl cunoaşte pe DOLGHI VICTOR probabil de la MIHAI PRUNDIANU din urmă cu trei ani, între timp devenind apropiaţi şi chiar prieteni. În acest context al apropierii, s-a întâlnit la Skopje cu DOLGHI VICTOR şi împreună cu el au vizitat un prieten al acestuia, care avea o fabrică de ulei şi în Macedonia şi în Bulgaria, prietenul său având reşedinţa la 50 km de Skopje, în Grecia.

OPRAN MARIUS-EUGEN, în perioada 2000 – 2004, a ocupat succesiv funcţiile de secretar de stat în guvernul Năstase şi respectiv consilier pentru dezvoltare durabilă la Preşedinţia României.   Pe DOLGHI VICTOR l-a cunoscut în 2007 la sediul societăţii SUPERBIS RTP S.A., unde era acţionar prin grupul de firme RTP împreună cu un cetăţean israelian, fost şef de cabinet al primului preşedinte al Israelului.

MIRON TEODORESCU, din cadrul firmei, l-a prezentat pe DOLGHI VICTOR ca fiind un client sau un intermediar al unor clienţi din Rusia (obiectul principal al firmei fiind fabricarea căzilor de baie). s-a întâlnit cu TONI GREBLĂ şi cu VICTOR DOLGHI la restaurant din Bucureşti, subiectele fiind de politică internă şi internaţională, cu accent pe situaţia din Rusia, în perioada 2014-2015, s-a văzut de circa 3-4ori cu DOLGHI VICTOR, totdeauna în prezenţa lui TONI GREBLĂ, iar în prezenţa lui nu s-au discutat chestiuni de afaceri”.

Discuţia din 22.09.2014, orele 17.42, dintre TONI GREBLĂ şi BÎRCINĂ ION (cu privire la întâlnirea din Turcia):

„…Să trăiţi, domnu’ prefect!… Ce faci tu?… Nici eu nu mai ştiu. Am venit de la, din Turcia aseară şi acum plec la Alba Iulia… Aha, da… Da… Şi când vii de acolo? … Păi SĂVOIU, SĂVOIU, vă povestesc eu cum e cu SĂVOIU. SĂVOIU e un pic dus de-acasă… Asta ţi-am spus de la început. El e bun numi pe relaţii. Atât!…D Da. Nu, e dus de-acasă. Acum că… are un prieten de la Braşov care are o instalaţie. Numai asta spune. Da’ e bun acolo. E bine să ştii de el, să-l foloseşti aşa cum vrei tu, nu cum vrea el… da, ţi-am spus că e bun pentru relaţii, nu pentru altceva.”

De ce trebuia arestat la domiciliu Toni Greblă

Faţă de aceste infracţiuni, s-a pus în mişcare acţiunea penală, ele prezentând un pericol social crescut pentru ordinea publică, legiuitorul prevăzând pedepse de 5 şi peste 5 ani închisoare.

Citește și: Primul judecător CCR, Toni Greblă, REȚINUT pentru corupție. Avocatul său: A încercat să vândă niște capre. DNA cere arest la domiciliu

Apreciem că sunt îndeplinite condiţiile pentru arestarea la domiciliu deoarece 

–  există suspiciunea rezonabilă că inculpatul GREBLĂ TONI a săvârşit  infracţiunile;

– faptele sunt de o gravitate deosebită, gravitate care rezultă atât prin modul în care inculpatul GREBLĂ TONI a acţionat în mod continuu, neîntrerupt şi pe o perioadă mare de timp, gravitatea care este potenţată de calităţile pe care în toată această perioadă, 2010-2015, le-a deţinut în exercitarea diferitelor funcţii la cel mai înalt nivel, atât de senator, cât şi de judecător la Curtea Constituţională;

– stăruinţa infracţională a inculpatului GREBLĂ TONI a făcut ca, după efectuarea percheziţiilor domiciliare, inclusiv la sediul fermei din sat Buduhala, judeţul Gorj, să fie necesară reanalizarea la acest moment  reevaluarea gravităţii faptelor, inculpatul neoprindu-se practic din activitatea infracţională.

Cele mai citite

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...
Ultima oră
Pe aceeași temă