8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialO săptămână de la tragedia din Colectiv: Firul evenimentelor de vineri

O săptămână de la tragedia din Colectiv: Firul evenimentelor de vineri

UPDATE 12 15: Paul Gancea, unul dintre patronii Clubului Colectiv, este audiat, vineri, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), în dosarul în care sunt vizaţi funcţionari din Primăria Sectorului 4, inclusiv fostul primar Cristian Popescu Piedone, pentru abuz în serviciu legat de emiterea autorizației pentru Colectiv, transmite Mediafax. 

Citeşte şi: Unul dintre patronii clubului Colectiv, audiat la DNA

UPDATE 12.10: La o săptămână de la incendiul din clubul Colectiv, mai sunt internate în spitalele din Capitală 127 de persoane rănite, dintre care 65 se află în stare critică şi gravă, potrivit  ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Citeşte şi: În ce stare se află răniţii din Colectiv, după o săptămână de la tragedie

UPDATE 11:16: Deşi o parte a manifestanţilor a transmis în spaţiul public şi pe Facebook că strada nu are lideri, o altă parte i-au propus pentru consultările de la Cotroceni  pe liderul trupei “Viţa de Vie”, Adrian Despot, cântăreţul Tudor Chirilă şi solistul vocal al formaţiei rock „Trooper”, Alin Dincă, drept reprezentanţi ai protestatarilor.

Citeşte şi: Ce nume se vehiculează pentru consultările de la Cotroceni, în comunitatea online a protestatarilor

UPDATE 11:06: Președintele Klaus Iohannis a primit 5.520 de mesaje de la manifestanţi şi reprezentanţi ai unor ONG-uri, care cer să fie primiți la Cotroceni pentru discuții privind desemnarea premierului. Consultările, la care nu s-a decis încă cine va merge, vor începe la 13.30.

Citeşte şi: Iohannis îi cheamă pe protestatari la Cotroceni. Răspunsurile manifestanţilor. La ce oră se vor întâlni

UPDATE 10:31: Procurorii DNA ridică documente de la Primăria Sectorului 4 şi vor duce la audieri mai mulţi funcţionari, care vor da declaraţii despre emiterea autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv, în dosarul în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu, potrivit unor surse judiciare.

Citeşte şi: Anchetă Colectiv. DNA ridică documente de la Primăria Sectorului 4

UPDATE 6 noiembrie, 09:59: Un imn al protestatarilor ieşiţi în stradă în urma tragediei din clubul Colectiv din Capitală a fost lansat, joi, pe Internet. Cu titlul “Înapoi în viitor/ Vrem țara înapoi”, imnul este interpretat de Mihai Popistasu, alături de “PiotrSMC”.

Citeşte şi:

————–

La o săptămână de la tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia au murit 32 de oameni, zeci de mii de oameni au protestat în ţară, patronii clubului au fost arestaţi, iar premierul Victor Ponta şi primarul Piedone au demisionat, iar preşedintele Iohannis i-a invitat pe manifestanţi la consultări.

VINERI, 30 octombrieIncendiul din clubul Colectiv din Capitală a izbucnit în jurul orei 22.00, în timpul unui concert rock al trupei “Goodbye to gravity”, la care au fost aprinse artificii. În urma incidentului, 32 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar alţi 200 au fost răniţi.

După tragedie, Guvernul a instituit trei zile de doliu naţional, iar preşedintele Klaus Iohannis i-a numit eroi naţionali pe Adrian Rugină şi Claudiu Petre, care şi-au dat viaţa ca să salveze alţi răniţi în incendiu.

SÂMBĂTĂ, 31 octombrie: Începând de sâmbătă, 40 de persoane au fost audiate în cadrul anchetei privind incendiul. Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a anunţat, luni, că investigaţia se efectuează pe toate palierele, atât la companii private, cât și la instituții publice.

În ceea ce priveşte schimbarea încadrării în acest caz, din omor calificat în ucidere în culpă, Nițu a explicat că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, unde a fost deschis dosarul, fiind sesizați cu privire la un incendiu în urma căruia au rezultat persoane decedate și persoane vătămate grav, au început urmărirea penală pentru omor calificat.

Nițu a precizat că, pentru ucidere din culpă în formă agravantă pedeapsa este de 10 ani, iar pentru vătămare corporală din culpă este de patru ani. Dacă se aplică concursul de infracțiuni și vor fi identificate și alte infracțiuni, pedepsele cresc.

MARŢI, 2 noiembrie: Patronii clubului Colectiv, Costin Mincu, Alin Anastasescu și Paul Cătălin Gancea, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, după ce instanța a încuviințat cererea procurorilor.

Clubul Colectiv îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, reprezentanţii Autorităţii Locale Sector 4 neavând competenţe în a controla respectarea normelor PSI, susţine Primăria sectorului 4, în declaraţie precizându-se că în bar/club sunt 80 de locuri pe scaun.

La concertul de vineri seara, unde intrarea a fost gratuită, au asistat circa 350 de persoane, conform estimărilor participanţilor.

Începând de marţi, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în Bucureşti, dar şi în alte oraşe din ţară. Ei au cerut, mai întâi, demisiile lui Victor Ponta şi primarului Piedone, iar apoi dizolvarea Parlamentului şi înfiinţarea unuia cu doar 300 de deputați.

MIERCURI, 4 noiembrie: Victor Ponta şi-a depus mandatul de premier, declarând că ar fi o greşeală să se lupte cu oamenii care îi vor demisia. 

De asemenea, şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone și-a dat demisia.

Protestele au continuat, 35.000 de oameni cerând înlăturarea corupţiei şi o nouă clasă politică. 

JOI, 5 noiembrie: Preşedintele Klaus Iohannis l-a numit în funcţia de premier interimar pe ministrul Sorin Cîmpeanu şi a anunţat că se va consulta, în premieră, consultări cu societatea civilă, în vederea numirii noului prim-ministru.

Conform legii, liderii tuturor partidelor parlamentare trebuie să vină cu o propunere pentru un nou prim-ministru, pe care şeful statului trebuie să o aprobe. Premierul propus trebuie să îşi desemneze miniştrii, apoi să primească votul de încredere în Parlament.

Tot joi, Inspecţia Muncii (IM) a precizat că evenimentul din incinta societăţii Pionierul SA, de la clubul Colectiv, este cercetat “sub aspectul împrejurărilor şi cauzelor care au dus la producerea acestuia”. Inspectorul general de stat, Nicolae Dantes Bratu, a dispus formarea unei comisii alcătuite din cinci inspectori de muncă, doi de la Inspecţia Muncii şi trei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti. De asemenea, şi persoanele fizice care au fost rănite încercând să salveze victimele din clubul Colectiv sunt considerate victime ale accidentului colectiv de muncă.

Protestele au continuat şi joi seară, peste 10.000 de oameni cerând demisia patriarhului, dar şi eradicarea corupţiei şi reformarea clasei politice. 

Până la momentul transmiterii acestei ştiri, bilanţul morţilor în urma incendiului din clubul Colectiv este de 32, iar 130 de răniţi în tragedia de la Colectiv se află în continuare internaţi în spitalele din Capitală. Dintre ei, 80 se află în stare gravă.

Astfel, potrivit datelor centralizate la Ministerul Sănătății, la Spitalul de Arși sunt internaţi 25 de răniţi, la Spitalul “Bagdasar-Arseni” – 21, la Spitalul “Grigore Alexandrescu” – 7, la Spitalul “Sfântul Ioan” – 7, la Spitalul Elias – 14, la Spitalul Militar Central – 12, la Spitalul “Sfântul Pantelimon” – 4, la Spitalul de Urgență Floreasca – 14, la Spitalul Universitar – 18, la Spitalul “Dimitrie Gerota” – 2 şi la Spitalul “Agrippa Ionescu” – 6 pacienți.

Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini cu evenimentele petrecute în urma incendiului din clubul Colectiv.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă