18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialOpt percheziții domiciliare în Capitală pentru destructurarea unei grupări infracționale. Prejudiciul, 16...

Opt percheziții domiciliare în Capitală pentru destructurarea unei grupări infracționale. Prejudiciul, 16 milioane de lei

Procurorii  DIICOT  împreună cu  polițişti de frontiera au efectuat, miercuri dimineața, 8 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţele limitrofe, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, folosire de acte nereale la autoritatea vamală, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, potrivit unui comunicat al instituției. 

Prejudiciul adus bugetului este de peste 16 milioane lei. În urma perchezițiilor, la sediul DIICOT vor fi audiate 10 persoane. 

Astfel, procurorii anticorpție au descoperit că  în perioada septembrie 2012 – februarie 2013, a acţionat o grupare de criminalitate organizată, formată din administratori ai unor societăți comerciale, funcționari vamali și comisionari vamali, care a avut ca principală preocupare eludarea plății taxelor vamale și accize datorate bugetului de stat pentru importul unor bunuri.

Citește și: Percheziții la UMF București pentru achiziții contra șpagă. Vizat, directorul Dan Pahoni. Rectorul Sinescu: “Curtea de Conturi nu a găsit nereguli”

Ca mod de operare, membrii grupării au derulat operaţiuni de import din Dubai, Emiratele Arabe Unite, în România, de înlocuitor tutun pentru narghilea, declarate vamal de către importator ca fiind “săruri parfumate şi alte preparate pentru baie” (nesupuse accizării şi pentru care taxa vamală este de 6,5 %), în scopul sustragerii de la plata accizelor şi taxelor vamale datorate statului.

Mai mult, procurorii spun că există suspiciunea rezonabilă că în perioada mai-iunie 2013 membrii grupării au achiziţionat, 5040 kg. „arome de fructe” ( în fapt tutun pentru narghilea) prezentând acte nereale cu scopul de a eluda plata accizelor şi taxelor vamale datorate statului.

S-a reţinut că în scopul evitării obligaţiilor fiscale, membrii grupării au disimulat restituirea marfii către furnizorul extern (Dubai, Emiratele Arabe Unite, via Turcia). Din probele administrate in cauză rezultă că mărfurile care au făcut obiectul acestei expediții declarate pentru retur, nu au fost scoase de pe teritoriul comunitar fiind rerutate de la tranzitul inițial şi comercializate către o societate comercială din Bulgaria. 

Ulterior, după efectuarea formalitaţilor vamale, marfa a fost reintrodusă pe teritoriul României , prin livrare intracomunitară, catre o societate controlată de către membrii grupării.

Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă