18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Percheziții DNA la CJ Iași, într-un dosar cu fonduri europene. Asociația...

UPDATE: Percheziții DNA la CJ Iași, într-un dosar cu fonduri europene. Asociația EuroNEST, printre instituțiile vizate

Procurorii anticorupție efectuează, miercuri, percheziții la București și Iași. Între instituțiile vizate se află Consiliul Județean Iași, spun surse judiciare. De asemenea, procurorii fac percheziții la asociaţia EuroNEST din Iaşi, la firme şi locuinţele unor persoane, într-un dosar de fraudarea unor fonduri europene destinate unui proiect privind managementul deșeurilor şi achiziţia de autospeciale pentru ISU.

Faptele vizate au fost comise în 2014 și 2015. DNA confirmă perchezițiile prin comunicat de presa

 Procurorii DNA au descins inclusiv la sediul CJ Iaşi şi la asociaţia EuroNEST, aflată în subordinea Consiliului. De asemenea, la sediul unui post TV local.

Citește și: Percheziții ale Poliției în trei județe, pentru contrabandă cu țigări

Preşedintele CJ Iaşi, Victorel Lupu, care este plecat la Piatra Neamţ, la o întâlnire a ADR Nord-Est, a spus presei că ancheta procurorilor ar viza documente legate de sistemul de management integrat al deşeurilor, precum şi acte referitoare la achiziţiile de autospeciale pentru ISU făcute prin intermediul EuroNEST.

Mai mult, directoarea EuroNest, Alina Popa, a declarat jurnaliștilor că nu ştie nimic despre motivul acestor descinderi. Ea a ajuns la birou după începerea perchezițiilor. Similar, șeful Biroului de Comunicare din cadrul CJ Iaşi, Răzvan Timofciuc, a declarat  că verificările procurorilor DNA vizeză proiecte derulate, nu persoane.

“Deocamdată nu dispunem de mai multe informaţii. Sunt verificări care vizează proiecte derulate, nu persoane. Este vorba despre proiecte cu finanţare europeană. Deocamdată atenţia angajaţilor CJ este focusată pe percheziţii, iar după ce se vor linişti lucrurile, activitatea va reveni la normal”, a declarat Răzvan Timofciuc.

Unul dintre proiectele vizate de procurorii DNA este “Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi”, un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană prin POS Mediu – Axa Prioritară 2. Contractul de finanţare a fost semnat în 16 mai 2013. Proiectul se derulează pe o perioadă de 31 de luni, cu finalizare la data de 31 decembrie 2015. Potrivit conducerii CJ, proiectul nu va putea fi terminat la finele acestui an, din cauza unor contestaţii la licitaţii.

Citește și: Descinderi DNA în Teleorman, la Poliția Rutieră și Parchet. Cum se obțineau permisele de conducere

Valoarea totală a proiectului este de 69.350.207 de euro (fără TVA).

Proiectul SMID presupune investiţii în pubele şi containere pentru colectarea deşeurilor, achiziţionarea de vehicule pentru transportul deşeurilor, amenajarea unor staţii de sortare în judeţ, precum şi închiderea unor depozite.

Cofinanţarea CJ Iaşi se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro.

Asociaţia EuroNEST a derulat în ultimii ani mai multe proiecte vizând, între altele, dotarea cu autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime, dar şi achiziţionarea de autofreze şi ambulanţe pe şenile pentru Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din judeţe din nord-estul ţării.

Proiectele au valoare totală de câteva zeci de milioane de lei.

 

 

Știre în curs de actualizare

Cele mai citite

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă