23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Administrația Cimitirelor și ALPAB, bănuite de evaziune și spălare de bani....

UPDATE: Administrația Cimitirelor și ALPAB, bănuite de evaziune și spălare de bani. Prejudiciul este de 25 de milioane de lei

Polițiștii efectuează, joi, percheziții la Administrația Cimitirelor, la Administaţia Lacuri, Parcuri şi Agrement şi la locuinţele a 14 persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani, prejudiciul produs fiind de aproximativ 25 de milioane de lei.

Percheziţiile sunt efectuate în cadrul unui dosar instrumentat de Parchetul Tribunalului Bucureşti în care 14 persoane sunt urmărite penal. La finalul percheziţiilor, mai multe persoane pe numele cărora au fost emise mandate de aducere vor fi audiate la Poliţia Capitalei.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii fac percheziţii şi la Administraţia Cimitirelor şi Adminstraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), din cadrul Primăriei Capitalei, de unde sunt ridicate documente legate de contracte de igienizare şi îngrijire a cimitirelor încheiate de cele două instituţii cu mai multe firme.

Citește și: Polițiștii din Argeș caută persoane bănuite de tăiere ilegală și furt de arbori

Anchetatorii au probe că, în perioada 2009 – 2014, societăţi comerciale care aveau contracte cu instituţii publice controlate de un număr restrâns de persoane au creat circuite economice şi financiare fictive, prin înregistrarea contabilă şi declararea fiscală de achiziţii fictive, pentru a nu plăti obligaţiile fiscale.

Potrivit Poliției Capitalei, reprezentanţii acestor societăţi au încercat să ascundă provenienţa ilicită a sumelor de bani rezultate din activitatea evazionistă prin transferuri bancare repetate în conturile unor firme controlate de aceleaşi persoane, în final, aceste sume au fost retrase integral în numerar.

Prejudiciul produs bugetului de stat a fost estimat de anchetatori la aproximativ şapte milioane de lei, iar suma totală rezultată din circuitul de spălare a banilor este de aproximativ 18 milioane de lei.

Acţiunea a fost făcută cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Bucureşti.

Citește și: UPDATE: Percheziții DNA la CJ Iași, într-un dosar cu fonduri europene. Asociația EuroNEST, printre instituțiile vizate

Fostul şef al Administraţiei Cimitirelor, Bogdan Popa, este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, alături de primarul suspendat al Capitalei Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu – fostul director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Șupeală – directorul general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia. În acelaşi dosar au fost puşi sub acuzare Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, omul de afaceri Claudiu Bengalici şi Romeo Albu.

Sorin Oprescu este acuzat de luare de mită, după ce, în 5 septembrie, ar fi primit de la Bogdan Popa, în baza unei înțelegeri prealabile, 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de Popa pentru primarul Capitalei, de la patru persoane care ulterior l-au denunţat.

 

 

 

Cele mai citite

Zero dezbateri despre viitorul UE

În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de campanie electorală....

20% creștere în primele 4 luni ale anului 2024 pentru Chairry Chairry Design & Furniture  

Chairry Design & Furniture, companie specializată pe segmentul soluțiilor de mobilier și amenajări interioare complete, raportează un volum de business de aproape 1 milion...

Blinken spune că pactul dintre SUA și Arabia Saudită se va finaliza curând

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că Statele Unite și Arabia Saudită sunt foarte aproape de a încheia un set de...
Ultima oră
Pe aceeași temă