12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialAvize pentru urmărirea penală și arestarea Elenei Udrea, în dosarul Gala Bute....

Avize pentru urmărirea penală și arestarea Elenei Udrea, în dosarul Gala Bute. Discursul deputatei după experiența din arest

UPDATE: Avizul pozitiv pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea, în dosarul Gala Bute, a fost publicat în Monitorul Oficial.

UPDATE: Parlamentul a avizat pozitiv cererea DNA de arestare preventivă, în dosarul gala Bute, cu 170 voturi "pentru" şi 118 voturi "împotrivă".

UPDATE: Parlamentul a avizat pozitiv cererea DNA de începre a urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, în dosarul Gala Bute, cu 218 voturi "pentru" şi 76 voturi "împotrivă".

UPDATE: Elena Udrea a plecat de la Parlament, imediat după ce a rostit discursul. Ea și-a lăsat cartela de deputat necesară votului electronic în aparatul din sala de plen, în momentul la care a ieșit din Parlament. Înainte de a părăsi sala de plen, Udrea şi-a luat rămas bun de la o serie de colegi.

UPDATE: Elena Udrea, a ţinut, luni, în Parlament , un nou discurs referitor la noile acuzaţii pe care procurorii anticorupţie i le-au adus în dosarul Gala Bute. Ea a subliniat să se află, din nou, după doar două săptămâni, în care au fost emise şapte cereri DNA de urmărire penală şi arest preventiv, în faţa colegilor din Parlament pentru a le vorbi despre cazul în care nu este altceva decât o ţintă.

"Sunt din nou în fata dumneavoastră, după doar săptămâni", a declarat deputata şi a transmis că toate cererile, în cazul ei au fost aprobate sub sloganul: "noi nu ne opunem Justiţiei".

Ea a transmis că, data trecută când s-a aflat în faţa colegilor parlamentari şi a vorbit despre libertate, despre stat de drept, despre independenţa justiţie, nimic nu a contat, întrucât acesştia au avizat pozitiv toate cererile DNA.

"V-am vorbit despre libertate, stat de drept. N-a contat, cum n-a contat nici faptul că s-au emis 3 cereri de arestare preventivă în doar trei ore. N-a contat că eram ţinţa unei acţiuni precise. Celor mai multi dintre d voastra va fost teamă. Aţi stat pana la 1 noaptea si aţi votat", a declarat Udrea.

"Stimaţi colegi, ati aprobat săptămâna trecută  şapte cereri împotriva mea. Este evident ca sunt o ţintă, sunt vizată sistematic. Acuzaţiile sunt niste minciuni, cei care fac denunţuri pleacă acasă, cei care nu fac, rămân în arest. Inclusiv cererea de azi se bazează pe denunţuri", a mai adăugat aceasta.

Aceasta a făcut o paralelă şi la cazul Voisganian şi a transmis că "Nu ma voi da nici cu mir, nu voi citi nici acatiste, nu voi spune nici rugaciuni".

"De prea multe ori se apelează la masura arestului preventiv. Parlamentul nu stie care sunt efectele acestei arestari preventive. După ce le-am văzut pe acele femei acolo, mi-am dat seama că trebuie să stopăm măsura arestului preventiv, e nu trebuie să devină o practica", a subliniat aceasta.

”Reproşurile care mi se aduc în dosar ţin de activitatea departamentelor din minister, nu de activitatea Elenei Udrea. Îmi pare rău că îi dezamăgesc pe unii dintre dvs. nu mă voi da cu mir, nu voi citi acatiste, nu voi spune rugăciuni, chiar dacă pare că funcţionează. Vreau să ştiţi ce aţi făcut cu votul dvs. Pe 10 februarie am fost reţinută, pe 11 am fost arestată pentru 30 de zile. Am fost dusă în arestul Poliţiei, mi-au luat sutienul, am fost dusă într-o cameră de trei pe trei. Veceul era de tip turcesc, fără uşă. Când nimeni nu-l folosea puneam un PET pe post de capac. Dacă te spălai pe cap, nu aveai acces la foehn. Aş fi vrut să vin în cătuşe, să le puteţi vedea, să le puteţi atinge. Nu vreau să vedeţi această descriere a faptelor ca pe un reproş. Mi-aţi deschis ochii. Astfel am ajuns să cunosc două femei arestate într-un dosar de evaziune fiscală, ele lucrând la departamentul de contabilitate al unei firme. Nu sunt pericol pentru societate, nu pot influenţa dosarul, nu au avut beneficii uriaşe, sunt oameni obişnuiţi despre care nu se scrie în presă. Stau cu lunile înainte de a se judeca acuzaţiile. Procurorii cred că le vor distruge emoţional. De prea multe ori se apelează la măsura arestului preventiv, e o pârghie similară cu tortura şi se apelează adesea la ea”, a mai spus Udrea în fața deputaților.

„Faceţi ce trebuie să facă Parlamentul: legiferaţi! Modificaţi Codul Penal! Oricât ar încerca demagogii să convingă de corectitudinea practicilor judiciare, opt cereri trimise către Parlament după ce atâţia ani nu s-a întâmplat nimic arată că ceva e în neregulă cu sistemul. Nimeni nu a mai trecut prin această vânătoare. Când veţi pune bilele în urne vreau să vă gândiţi că tot ce votaţi e un precedent periculos. Nu cer clemenţă şi favoruri, vă cer să gândiţi. Să răspundeţi unei singure întrebări: este spre binele României ce se întâmplă?”, a încheiat Elena Udrea. 

Nu va cer clementă. Vă cer să analizatri dacă este spre binele Romaniei ce se intamplă si apoi sa votaţi", a conchis Elena Udrea.

UPDATE 15.45: Elena Udrea a ajuns în Parlament. 

——-

Plenul Camerei Deputaților va dezbate și vota, luni, de la ora 16:00, cererile DNA pe numele Elenei Udrea, de încuviințare a urmăririi penale și a arestării preventive în dosarul Gala Bute, informează Agerpres.

iteşte şi: UPDATE: ÎCCJ: Elena Udrea va putea merge luni în Parlament

Deputata Elena Udrea a anunțat că vrea să fie prezentă la ședință pentru a-și spune punctul de vedere cu privire la acuzațiile care i se aduc, iar conducerea Camerei Deputaților a trimis o scrisoare ministrului de Interne Gabriel Oprea pentru a-l informa despre acest lucru și pentru ca ministerul să dispună măsurile necesare unei astfel de deplasări.

Citeşte şi: FOTO. Ce precizări face Elena Udrea în privinţa recursului la arestul la domiciliu

"Biroul permanent a stabilit ca în vederea îndeplinirii procedurii complete să fie trimisă o scrisoare către ministrul Gabriel Oprea, ministru de Interne, întrucât în momentul de față doamna Udrea se găsește în arest la domiciliu și poliția este cea care gestionează această situație. Vom trimite o scrisoare procurorului general referitor la hotărârea respectivă, domnului ministru al Justiției, pentru faptul că a făcut cererea, doamnei Elena Udrea la adresa la care a fost indicată și va fi informat și avocatul doamnei Udrea despre faptul că are loc această audiere. Pentru a fi îndeplinită procedura trebuie realizate actele de citare", a declarat secretarul Camerei, Niculae Mircovici.

Citeşte şi: Anunțul lui Udrea legat de venirea în Parlament pentru cererea de arestare în dosarul Gala Bute

El a adăugat că este nevoie de scrisoarea către ministrul de Interne pentru că acest gen de corespondență se poartă între Cameră și Ministerul de Interne.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat miercuri cele două cereri pe numele Elenei Udrea de urmărire penală și arestare preventivă pentru săvârșirea de noi infracțiuni în dosarul Gala Bute. Decizia finală cu privire la aceste cereri este luată de plenul Camerei, iar votul va fi secret cu bile și se va da fiecare cerere în parte.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis sâmbătă cererea Elenei Udrea de a fi prezentă luni în plenul Camerei Deputaților, "S-a admis cererea pe care am formulat-o de a fi prezentă în fața plenului Camerei Deputaților, ca urmare luni mă voi prezenta pentru a îmi spune punctul de vedere. Situația este excepțională în continuare, sunt la a șaptea sau a opta cerere formulată în două săptămâni de către procurorii DNA împotriva mea", a declarat Udrea, la ieșire de la Înalta Curte.

Aceasta se află din 17 februarie în arest la domiciliu, măsură dispusă în dosarul "Microsoft" și care a înlocuit arestarea preventivă obținută inițial de procurori.

DNA cere încuviințarea urmăririi penale și arestarea preventivă pentru săvârșirea de către Elena Udrea a trei infracțiuni de luare de mită, în perioada în care aceasta avea calitatea de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă