20 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialPonta, critici dure la adresa ministrului Justiției: Gândește și acționează ca o...

Ponta, critici dure la adresa ministrului Justiției: Gândește și acționează ca o kaghebistă sinistră

Fostul premier Victor Ponta a scris, luni, că ministrul Justiției Raluca Pruncă „gândește și acționează ca o kaghebistă sinistră”, după ministrul a spus că ordonanţa adoptată, vineri, de Executiv privind interceptările nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci le face efective.

„M-am ținut departe de discuțiile din ultima perioadă. Dar când văd un ministru al Justiție dintr-o țară membră UE că gândește și acționează ca o kaghebistă sinistră fac un apel către toți cetățenii încă liberi din România – drepturile noastre fundamentale NU sunt “un lux teoretic”! Dacă iar tăcem de frică vom ajunge mult mai rău decât în anii 50 când comuniștii (cu exact aceeași gândire ca Madam Prună sau Macovei) au distrus această țară! Vă propun să nu tăcem de data asta!  Update – acum am inteles de unde a deprins Doamna Pruna aceste apucaturi securiste – de acasa, de la tatal ei! Bravo, asta da “un altfel de politica”, a scris Victor Ponta, pe Facebook.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a precizat că ordonanţa adoptată vineri de Executiv privind interceptările nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective, subliniind că SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea. 

”Câteva clarificări esenţiale, tot pentru formatorii de opinie. 1 – Ordonanţele de urgenţă sunt acte cu putere de lege. 2 – OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic. 3 – SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Competenţele sale de cercetare penală specială după OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracţiuni din titlul X din Codul Penal şi terorism. Pentru toate aceste infracţiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva – nu poliţist, fie el şi judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepţie. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI”, a scris ministrul, luni, pe Facebook. 

Citește și: Ministrul Justiției apără ordonanța legată de interceptări

Vineri, Guvernul a adoptat, într-o şedinţă specială, ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal. Potrivit OUG, procurorii şi organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructura Serviciului Român de Informaţii. 

 

Cele mai citite

„Poarta Eroilor”, construită pentru valorificarea și promovarea patrimoniului cultural

În ultimii 4 ani, comunitatea Sectorului 4 a implementat proiecte de regenerare urbană a spațiilor publice, utilizând fonduri nerambursabile, atât guvernamentale, cât și accesate...

Indemnizațiile pentru adulții și copiii cu handicap grav cresc din iunie

Creșterile vor ajunge la beneficiari odată cu plățile pentru luna iunie. Guvernul era obligat să acorde această creștere având în vedere că trebuie să...

Tarom este salvat. Compania primește 100 de milioane de euro, aprobate de Comisia Europeană

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi validarea ajutorului de stat pentru compania aeriană Tarom. Este vorba de aproape 100 de milioane de euro, aprobaţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă