20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialPremierul Cioloș va asista la zborul inaugural, în România, al avioanelor F-16

Premierul Cioloș va asista la zborul inaugural, în România, al avioanelor F-16

Premierul Dacian Cioloș va participa la ceremonia oficială de intrare în serviciul Forțelor Aeriene Române a primelor șase avioane de luptă F-16 Fighting Falcon.

Acțiunea este programată de Ministerul Apărării Naționale vineri dimineață, de la ora 10, la Baza Aeriană 86 Borcea, de la Fetești.

Primele șase avioane F-16 au ajuns deja în România și vor fi staționate la Baza 86. Ele au fost recepționate săptămâna trecută, la baza Monte Real din Portugalia, de o comisie a MApN, iar ministrul Mihnea Motoc s-a deplasat personal în Portugalia pentru această activitate.


Citește și:  Mihnea Motoc: Dotarea României cu avioane F-16 este condiția de acces în programul F-35

Intrarea în serviciul României a avioanelor F-16 este “condiţia de eligibilitate a ţării noastre pentru accederea la programul F-35 – ţinta finală a acestui ambiţios program de modernizare a aviaţiei de luptă româneşti – cât şi mijlocul prin care această tranziţie devine realizabilă”, a declarat ministrul Apărării, Mihnea Motoc.


Rolul avioanelor F-16 în România este să înlocuiască, treptat, aeronavele MiG 21 LanceR, aflate la limita resursei de zbor, care vor fi retrase din exploatare.

După unitatea de la Fetești, următoarea bază aeriană din România care va primi în dotare avioane F-16 va fi cea de la Câmpia Turzii.

Ambele aerodromuri, de la Fetești și de la Câmpia Turzii, au fost modernizate la standarde NATO, pentru a fi compatibile cu avioanele americane F-16.


Citește și: De astăzi, România are avioane de luptă F-16, de fabricație americană

Avioanele F-16 achiziţionate din Portugalia vor avea resurse de zbor în medie de peste 4.500 de ore de zbor fiecare, iar perioada de exploatare va fi de minimum 20 de ani, în condiţiile unui nivel de instruire de minimum 200 de ore de zbor pe avion.


 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...

Gabriela Firea: „Primarul oamenilor sau primarul împotriva oamenilor? Asta au de ales bucureştenii pe 9 iunie!”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, spune că pe 9 iunie bucureştenii au de ales între „fapte concrete şi experimente ratate”, între „primarul...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă