20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Vizita președintelui Iohannis în Piaţa Universităţii

FOTO. Vizita președintelui Iohannis în Piaţa Universităţii

UPDATE 21.10 :  După încheierea vizitei în Piața Universității, președintele Iohannis a transmis un mesaj, pe Internet, în care s-a referit la acest moment.

“Am fost în seara aceasta în Piața Universității și am stat de vorbă cu oamenii. Am văzut foarte multă revoltă, dar și speranța că lucrurile se pot schimba. Le-am spus celor prezenți să aibă încredere și să rămână implicați, doar împreună putem face ca România să devină țara pe care ne-o dorim cu toții”, a scris Iohannis pe pagina lui de Facebook.

Citește și: Ce mesaj a postat Iohannis pe Facebook după ieșirea în Piața Universității

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns în Piaţa Universităţii, duminică seară, puţin înainte de ora 20.00. Şeful statului a ascultat revendicările protestatarilor.

În piaţă se aflau, la acel moment, circa o mie de persoane. Ele i-au cerut şefului statului să realizeze “curăţenie”, în Parlament, prin excluderea parlamentarilor corupţi. “Nu înclin acum spre anticipate”, a replicat președintele.

“Noi vrem să treceți de la pasivitate la acțiune”, a cerut un demonstrant. “Am reținut ideea”, i-a răspuns Iohannis.

Unii protestatari i-au reproşat preşedintelui că s-a decis prea greu să vină la ei: “Trebuia să veniţi atunci” (încă din prima zi).

Dialogul dintre Iohannis şi manifestanţi a produs şi disensiuni în rândurile acestora. “Cum vorbeşti aşa cu el? E preşedintele nostru!”, i-a spus un manifestant altuia, aflat lângă preşedinte.

Unii oameni din Piaţa Universităţii au folosit prilejul întâlnirii cu Iohannis pentru a-i atrage atenţia asupra unor chestiuni care n-au legătură cu protestul din ultimele zile sau cu clubul Colectiv. De exemplu, un demonstrant  i-a spus preşedintelui că i-a trimis un memoriu, pe temă de învăţământ, la care n-a primit niciun răspuns. Iohannis i-a replicat că de acest subiect se ocupă un consilier prezidenţial, nu şeful statului, personal.

Iohannis a venit în Piaţa Universităţii pentru a-şi urma promisiunea făcută vineri. La acel moment, şeful statului a precizat că nu va anunţa dinainte ziua şi ora vizitei în piaţă, motivând că nu doreşte să transforme această vizită într-un eveniment. Evident însă, neanunţarea publică a momentului exact al vizitei a fost necesară din raţiuni de securitate.

Preşedintele s-a deplasat prin mulţime înconjurat de câţiva ofiţeri SPP în civil, unii demonstranţi exprimându-şi dezaprobarea faţă de prezenţa acestora.

În momentul vizitei preşedintelui în piaţă, numărul morţilor de la Colectiv ajunsese la 45 de oameni.

Duminică seară, o serie de oameni din piaţă i-au mulţumit lui Iohannis că a venit. Totuşi, din mulţime s-au auzit şi huiduieli, precum şi scandări cum ar fi “Ruşine, ruşine!”, “Demisia”, “Nu vă vrem”.

După circa 25 de minute, şeful statului a plecat din Piaţa Universităţii.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...

Cum poți solicita despăgubiri de la Wizz Air? 3 recomandări

Mai mult de jumătate dintre pasagerii de zbor din Uniunea Europeană nu își cunosc drepturile în caz de întârziere sau anulare a zborului. Nu...

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă