12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialProcurorul General al României susține că nu e oportună sesizarea din oficiu...

Procurorul General al României susține că nu e oportună sesizarea din oficiu în cazul afirmațiilor lui Bercea Mondial

Tiberiu Nițu, procurorul general al României, a declarat miercuri că, în cazul afirmaţiilor lui Bercea Mondial, nu este "oportun a ne sesiza din oficiu", precizând că declaraţiile acestuia "apar ca fiind puţin credibile şi neserioase", informează Mediafax.

Citește și: CSM cere anchetă în cazul lui Bercea Mondial. Vizați, procurorii care i-au închis dosarele

Modurile de sesizare prevăzute în Codul de procedură penală sunt limitativ enunţate, sunt detaliat prezentate în Codul de procedură penală şi sunt foarte multe condiţii pe care un mod de sesizare, generic vorbind, trebuie să le îndeplinescă pentru a fi considerat serios de către organul judiciar pentru ca organele judiciare să-şi asume obligaţia de a cheltui banii statului pentru a face investigaţii într-o anumită zonă", a spus Tiberiu Niţu, la Consiliul Superior al Magistraturii, întrebat dacă vor fi făcute verificări cu privire la veridicitate afirmaţiilor făcute de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Procurorul general al României a adăugat că, în condiţiile în care anumite afirmaţii, în opinia celor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul instituţiilor judiciare, "apar ca fiind puţin credibile şi neserioase, consider că nu este oportun a ne sesiza din oficiu".

Citește și: CSM a admis cererea de apărare a imaginii justiției în cazul Bercea

"Persoana care exprimă acea poziţie are la îndemână, ca orice justiţiabil, căile prevăzute de Codul de procedură penală, să sesizeze organele judiciare sau să se autodenunţe, dacă consideră că a săvârşit anumite infracţiuni", a conchis şeful Ministerului Public.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii cere Secţiei pentru procurori să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la faptul că la parchetele din judeţul Olt s-au dat o sută de soluţii de neîncepere a urmăririi penale pe numele lui Bercea Mondial.

Decizia a fost luată după ce judecătorul Horaţiul Dumbravă, membru CSM, a solicitat Consiliului să sesizeze Inspecţia Judiciară în acest caz.

"Nu pot să nu mă gândesc de ce s-a ajuns aici. O sută de dosare, aşa spune presa, au fost mătrăşite de către organele judicare din Olt, la condamnatul Bercea. Noi nu facem nimic? Noi trebuie să vedem dacă este aşa. Este admisibil aşa ceva? Trebuie să facem mai departe un pas", a spus Horaţius Dumbravă, în contextul în care plenul CSM discuta raportul Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile făcute de Bercea Mondial la adresa preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, şi a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi.

Citește și: CSM cere Inspecţiei Judiciare să facă verificări după declaraţiile lui Bercea Mondial referitoare la preşedintele ICCJ şi şefa DNA

Propunerea a fost supusă la vot, iar în final, plenul CSM a decis să ceară Secţiei pentru procurori sesizarea Inspecţiei Judiciare.

Afirmaţiile făcute de Bercea Mondial privind presupuse fapte de corupţie săvârşite de preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, şi de şeful DNA, Codruţa Kovesi, au afectat independenţa justiţiei şi imparţialitatea sistemului judiciar, potrivit concluziilor din raportul Inspecţiei Judiciare, prezentat miercuri în CSM şi însuşit de membrii plenului.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au admis solicitările formulate de Inspecţia Judiciară făcute pe marginea declaraţiilor lui Bercea Mondial, respectiv admiterea cererilor de apărare a independeţei justiţiei în ansamblul ei, de apărare a imparţialităţii sistemului judiciar şi de apărare a reputaţiei profesionale a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi.

Totodată, plenul CSM a dispus sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului cu privire la comentariile din cadrul unei emisiuni televizate, în contextul afirmaţiilor făcute de Bercea Mondial la adresa procurorului şef al DNA.

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă