18.9 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialReacția lui Nicușor Constantinescu, după ce DNA a deschis un nou dosar...

Reacția lui Nicușor Constantinescu, după ce DNA a deschis un nou dosar penal pe numele său

 Fostul președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, a declarat, marți, că va depune plângere penală împotriva inspectorului Agenției Naționale de Integritate, relatează Mediafax.

”Nu mi s-a solicitat oficial un punct de vedere, deci sesizarea inspectorilor ANI e abuzivă și ilegală! Aceleași acuzații se regăsesc în D 200, pentru care am fost arestat abuziv în februarie. Pot fi cercetat de două ori pentru aceleași acuzații?”, a spus Constantinescu.

El a precizat că va depune plângere penală împotriva inspectorului ANI responsabil cu dosarul de evaluare în urma căruia ANI a cerut DNA cercetarea sa penală.

Citește și: DOCUMENTE. Nicuşor Constantinescu s-a ales cu un nou dosar penal. ANI l-a reclamat la DNA

”Bineînțeles că voi depune plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva inspectorului ANI”, a mai spus Nicușor Constantinescu.

ANI a cerut DNA să îl cerceteze pe Nicuşor Constantinescu pentru conflict de interese şi fapte de corupţie, în legătură cu mai multe contracte atribuite firmei Conpress Holding, precum şi cu un contract al Consiliului Judeţean Constanţa încheiat cu ocazia evenimentului “Centura de Aur” din 2013.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, în urma evaluării, au rezultat indicii privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, întrucât, în perioada exercitării funcției, Nicuşor Constantinescu a încheiat prin atribuire directă un contract de prestări servicii și zece acte adiționale, semnate între Consiliul Judeţean Constanța și SC Conpress Holding SRL, în urma cărora asociații firmei au obținut 2.404.913,24 de lei (aproximativ 556.000 de euro).

ANI a precizat că Nicuşor Constantinescu a fost asociat al firmei Conpress Holding SRL (în perioada 23 mai 1994 – 4 aprilie 2002) și administrator (în 3-4 aprilie 2002), fiind asociat cu Gabriel Sorin Strutinsky, Sanda Ciocoiu, Mihail Gheorghe Cârciog, “persoane fizice cu care este asociat și în prezent în cadrul altor societăți comerciale”.

De asemenea, ANI a mai stabilit că, în contextul evenimentului “Centura de Aur”, organizat în Constanța, în perioada 4-8 septembrie 2013, Consiliul Judeţean, prin președintele Nicuşor Constantinescu, a încheiat cu agenția de turism SC Icar Tours Constanţa SRL un contract-cadru de comercializare a pachetelor de servicii turistice.

“Astfel, prin încheierea acestui contract, s-a creat un folos patrimonial, în valoare de 22.000 lei, în favoarea SC Xenoti SRL, societate comercială ce a asigurat, cu ocazia evenimentului menționat, servicii de cazare la Complexul «Flora» din Mamaia, și în cadrul căreia Constantinescu Nicușor Daniel deține calitatea de asociat. Anterior, în anul 2007, SC Icar Tours Constanţa SRL a încheiat cu SC Xenoti SRL – Complex «Flora» Mamaia un contract de prestări servicii hoteliere pe durată nedeterminată. Astfel, pentru efectuarea plăților, Constantinescu Nicușor Daniel, în calitate de Președinte al CJ Constanța și ordonator principal de credite, a semnat documentele financiar-contabile constând în cinci ordonanțări de plată, două angajamente bugetare și două propuneri de angajare”, se arăta într-un comunicat de presă al ANI, transmis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Totodată, ANI a stabilit că Nicuşor Constantinescu a folosit informațiile referitoare la bugetul CJ Constanţa și serviciile ce urmează a fi achiziționate, acestea nefiind publice, în scopul obținerii sumei de 2.404.913,24 lei (echivalentul a aproximativ 556.000 de euro) pentru asociații firmei Conpress Holding SRL Constanța, societate care aparține acelorași persoane cu care președintele CJ Constanța se află în relații de asociere și colaborare în ultimii cinci ani, în mai multe societăți comerciale.

“În același sens, Constantinescu Nicuşor Daniel, folosind informații ce nu sunt destinate publicității, a favorizat și direcționat, prin intermediul agenției de turism Icar Tours Constanţa, plata sumei în valoare de 252.899,00 lei pentru serviciile de cazare oferite în timpul competiției sportive «Centura de Aur», din care, ulterior, suma de 22.000 lei a fost direcționată către propria firmă, SC Xenoti SRL”, se mai arăta în comunicatul ANI.

Astfel, Agenția Națională de Integritate a sesizat Direcția Națională Anticorupție în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Nicuşor Constantinescu a infracțiunii de conflict de interese și a infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție.

Totodată, având în vedere neconcordanțele sesizate cu privire la unele facturi fiscale, constatate ca urmare a comunicării acestora de către SC Xenoti SRL – Complex “Flora” Mamaia și SC Icar Tours Constanţa SRL, ANI a sesizat Agenția Națională de Administrare Fiscală, pentru declanşarea acțiunii de control fiscal la firma Xenoti, în conformitate cu prevederile codurilor fiscal și de procedură fiscală.

ANI a precizat că Nicuşor Constantinescu a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, preşedintele CJ Constanţa nedepunând la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Potrivit articolului 301 din Codul penal, “fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

De asemenea, conform articolului 12, litera b) din Legea 78/2000, “sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

La jumătatea lunii mai, președintele CJ Constanța a câştigat un proces cu ANI. Constantinescu a contestat în instanţă raportul inspectorilor de integritate – prin care fusese declarat incompatibil întrucât în mandatul anterior a fost, simultan, şef al CJ şi reprezentant al judeţului în AGA a societăţii comerciale RAJA SA Constanţa – şi a obţinut câştig de cauză. Decizia nu este însă definitivă, contestaţia urmând să se judece la instanţa supremă.

Nicuşor Constantinescu se află la al treilea mandat consecutiv de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Nicuşor Constantinescu în mai multe dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în altul este judecat pentru că a atribuit nelegal terenuri.

De asemenea, Nicuşor Constantinescu este judecat pentru că ar fi subfinanţat Centrul Militar Zonal, în acest dosar fiind pus sub control judiciar și având interdicția de a exercita funcția de președinte al CJ Constanța.

Totodată, Constantinescu este judecat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat că a prejudiciat judeţul cu opt milioane de euro.

 

Cele mai citite

Rata inflației scade din nou, în timp ce prețurile continuă să crească

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie 2024 la 5,9%, de la 6,61% în martie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au...

Ședință solemnă în Parlament, cu ocazia Zilei prieteniei româno-israeliene

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor întruni astăzi, de la ora 10:00, în şedinţă solemnă comună consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România...

Melinda Gates a ieșit din fundația pe care o fondase cu fostul ei soț Bill Gates

Melinda Gates, care a prezidat una dintre cele mai influente fundații filantropice din lume, a anunțat luni că părăsește organizația pe care a fondat-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă