11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialRentele veteranilor de război vor fi mărite cu 75 la sută

Rentele veteranilor de război vor fi mărite cu 75 la sută

Guvernul României a aprobat astăzi majorarea rentelor lunare acordate veteranilor de război cu 75 de procente.

Mărirea rentelor este reglementată printr-o Ordonanță de Urgență adoptată în ședința de Guvern de astăzi, 29 aprilie, dată la care România marchează Ziua Veteranilor de Război.

Proiectul Ordonanței a fost elaborat de Ministerul Apărării Naționale și de Ministerul Afacerilor Interne.

Citește și: Indemnizația veteranilor de război se va dubla

Mărirea rentelor veteranilor intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2015.

Veteranii de război au dreptul la rente lunare acordate în funcție de importanța decorațiilor (ordine și medalii) pe care le-au primit. Cuantumul rentelor se raportează la solda de grad a unui sublocotenent aflat în activitate.

Șapte veterani de război sunt Cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazu

În acest moment, rentele veteranilor români sunt cuprinse între 148 de lei și 296 de lei, cu excepţia celor şapte veterani de război Cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul, care primesc rente lunare de câte 850 de lei. Numărul acestora este din ce în ce mai mic. De exemplu, din rândurile Forțelor Aeriene, nu mai trăiește niciun Cavaler al Ordinului Mihai Viteazu. Ultimul dintre ei, generalul în retragere Ion Di Cesare, a murit în 2012, la vârsta de 96 de ani.

Potrivit legislației în vigoare, pe lângă rentele lunare menţionate, veteranii de război au dreptul și la un spor de front, stabilit în raport cu durata participării la război. Odonanța de Urgență adoptată astăzi dublează și sporul de front.

În România, sumele de bani cuvenite veteranilor sunt reglementate prin Legea 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război.

Actul normativ adoptat astăzi de Guvernul României creează și cadrul legal pentru avansarea onorifică în grad a veteranilor de război, fără a mai fi condiționați de ziua de 9 Mai, Ziua Victoriei. Până acum, legislația în vigoare permitea avansări onorifice în grad a veteranilor de război numai cu ocazia Zilei Victoriei.

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial. Din acest motiv, 2015 a fost declarat „Anul veteranilor de război”.

În urma celui de-al doilea război mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). Potrivit evidențelor MApN, în prezent mai sunt în viaţă circa 20.000 de veterani de război, 760 de văduve de război şi aproximativ 102.000 de văduve ale veteranilor de război.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă